Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО Методичка Карловой.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

5.4. Облік виплати заробітної плати працівникам підприємства

Протягом звітного періоду Вам необхідно виплатити заробітну плату за попередній місяць. При отримані грошей в банку для виплати заробітної плати одночасно погашається заборгованість по зборах на обов'язкове державне пенсійне страхування, внесках на страхування у зв'язку з тимчасовою втратою непрацездатності, на випадок безробіття, на страхування від нещасних випадків на виробництві, по податку з доходів фізичних осіб за станом на початок звітного кварталу. Всі необхідні дані Ви візьмете з балансу (табл.5.1).

Таблиця 5.11

Вихідні дані про виплату заробітної плати за звітний місяць, грн.

Показник

Сума, грн.

1.

Заробітна плата:

1.1

до виплати (Бп рах. 661)

1.2

перераховано на картковий рахунок і отримано працівником

1.3

перераховано на картковий рахунок, але ще не отримано пр.

1.4

депоновано

2.

Перераховані внески на обов’язкове страхування:

2.1

до ПФ (Бп рах. 651)

2.2

до ФССТВП (Бп рах. 652)

2.3

до ФССБ (Бп рах. 653)

2.4

до ЗДСС (Бп рах. 656)

3.

Перерахований податок з доходів фізичних осіб

Так, заробітну плату до виплати визначає сальдо рахунку 661, по зборах на пенсійне страхування – сальдо рахунку 651, по внесках до фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності – сальдо рахунку 652, по внесках на випадок безробіття – сальдо рахунку 653 і по внесках від нещасних випадків на виробництві – сальдо рахунку 656. Самостійно Ви визначаєте заборгованість по податку з доходів фізичних осіб в межах сальдо рахунку 6412, а також обсяг виплаченої, ще не виплаченої та депонованої заробітної плати. Депонованою вважається своєчасно не отримана заробітна плата з причини неявки отримувачів. Вихідні дані про виплату заробітної плати представте в таблиці 5.11.

5.5. Облік нарахування заробітної плати, нарахувань на неї та утримань на соціальні заходи

За підсумками звітного кварталу Вам необхідно нарахувати заробітну плату кожному працівникові підприємства. Вихідними даними при цьому слугують дані табелю обліку й використання робочого часу, дані про виконання наряд-завдань при відрядній формі оплати праці, витяг із колективного договору адміністрації підприємства з працівниками. Нижче наведені дані, які можуть слугувати Вам орієнтиром для прийняття власних рішень.

Таблиця 5.12