Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_посибник.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
5.16 Mб
Скачать

8.2. Графічний редактор Paint

Операційна система Windows містить в собі програму Paint, за допомогою якої можна вивчити основні прийоми роботи з комп’ю­тер­ною графікою. Графічний редактор Paint служить для роботи з растро­ви­ми зображеннями, тобто з зображеннями, що складаються з окремих кольо­рових точок (пікселів).

Запуск програми Paint здійснюється вибором команди Пуск Прог­раммыСтандартныеPaint. У вікні Paint розміщені елементи, власти­ві саме графічним редакторам – панель інструментів і палітра кольорів. Па­нель інструментів розміщена зліва у вікні та містить 16 кнопок-інстру­ментів: Выделение, Ластик, Заливка, Выбор цветов, Мас­ш­таб, Каран­даш, Кисть, Распылитель, Надпись, Линия, Кривая, Пря­мо­­угольник, Многоугольник, Эллипс, Скругленный прямоу­голь­ник (рис. 26).

Призначення кожної кнопки можна прочитати на спливаючій під­каз­ці, що з’являється при наведенні вказівника миші на кнопку.

Інший елемент вікна – палітра кольорів – розміщений у нижній час­ти­ні екрана. Основний колір (колір переднього плану) обирається кла­цан­­ням лівої кнопки миші на відповідному квадратику палітри кольо­рів, а колір фону – клацанням правої кнопки миші. Створення графіч­них зоб­ражень відбувається за допомогою інструментів, напри­клад, інстру­­мент Кривая використовують для малювання зігнутих S-подібних ліній.

панель інструментів

палітра кольорів

Рис. 26. Вікно графічного редактора Paint

Фрагменти створених зображень можна переміщати, копіювати, ви­різати, вставляти. Ці операції виконуються аналогічно як і з файлами. Попередньо потрібно виділити фрагмент малюнка. Для цього виберіть інструмент Выделение , потім клацніть мишею в полі малюнка й протягніть вказівник миші на фрагменті малюнка, який потрібно виділити. Відпустіть кнопку миші і навколо фрагмента з’явиться прямокутна пунк­тирна рамка, яка має вісім маркерів.

Щоб розтягнути або стиснути фрагмент, наведіть вказівник миші на один з маркерів рамки виділення. Вказівник набере форми двонапря­мленої стрілки , тепер необхідно мишею перетягнути цей маркер.

Щоб пере­мі­с­тити фрагмент малюнка потрібно:

  • спочатку виділити його;

  • далі в полі опцій вибрати один із варіантів – непрозорий фон при якому колір фону виділеного фрагмента буде перекривати інші елемен­ти малюнка, або прозорий фон при якому не буде такого перекриття;

  • перетягнути фрагмент мишею на потрібне місце.

Копіювання фрагмента малюнка виконується аналогічно перемі­щен­ню, тільки третій крок потрібно виконувати при натиснутій клавіші Ctrl.

До перетворень виділених фрагментів малюнка належать ще нахи­ли по горизонталі і по вертикалі на різні кути. Ці операції здійс­нюються за допомогою команди меню РисунокРастянуть/ Нак­ло­нить.

Щоб видалити невдалий фрагмент малюнка, потрібно виділити фраг­мент і натиснути клавішу Delete. Очищення всього малюнка можна вико­нати командою РисунокОчистить.

Малюнок, створений у Paint, можна вставити в інший документ. Для цього можна скористатися можливостями буфера обміну. Виділить фраг­мент малюнка у Paint і виконайте команду Правка Копировать. Потім перейдіть в цільовий документ і вставте вміст буфера обміну за допомо­гою відповідної команди, наприклад, Правка Вставить.

Для збереження малюнка на диску оберіть команду ФайлСох­ра­нить как... і в наступному діалоговому вікні задайте папку, в яку буде записуватися файл, а також ім’я файла і клацніть на кнопці Сох­ранить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]