Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття з МЕП для економістів.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
87.12 Кб
Скачать
  1. Вашингтонська конвенція про порядок вирішення спорів між державою та особою іншої держав 1965 року;

  2. Сеульська конвенція про заснування Багатостороннього агентства по гарантіях інвестицій 1985 року

  3. Шлеплер Х.-А. Международные экономические организации: Справочник. – М.: Международные отношения,1999.

  4. Международное экономическое право : учебник для магистров / в. М. Шумилов. — 5-е изд., перераб. И доп. — м. : Издательство Юрайт, 2011. — 612 с. — Серия : Магистр.

  5. Козак Ю.Г., Лук’яненко Д.Г., Макогон Ю.В. та ін. Міжнародна економіка: Навчальний посібник. – Вид. 2-ге, перероб. та доп. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 672 с.

  6. . Дахно І. І.  Міжнародне економічне право: Курс лекцій. — 2-ге вид., стереотип. —  К.: МАУП, 2003. —  160  с - Бібліогр.: с 157.

  7. Опришко в.Ф. Міжнародне економічне право. – к., 2003.

  8. . Шумилов в.М. Международное экономического право. М. –1999

  9. Лазебник Л.Л.  Міжнародне фінансове право: Навч. пос. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 312 с.

Ключові поняття: міжнародні інвестиції, міжнародна інвестиційна система, ринок інвестицій, прямі інвестиції, портфельні інвестиції, реальні та короткострокові інвестиції, міжнародне інвестиційне право, предмет інвестиційного права, джерела інвестиційного права,

У першому питанні студентам необхідно знати поняття міжнародної інвестиційної системи, а також її складові елементи, аналізуючи кожен з них (інвестори, інвестиції, регулюючі органи та правова надбудова).

Готуючись до другого питання студентам слід вивчити поняття міжнародного інвестиційного права та ознайомитись з предметом регулювання даної підгалузі. Також у цьому питанні студентам треба звернути увагу на принципи міжнародного інвестиційного права та проаналізувати їх (принцип свободи експорту інвестицій; принцип свободи застосування захисних заходів при імпорті інвестицій; принцип захисту інвестицій; принцип «територіальності» регулювання іноземних інвестицій; принцип державного і міжнародного контролю за рухом інвестицій;принцип не нанесення збитку інвестиціями економіці приймаючої країни; принцип свободи перекладу доходів і дивідендів від інвестицій за межі країни базування; принцип суброгації, тобто переходу права вимоги відшкодування у випадках збитку інвестиціям від приватного інвестора до держави інвестора; принцип усунення подвійного оподаткування;принцип недискримінації; принцип найбільшого сприяння; принцип надання національного режиму).

Відповідаючи на третє питання студенти мають знати поняття «джерела міжнародного інвестиційного права», їх види, а також проаналізувати кожен з них. Слід звернути уваги на наступні джерела: двосторонні міжнародні угоди про сприяння та захист інвестицій, про усунення подвійного оподаткування, торгові договори, договори про поселення, договори про економічне та промислове співробітництво, а також багатосторонні угоди:

- Вашингтонська конвенція про порядок вирішення спорів між державою та особою іншої держав 1965 року;

- Сеульська конвенція про заснування Багатостороннього агентства по гарантіях інвестицій 1985 року;

- Угода з торговельних аспектів іноземних інвестицій (ТРІМ), чинна в системі СОТ.

Для відповіді на четверте питання студентам необхідно дати визначення поняття «міжнародний правопорядок», простежити процес створення та визначити роль багатосторонніх угод як міжнародно-правових механізмів у міжнародній інвестиційній системі. Також слід визначити місце Вашингтонської конвенції про порядок вирішення спорів між державою та особою іншої держав 1965 року та Сеульської конвенції про заснування Багатостороннього агентства по гарантіях інвестицій 1985 року в системі правових механізмів, що забезпечують захист і гарантії інвестицій.

Теми рефератів:

  1. Багатостороннє регулювання руху інвестицій

  2. Історія виникнення та процес становлення міжнародного інвестиційного права

Контрольні питання:

  1. Дати поняття міжнародної інвестиційної системи

  2. Дати поняття міжнародного інвестиційного права

  3. Назвати та проаналізувати компоненти міжнародної інвестиційної системи

  4. Розкрити сутність принципу «територіальності» регулювання іноземних інвестицій

  5. Дати поняття прямих та портфельних інвестицій