Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар № 13.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Семінар № 13

Тема:

Господарські організації, органи господарського керівництва

План

  1. Поняття об’єднання підприємств. Види і організаційно-правові форми об’єднань підприємств.

  2. Промислово-фінансові групи.

  3. Холдингові компанії.

  4. Суб’єкти державного регулювання підприємницької діяльності в Україні.

Методичні вказівки для підготовки до семінарського заняття:

У відповіді на перше питання необхідно охарактеризувати об’єднання підприємств, тобто господарські організації, утворені у складі двох чи більше підприємств. З метою координації їх виробничої, наукової та іншої діяльності, вирішення спільних економічних і соціальних завдань, які залежно від порядку заснування можуть утворюватися як господарські об’єднання або як державні чи комунальні господарські об’єднання. Пояснити відмінності між цими видами об’єднань. Охарактеризувати такі організаційно-правові форми об’єднань підприємств як асоціація, корпорація, консорціум, концерн. Визначити правовий статус, підприємства – учасника об’єднання підприємств, які існують органи управління об’єднанням підприємств і який порядок їх припинення. Об’єднання підприємств утворюються підприємствами на добровільних засадах або за рішенням органів, які, відповідно до положень Господарського кодексу України та інших законів. Мають право утворювати об’єднання підприємств.

Об’єднання підприємств утворюється на невизначений термін або як тимчасові об’єднання. Вони є юридичними особами.

У другому питанні необхідно пояснити, що підприємство може бути учасником промислово-фінансової групи (або транс – національної промислово-фінансової групи), якщо до її складу входять українські та іноземні юридичні особи. Відповідно до ст.. 125 ГКУ. Промислово-фінансова група є об’єднанням що створюються за рішенням кабінету Міністрів України на певний срок з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва і структурної перебудови економіки України, включаючи програми згідно з міжнародними договорами України.

А також з метою виробництва кінцевої продукції. Промислово-фінансова група не є юридичною особою і не підлягає державній реєстрації як суб’єкт господарювання. Зазначити, які підприємства можуть входити до складу промислово фінансової групи.

Законодавством забороняється створення промислово-фінансових груп у сфері торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування населення, матеріально-технічного постачання, транспортних послуг, але вони можуть бути в якості обслуговуючих у ПФГ.

До складу промислово-фінансових груп входять:

  • головне підприємство;

  • учасники.

В складі ПФГ обов’язково повинен бути хоча б один банк. Основними нормативними актами, які регулюють правовий статус ПФГ в Україні є і ст. 12 ГКУ та закон України «Про промислово – фінансові групи в Україні» від 21 листопада 1995р. Промислова-фінансова група припиняє свою діяльність шляхом ліквідації або реорганізації. В обох випадках вимагається спеціальна постанова КМУ. Ліквідація ПФТ може відбутися:

- у зв’язку із закінченням затвердженого строку діяльності;

- у зв’язку з неможливістю реорганізації;

- з ініціативи учасників.

По третьому питанню студентам необхідно уяснити – суб’єкт господарювання, що є власником із контрольним пакетом акцій дочірнього підприємства визначається холдинговою компанією. Між цією компанією та її дочірніми підприємствами встановлюються відносини контролю підпорядкування.

В Україні діяльність холдингових компаній тривалий час не була врегульована законодавством. Регламентована була лише діяльність холдингів. 15 березня 2006р. Верховною Радою України був прийнятий Закон «Про холдингові компанії в Україні», яким визначені загальні засади діяльності холдингових компаній в Україні, а також особливості їх утворення та ліквідації. Холдингові компанії можуть створюватися в результаті;

- заснування їх органами, уповноваженими управляти державним майном, державними органами приватизації самостійно або разом з іншими засновниками шляхом об’єднання у статутному фонді холдингових корпоративних пакетів акцій (часток, паїв);

- іншими суб’єктами на договірних засадах.

Холдингова компанія набуває статусу юридичної особи з дня її державної реєстрації в державному реєстрі холдингових компаній України, який є невід’ємною частиною єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб підприємців. Важливо з’ясувати, що може бути вкладом до статутного капіталу холдингової компанії. Холдингова компанія діє на підставі статусу, в якому, окрім загальних відомостей, які передбачені для статусу акціонерного товариства, встановлюються обмеження щодо право чинів, які мають право вчиняти органи управління компанії, а також випуску цінних паперів. Оскільки відповідно до законодавства холдингова компанія створюється у формі акціонерного товариства, то в її діяльності слід також керуватися законом України «Про господарські товариства» зокрема нормами, що регулюють діяльність акціонерних товариств.

Крім загальних підстав ліквідації юридичної особи, холдингові компанії ліквідуються у разі:

  • ліквідації всіх корпоративних підприємств холдингової компанії та залишення у статному фонді холдингового корпоративного пакета акцій тільки одного корпоративного підприємства;

  • скасування відповідним органом АМК або КМУ дозволу на концентрацію, узгодженні дії суб’єктів господарювання.

Відповідаючи на четверте питання необхідно охарактеризувати суб’єктів господарського права – органи державної виконавчої влади, які здійснюють управлінську діяльність в економіці. Пояснити що види органів управління системно визначені у законі України «Про захист економічної конкуренції» це:

  • органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також органи адміністративно-господарського управління та контролю в частині їх діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої господарської діяльності.

Кабінет Міністрів є вищим органом у системі органів виконавчої влади; здійснює виконавчу владу безпосередньо та через міністерства відомства Раду Міністрів АРК та місцеві державні адміністрації, спрямовує, координує контролює діяльність цих органів (ст.. 1 Закону від 16 травня 2008 року № 279).

В системі господарювання розрізняють дві категорії міністерств (відомств)

- функціонального типу;

- галузевого типа сферою управління яких є певна галузь народного господарства.

Список нормативно правових актів та спеціальної літератури

  1. Господарський кодекс (розділ II суб’єкти господарювання).

  2. Цивільний кодекс України (гл. 7 - 8).

  3. Закон України від 21.11.1995р. «Про промислово-фінансові групи в Україні» Голос України 1996 – 21 травня.

  4. Закон України «Про холдингові компанії в Україні (ВВР України – 2006р. - № 34 - ст. 291).

  5. Закон України від 21.09.2006р. Про управління об’єктами державної власності» // ВВР України № 46 ст. 456).

  6. Закон України від 16.05.2008р. № 279 // ВВР України 2008 - № 25 ст. 241).

  7. Указ Президента від 15.06.1993р. «Про корпоратизацію підприємств» // Урядовий кур’єр - 1993 - 17 червня – с. 2.

  8. Постанова Кабінету Міністрів України від 30.06.2006р. № - 896 «Про затвердження Порядку проведення перевірки робочими групами центральних органів виконавчої влади суб’єктів господарювання державного сектору економіки» // Урядовий кур’єр – 2006 – № 131.

  9. Постанова Кабінету Міністрів України № 1476 від 25.10.2006р. «Про Порядок обрання представника інтересів державної холдингової компанії на загальних зборах компаративного підприємства та надання йому доручення щодо голосування // ОВУ – 2006 - № 43 – ст. 2887.

  10. Постанова Кабінету Міністрів України № 1476 від 25.10.2006р. «Про погодження з Кабінетом Міністрів України рішення щодо утворення державних холдингових компаній у процесі корпоратизації та приватизації // ОВУ – 2006 - № 43 – ст. 2887.

  11. Гнусь Н.С. Корпорації та корпоративне право: поняття, основні ознаки та особливості захисту. Автореферат дис. кандидата юридичних наук 12.00.03 /Київський Національний університет ім. Т. Шевченко К. – 2000 – 23с.

  12. Гриненако Р. Коментар до Закону України «Про холдингові Компанії в Україні» // Державний інформаційний бюлетень про приватизацію. – 2006 - № 6 - с. 21.

  13. Грудницька С.М. Правовий статус об’єднань підприємств у промисловості. Автореферат дис. кандидата юридичних наук 12.00.04 / НАН України – Донецьк 1997 – 24с.

  14. Шитки на И.С. Холдинг: правове регулювання і корпоративне управління: науково-практичне видавництво - М. Волтерс Клівер 2006 – 648 с.

Теми для рефератів

  1. Правовий статус об’єднань підприємств.

  2. Господарські об’єднання: окремі проблеми вдосконалення правового становища.

  3. Проблеми правового регулювання холдингів як об’єднання юридичних осіб.

  4. Фінансово-промислові групи як спосіб реалізації конституційного принципа свободи підприємства.

  5. Господарська компетенція місцевих державних адміністрацій.

Навчальні завдання для підготовки до семінарського заняття

  1. Заповніть таблицю та аналіз нормативно-правової бази

п/п

Організаційно правова форма

Визначення та ознаки

Учасники

Порядок організації

Установчі документи (вид форма зміст)

Органи управління

Особливості

1

2

3

4

5

6

7

1

Промислово фінансова група

2

Корпорація

3

Асоціація

4

Концерн

5

Консорціум

6

Державна холдингова компанія

  1. Дайте консультацію що до створення холдингової компанії.

  2. Вирішить ситуацію.

Промислові підприємства (видобувні, обробні, по виробництву комплектуючих і верстатобудівне), які забезпечували всі стадії виробництва складного успадкування, страхова компанія і акціонерний банк виступили ініціаторами створення промислово-фінансової групи, уклавши між собою Генеральну угоду щодо виробництва кінцевої продукції. За цією угодою обов’язки головного підприємства, що має діяти від імені ПФГ, покладалися на акціонерний банк. Ініціатори створення ПФГ звернулися до Міністерства економіки з відповідним обґрунтуванням створення ПФГ і очікували рішення

  1. Чи досить названих дій ініціаторів для створення ПФГ?

  2. Яким умовам має відповідати ПФГ?

  3. В якому порядку вона створюється?

  4. Які основні відмінності ПФГ від господарських об’єднань?