Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Aerospace_Workprogram_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
318.98 Кб
Скачать

Контрольні питання до теми 9:

1. Які основні напрями застосування методів ДЗЗ в задачах дослідження наземних екосистем та екологічного моніторингу?

2. Які матеріали космічної зйомки застосовуються для вивчення ґрунтів?

3. Які існують спектральні індекси стану рослинності?

4. Які існують спектральні індекси водного режиму?

5. Які види космічної зйомки використовують для оцінки пожежного стану лісів?

Типове завдання для модульної контрольної роботи № 4

1. Опішить технологію визначення рельєфу та визначення деформацій земної поверхні за даними ДЗЗ.

2. Визначити інформативні спектральні діапазони та основні індикатори для вивчення гідрогеологічних процесів.

3. Назвіть та обґрунтуйте дешифрувальні ознаки та індикатори лінеаментів.

4. Охарактеризуйте спектральні індекси як інформативні ознаки стану екосистеми, надайте перелік основних спектральних індексів для вивчення різних типів рослинності.

5. Опішить загальну методологію використання ДЗЗ в задачах дослідження лісового покриву та лісового господарства.

Змістовий модуль 4

Тема 10. Використання космічної інформації у вивченні взаємодії сучасних природних та антропогенних ландшафтних процесів.

Лекція 23. Застосування супутникових спостережень для вирішення задач сільського господарства та аналізу землекористування: біофізичні засади формування індикаторів стану штучних насаджень, аналіз спектральних розподілів відбивних характеристик сільськогосподарської рослинності. Методи визначення складу сільськогосподарських культур. Оцінка стану посівів, визначення поточної біомаси рослинності, оцінка систем землеробства і стану водо насичення, визначення і оцінка ресурсів пасовищ.

Практичне заняття 16.

Приклад аналізу регіональної структури і змін землекористування. Визначення інформативних ознак рослинних угруповань, підходів до класифікації угідь.

Лекція 24. Використання супутникових спостережень для оцінки та прогнозування продуктивності сільськогосподарських культур: біофізичні і кліматологічні засади аналізу та прогнозування біологічної продуктивності сільськогосподарських культур, порівняльний аналіз існуючих підходів до прогнозування врожайності. Індикатори посух, довгострокова оцінка продуктивності.

Практичне заняття 17.

Методи застосування індексів стану рослинності, порівняльний аналіз індексів стану рослинності, індексу посухи, температурного індексу поверхні для вирішення задачі довгострокового аналізу продуктивності сільськогосподарських угідь.

Лекція 25. Застосування супутникових спостережень для вивчення динаміки ландшафтів: підходи до вивчення ландшафтів із застосуванням космічної інформації, космічні знімки як ландшафтні моделі, вивчення структури ландшафтів та фізико-географічне районування. Системно-аналітичне представлення ландшафту, поняття про динаміку ландшафтів, основні способи дослідження динаміки ландшафтів та інших фізико-географічних об’єктів, порівняння різночасових знімків та дослідження динамічних і спектральних ознак.

Практичне заняття 18.

Приклади вивчення динаміки ландшафтів. Порівняльний аналіз різночасових знімків та інших картографічних матеріалів.

Завдання для самостійної роботи (76 год.)

Комплексне дешифрування космічної знімку. Складання карти та легенди до неї.

Література [4,6,7,9,10,20,29]

Лекція 26. Вивчення антропогенного впливу на навколишнє середовище з використанням космічної інформації: модель реакції системи на зовнішнє навантаження, визначення основних змінних та індикаторів для контролю засобами ДЗЗ, модель розповсюдження забруднення, визначення інформативних ознак несприятливого і сприятливого впливу людини. Приклади досліджень динаміки екосистем під впливом антропогенно індукованих процесів.

Практичне заняття 19.

Вивчення прикладів аналізу динаміки екосистем під впливом антропогенно індукованих процесів. Визначення інформативних ознак впливів і індикаторів несприятливих процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]