Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. Сутнісна характеристика пасажирських перевез...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
113.41 Кб
Скачать

Структура міжнародних пасажирських перевезень морським транспортом Таблиця 2.5

Вид перевезень

Перевезено пасажирів

Пасажирооборот

%

%

Із українських в іноземні порти

31,8

21,3

Із іноземних в українські порти

34,3

24,0

Між іноземними портами

33,9

54,7

Всього

100,0

100,0

Деякі не співпадання питомої ваги перевезень в українські та із українських портів пояснюється участю в перевезеннях інших видів транспорту, особливо повітряного. Багато іноземних та українських туристів здійснюють морські подорожі в одному прямому напрямку, а в зворотній шлях здійснюють іншим видом транспорту.

Внутрішні морські пасажирські перевезення класифікуються на перевезення в малому та великому каботажі. В малому каботажі враховується перевезення пасажирів у внутрішньоміському, приміському та місцевому сполученні, а в великому – в дальньому сполученні. При цьому до внутрішньоміських відносяться перевезення на лініях, що проходять в межах міста; до приміських – перевезення між портопунктами і пристанями, що розташовані в межах міста та приміській зоні; до місцевих – перевезення на лініях, що зв'язують порти і портопункти, що розташовані в суміжних районах довжиною понад 100 миль.

В 2008р. частка малого каботажу становила 99,9% ПП та 99,3 пасажирокілометрів.

Неоднаковість принципів віднесення ПП за сполученнями, що прийняті на різних видах транспорту, створюють деякі затруднення щодо координації діяльності різних видів транспорту та доцільності розподілу перевезень між ними, при визначенні рівня тарифів тощо.

Аналіз показує, що доцільно міжміські перевезення за всіма видами транспорту класифікують на дальні, місцеві та приміські.

До дальніх рекомендується віднести всі перевезення, що здійснюються на відстані понад 600-700км. До них будуть відноситися перевезення в межах двох і більше залізниць, суттєва частина перевезень на міжнародних та міжобласних автобусних маршрутах і авіалініях : транзитних річкових лініях, в міжнародному та дальньому внутрішньому морському плаванні.

До місцевих необхідно відносити ПП з дальністю до 600-700км.

До приміських повинні відноситися перевезення всіма видами транспорту між містами та їх приміськими зонами в радіусі до 100-150км. При цьому повинно забезпечуватись розмежування їх від внутрішньо-міських, особливо на залізниці та автомобільному транспорті.

Така класифікація найбільш точно відповідає характеру дальніх, місцевих та приміських перевезень, що дозволить порівнювати різні види пасажирського транспорту у співставленні.

В цілому за всіма видами транспорту сумарний пасажирооборот, виконаний в 2008р, розподілявся за сполученнями наступним чином: дальні – 49%, місцеві – 20% та приміські – 31%.

2.3. Сутність середньої дальності поїздки пасажирів

Важливим показником, що характеризує сучасну структуру ПП за видами транспорту, є середня дальність поїздки пасажирів. Величина середньої дальності поїздки пасажирів загальна за кожним видом транспорту та за сполученнями наведена в табл. 2.6