Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар № 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

Семінар № 7

Тема:

Правові засади обмеження монополізму та захисту економічної конкуренції в Україні

План

  1. Поняття економічної конкуренції.

  2. Монопольне становище на ринку.

  3. Порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

  4. Недобросовісна конкуренція.

  5. Відповідальність за порушення законодавства економічної конкуренції.

  6. Правовий статус Антимонопольного комітету України.

Методичні вказівки для підготовки до семінарського заняття:

Відповідь на перше питання необхідно почати з визначення конкуренції розгляду питання про важливість змагання між суб’єктами господарювання, що забезпечує завдяки їх власним досягненням здобуття ними певних економічних перемог, внаслідок чого споживачі та суб’єкти господарювання отримують можливість вибору необхідного товару і при цьому окреми суб’єкти господарювання не визначають умов реалізації товару на ринку. Під економічною конкуренцією розуміють змагання між суб’єктами господарювання задля здобуття завдяки власним досягненням переваг над іншими суб’єктами господарювання чого споживачі, суб’єкти господарювання мають можливість вибирати між кількома продавцями, покупцями, а окремий суб’єкт господарювання не може визначити умови обороту товарів на ринку.

Економічна конкуренція – необхідна умова формування ринкових відносин, адже лише змаганність виробників, продавців та інших суб’єктів господарювання здатна підвищити якість продукції, робіт і послуг. При цьому ціна товару зазвичай не зростає.

Суб’єкти господарювання, органи влади, органи місцевого самоврядування, а також органи адміністративно-господарського управління та контролю забовязані сприяти розвитку конкуренції та не вчиняти будь-яких неправомірних дій, що можуть негативно позначитися на конкуренції. Особливо небезпечним явищем для економічної конкуренції є монополізм. Студентам необхідно проаналізувати чинне антимонопольне законодавство України і визначити ступень його наближення до європейських стандартів у сфері конкуренції.

Звернути увагу, що підґрунтя для захисту економічної конкуренції в Україні закладені уст. 42 Конституції України, яка закріплює державні гарантії щодо свободи здійснення підприємницької діяльності й заборонити будь-яких дій, спрямованих на монополізацію економіки, обмеженої конкуренції та недобросовісну конкуренцію.

Відповідаючи на друге питання, потрібно навести визначення монопольного становища суб’єкта господарювання, встановлені законом критерії визначення суб’єкта господарювання монополістом. Для цього варто звернутись до методики визначення монопольного становища суб’єкта господарювання. Розкрити поняття природних монополій, визначити сфери діяльності суб’єктів природних монополій.

Суб’єкт господарювання займає монопольне (домінуюче) становище на ринку товару (тобто є монополістом) якщо:

  • на цьому ринку у нього немає жодного конкурента;

  • він не зазнає значної конкуренції внаслідок обмеженості можливостей доступу інших суб’єктів господарювання щодо закупівлі сировини, матеріалів і збуту товарів наявності бар’єрів для доступу на ринок інших суб’єктів господарювання, існування пільг тощо.

Під монопольним становищем слід розуміти становище суб’єкта господарювання, частка якого на ринку товара перевищує 35%, якщо він не доведе, що зазнає значної конкуренції.

Під час опанування цього питання студентам слід звернути увагу на правила визначення монопольного становища двох чи більше суб’єктів господарювання. Займати монопольне становище ще не означає порушувати антимонопольне законодавство. Слід проаналізувати зловживання монопольним становищем, зокрема нав’язування таких умов договору, які становлять контрагентів у нерівне становище, або додаткових умов, що не стосуються предмета договору включаючи нав’язування товару, який не потрібний контрагенту: обмеження або припинення виробництва з метою створення дефіциту на ринку чи встановлення монопольних цін.

У третьому питанні потрібно охарактеризувати що таке зловживання монопольним становищем на ринку? Це передусім дії чи бездіяльність суб’єкта господарювання, який посідає монопольне становище на ринку, що призвели або можуть призвести до недопущення усунення чи обмеження конкуренції, зокрема обмеження конкуренції, зокрема обмеження конкурентоспроможності інших суб’єктів господарювання або ущемлення інтересів інших суб’єктів господарювання чи споживачів, які б були неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

До правопорушень належать анти конкурентні узгоджені дії (узгоджені дії, які про ізвели чи можуть про ізвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції). Особливу увагу студентам слід приділити питанню звільнення особи від відповідальності за вчинення анти конкурентних узгоджених дій.

До порушень належать також анти конкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно господарського управління та контролю. Ще одну групу порушень становлять обмежувальна та дискримінаційна діяльність суб’єктів господарювання, яка полягає в тому, що суб’єкти господарювання схиляють інших суб’єктів до вчинення порушень законодательства про захист економічної конкуренції, а також примушують інших суб’єктів господарювання до анти конкурентних узгоджених дій та участі в концентрації суб’єктів господарювання. Студентам слід з’ясувати сутність явища концентрація, випадки, в яких необхідне отримання дозволу на концентрацію суб’єктів господарювання.

У четвертому питанні слід з’ясувати що визначається недобросовісною конкуренцією. Охарактеризувати такі її прояви як неправомірне використання чужих позначень, рекламних матеріалів, упаковки, товару іншого виробника, копіювання зовнішнього вигляду виробу іншого виробника, порівняльну рекламу тощо; що передбачає дискредитацію суб’єктів господарювання шляхом поширення в будь0якій формі неправдивих, неточних або неповних відомостей, пов’язаних з особою чи діяльністю суб’єкта господарювання які завдали або могли завдати шкоди їх діловій репутації.

Особливу увагу потрібно звернути на таке порушення антимонопольного законодавства, як неправомірне збирання, розголошення і використання відомостей, що є комерційною таємницею.

Зазначити яка відповідальність передбачається за законодавством за недобросовісну конкуренцію і які нормативно-правові акти її визначають.

Вивчення п’ятого питання потребує докладного вивчення законів України «Про захист економічної конкуренції», «Про захист від недобросовісної конкуренції». Господарського кодексу України і інших нормативно-правових актів». Скоєння недобросовісних конкурентних дій тягне за собою рівні види відповідальності господарсько-правову, цивільно-правову, кримінальну і адміністративну.

Ст. 37 ГКУ. Ст. ст. 21,26,26 Закону «Про захист від недобросовісної конкуренції передбачається, що у випадку порушення правил конкуренції АМК має право прийняти рішення про наглядання штрафу, вилучення товарів і копій виробів іншого господарюючого суб’єкта спростування неправдивих, неточних або неповних відомостей. За скоєння вказаних дій господарський суд має право прийняти рішення про вилучення незаконно отриманого прибутку. Крім того, за скоєння протиправних дій проти конкуренції поряд с господарсько правовою і цивільно-правовою передбачення також кримінальна відповідальність (ст. ст. 231-232 Кримінального кодексу України).

Особливістю законодавства про приборкання недобросовісної конкуренції є значне поширення адмістративної відповідальності що передбачається ст. 23 Закону: «Про захист від недобросовісної конкуренції» і встановлюється шляхом накладання на суб’єкта господарювання адміністративного стягнення.

У шостому питанні необхідно зупинитись на способах державного контролю за дотриманням антимонопольного законодавства, які здійснюються антимонопольним комітетом України відповідно до його повноважень, визначених законом. Антимонопольний комітет України має широкі повноваження, зокрема право приймати рішення про примусовий поділ монопольних утворень у разі зловживання ними монопольним становищем розглядати справи про недобросовісну конкуренцію та інші справи щодо порушення антимонопольно-конкурентного законодавства.

Пояснити, які закони та інші нормативні акти належать до антимонопольного-конкурентного законодавства.

Список нормативно-правових актів та спеціальної літератури до теми:

  1. Конституція України.

  2. Господарський кодекс України: Прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003р. // Голос України 2003 – 14 березня.

  3. Закон України «Про захист від небросовісної конкуренції // ВВР України 1996р. № 36 ст. 164 з змінами 2008р.

  4. Закон України «Про Антимонопольний комітет України» 26 листопада 1993р. // ВВР України 1993 № 73 з змінами.

  5. Закон України «Про природні монополії» від 20 квітня 2000р. ВВР України 2000р. № 30.

  6. Указ президента України «Про основні напрями конкурентної політики на 2002-2004 роки» від 12.11.01. № 1087 / 2001. Офіц. вісн. України – 2001р.

  7. Розпорядження Антимонопольного комітету України «Про затвердження методики визначення монопольного (домінуючого становища суб’єктів господарювання на ринку» № 49-р від. 05.03.02.

  8. Постанова Пленуму Верховного суду України. Про судову практику по справах про відшкодування моральної (не маєтної) шкоди від 31.03.95 // Право України 1995 № 7.

  9. Положення про порядок проведення перевірок додержання законодавства про захист економічної конкуренції. Розпорядження Антимонопольного комітету України від 25.01.01.

  10. Безух О.В. Захист від недобросовісної конкуренції у сфері промислової власності. Автореферат дис. Канд.. юрид. Наук – Донецк 2001 – 19с.

  11. Валитов С.С. Конкурентное право Україні Учебное пособие – Донецк: Норд. Пресс 2005-384с.

  12. Журик Ю.В. Розгляд Антимонопольними органами України справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції: Монографія – Кам’янець – Подільський: ПП Мошак М. 2006 – 148 с.

  13. Саніахметова Н.О. Підприємницьке право Навчальний посібник – К.А. С. К. 2005 – 912с.

  14. В.К. Мамутов: Хозяйственное право: Ученик (Под общей редакцией академіка Мамутова В.К. юринком интер 2002-970с.).

  15. А.С. Васильєв О.П. Подцерковний - Хозяйственное право України Ученик – Х. Одиссей 2006 496с. та ін.

  16. О.М. Вінник Господарське право навчальний посібник 2-ге видання, зміненне і доповнене. Правова єдність. Київ 2009р.

Теми для рефератів

  1. Природні монополії.

  2. Конкуренція у сфері господарювання.

  3. Дискримінація суб’єктів господарювання.

  4. Правила професійної етики в конкуренції.

  5. Державний контроль за дотриманням антимонопольного-конкурентного законодавства.

Навчальні завдання для підготовки до семінарського заняття (запишіть у зошит)

  1. Складіть словник з 15 термінів, пов’язаних з монополізмом (наприклад, монопольне становище, зловживання монопольним становищем значна конкуренція).

  2. Дослідіть практику господарських судів у вирішенні справ про захист економічної конкуренції.

  3. Дослідіть чинне законодавство та розробить схему «Угоджені дії».

  4. Порівняйте анти конкурентні узгодженні дії та анкурентні дії органів влади.

  5. Складіть таблицю «Порядок видачі дозволів на концентрацію».

  6. Складіть перелік правопорушень законодавства про захист економічної конкуренції.

  7. Вирішити ситуацію. Місцева рада Заборонила приватному підприємству «Метал» виробляти гаяки для любительської риболовлі, мотивуючи це тим, що в місті вже є підприємство, яке предметно займається виробництвом такої продукції ПП «Метал» звернулось до Вас як до юриста з таким переліком питань:

  • чи правомірне рішення місцевої райради;

  • чи не порушені вимоги антимонопольного законодавства України?

  • як чином ПП «Метал» може захистити свої порушені права.