Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мама шпаргалки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
602.62 Кб
Скачать

8.Державні символи України(20)

Держ.Прапор,Держ.Герб,Держ.Гімн.

Прапор-стяг із двох рівновеликих гориз. Смуг синього і жовт.кол.

Великий Держ.Герб Ук. встан. З урахув. Малого ДГУ та герба Війська Запорізького законом,що прийм. Не менш 2/3 від констит. Складу ВРУ.Гол.елементом вел. Держ.Герб Ук. є Знак Княжої Держави Волод.Вел.(малий Держ.Герб Ук.).

Держ.Гімн Ук.-нац.німн на муз. М.Вербицького із словами,затв. Законом,що прийм. Не менш

2/3 від констит. Складу ВРУ.

Опис держ.символів Ук. та порядок їх вик. встан.законом,що прийм. Не менш 2/3 від констит. Складу ВРУ.Столиц.Ук.є Київ.

9.Конституційне право на працю (43)

Кожен має право на працю,що включає можл.зар. собі на життя працею,яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.Держ. створ. умови для повного здійснення гром. права на працю,гарантує рівні можливості у виборі професії та роду труд. діяльності,реалізовує програми проф..-техн. навчання,підг.,перепід. кадрів відп.до сусп.. потреб. Вик примус.праці заб.Не вваж.прим.прац. військ. або альтерн.(невійсь) служба,а також роб. за вироком чи іншим ріш.суду.Кожен має право на належні ,безпечні і здорові умови праці,на з/п,не нижчу визн.Зак.Вик.праці жінок і неповн. на небезп. для їхнього здоровя роботах забор.Громад. гарант. захист від незак. звільнення.Право на своєч. одерж.винагороди за працю зах. Законом.

10. .Конституційне право на освіту (53)

Кожен.Повна загальна середня освіта є обов’язкова.Держава забезп. Доступність і безоплатність дошкільної,повної загальної середньої,проф..-техн.,вищої освіти в держ. і ком. Навч.закладах;

Роз.дош., пов. заг,сер.,позашкільн.,проф. –тех., вищ.і піс.диплом.,різ.форм навч.,над держ. стипенд. та пільг. уч.і студен. Гр. мають пр. безплатно здоб. вищ.освіту.в держ і ком. нав.зак на конкурс. осн. Гр.належю націонал.меншин,відповід. до зак.гарант право на навч.рідною мовою чи на вивчен. Рід мов у держ і ком навчал заклад або через нац..культ товар.

11.Конституційне право на соціальний захист(46)

Стаття 46. Громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законам.

12.Конституційне право на охорону здоров”я(ст.49)

Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності. Держава дбає про розвиток фізичної культури і спорту, забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя.