Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комбіновані енергоустановки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
5.8 Mб
Скачать

Навколишнього повітря

По-третє, умови роботи.

Кількість пусків: газопоршневий двигун може запускатися і зупинятися необмежену кількість разів, що не впливає на загальний моторесурс двигуна. 100 пусків газової турбіни зменшують її ресурс на 500 годин.

Час запуску: час до прийняття навантаження після старту складає біля газової турбіни 15-17 хвилин, у газопоршневих двигунів 2-3 хвилини.

По-четверте, проектний термін служби, інтервали техобслуговування.

Ресурс до капітального ремонту складає біля газової турбіни 20 000 - 30000 робочих годин, у газопоршневих двигунів цей показник дорівнює 60000 робочих годин (табл. 2). Вартість капітального ремонту газової турбіни з урахуванням витрат на запчастини та матеріали значно вище.

Повний капітальний ремонт газової турбіни - більш складна робота, ніж капремонт газового двигуна. Ремонт газової турбіни виконується лише на підприємстві-виробнику. Крім того, при ремонті газової турбіни використовуються дуже дорогі запчастини, що робить його вартість дуже високою. Тому час простою газового двигуна в порівнянні з газовою турбіною скорочено. Витрати на запчастини та матеріали для капремонту газового двигуна також нижче.

Таблиця 2. Інтервали техобслуговування

По-п'яте, відносно низькі капіталовкладення.

Як показують розрахунки, питоме капіталовкладення (Євро / кВт) у виробництво електричної і теплової енергії газопоршневими двигунами нижче. Ця перевага газопоршневих двигунів незаперечно для потужностей до 30 МВт. Потужністю 10 МВт ТЕЦ на основі газопоршневих двигунів потребує вкладень близько 7,5 мільйонів €, при використанні газової турбіни витрати зростають до 9,5 мільйонів € (рис. 3).

Тиск газу в мережі для газового двигуна не перевищує 4-х атмосфер, тиск подачі газу для газової турбіни повинно бути мінімум 6 ... 10 атмосфер. Таким чином, при використанні на станції в якості силового агрегату газової турбіни, необхідне встановлення газової компресорної станції, що ще більше збільшує капіталовкладення.

Рис. 3. Обсяги капітальних вкладень у ТЕЦ з різними силовими агрегатами.

2. Порівняння газопоршневих двигунів і парової турбіни

Практично все, що говориться в пункті "Порівняння газопоршневих і газотурбінних установок» про недоліки газової турбіни в тій чи іншій мірі відноситься і до парової турбіни.

У Росії в даний час 80% електроенергії виробляється на парових турбінах (без урахування гідроелектростанцій). Рівень ККД при використанні енергоносія на таких ТЕЦ досягає лише 50 ... 65%. Тому для отримання одного і того ж кількості корисної енергії на ТЕЦ з паровими турбінами необхідно витратити майже в 2 рази більше енергоносія, ніж при отриманні тої ж кількості енергії на газопоршневих ТЕЦ, ККД яких сягає 90% (рис. 4).

Рис. 4. Витрата газу різними установками при виробництві одного і тої ж кількості енергії (електричної та теплової).

3. Порівняння газопоршневих і дизельних установок

Основна перевага газопоршневих двигунів перед дизельними - дешевше паливо. Значна різниця в ціні відображена в діаграмі на рис. 5. Навіть при використанні як резервного палива газової суміші пропан-бутан, вартість одиниці електричної енергії, виробленої на газопоршневій установці, у 1,3 рази менше, ніж на дизельній (рис. 6).

Рис.5 Рис.6

Інша важлива перевага перед дизельними установками - екологічна безпека,наприклад, рівень викидів NOx в 3 рази менше (рис. 7).

Рис.7

Ефективні зв'язки

Обладнання та технології, які разом з системою когенерації утворюють продуктивну енергетичну систему.