Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комбіновані енергоустановки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
5.8 Mб
Скачать

1. Технології енергоефективності

2. Теплові насоси

3. Абсорбційні холодильні установки (чиллери)

Тригенерація - комбіноване виробництво електрики, тепла та холоду. З технологічної точки зору мається на увазі з'єднання когенераційної установки з абсорбційною охолоджувальною установкою.

Схема тригенерації

Це є вигідним з точки зору експлуатації когенераційної установки,

тому що дає можливість утилізації тепла і влітку, поза опалювального сезону, і цим продовжити час роботи установки протягом всього року. Саме зниження можливості утилізації тепла когенераційних установок літом призвело до впровадження установок з нижчою потужністю. Якщо вдасться перетворити тепло в холод, то нічого не заважає тому, щоб установки працювали на повну потужність і влітку. Вироблений холод може використовуватися в системі кондиціонування - у банках, готелях, торгових центрах, лікарнях, стадіонах і т.д. Кондиціонери можуть бути двох конструкцій:

• компресорні - привід компресора від електромотора;

• абсорбційні - дія забезпечується енергією пари, газу, гарячою водою.

Перевагою абсорбційного охолодження (крім наведеної вище можливості з'єднання з когенераційною установкою) у порівнянні з компресорним охолодженням є те, що воно може працювати на більш дешевій тепловій енергії, а не на дорогій електричній, у випадку компресорного охолодження.

Абсорбційне охолодження тихе, просте і надійне. Hедоліком є більш високі капітальні вкладення, великі габарити і більша маса в порівнянні з компресорним охолодженням.

На фото абсорбційній чілер

Принцип абсорбційного охолодження полягає в наступному. Концентрований розчин постійно нагрівається в генераторі до температури кипіння якимось джерелом тепла (електричних, газових та т.д.). Оскільки температура кипіння холодоагента значно нижче температури кипіння розчинника (абсорбенту), то в процесі випарювання концентрованого розчину з кип'ятильника виходять концентровані пари холодоагенту з невеликим кількістю розчинника.

На шляху руху до конденсатору концентровані пари холодоагенту проходять спеціальний теплообмінний апарат (дефлегматор), в якому відбувається часткова конденсація концентрованих парів.

При цьому утворився конденсат стікає в концентрований розчин, що виходить з кип'ятильника, а більш концентровані пари холодоагенту надходять в конденсатор.

Висококонцентрований рідкий холодоагент з конденсатора надходить у випарник, де він закипає при негативній температурі, відбираючи тепло з холодильної камери. Слабкий розчин з холодильника надходить у абсорбер і охолоджується навколишнім середовищем до температури початку абсорбції. Вихідна з випарника пара холодоагенту також надходить в абсорбер назустріч рухаючись охолодженому слабкому розчину. У абсорбера відбувається процес поглинання (абсорбції) парів холодоагенту слабким розчином. При цьому виділяється деяка кількість теплоти абсорбції (змішання) у навколишнє середовище. Утворений в абсорбері концентрований розчин термонасосом передається в генератор.

Рис.8 Схема охолодження в одноконтурному чілері (SET)

Рис. 9 Схема охолодження в двохконтурному чілері ( DET)