Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. Сутнісна характеристика пасажирських перевез...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
113.41 Кб
Скачать

17

  1. Сутнісна характеристика пасажирських перевезень

2.1. Розподіл перевезення пасажирів за видами транспорту

Частка залізничного, річкового та морського транспорту становила 29% всіх перевезених пасажирів та 57% пасажиро-кілометрів (рис.2.1). Решту обсягів перевезень забезпечують автобуси і літаки.

а)

б)

1913р 1940р 1985р

залізничний автомобільний

повітряний

річковий

морський

Рис.2.1. Динаміка розподілу ПП за видами транспорту

а) – обсяг перевезень пасажирів; б) – по пасажиро-кілометрам

Якщо виходити із вищенаведених цифр, а також середньої дальності перевезень пасажирів за видами транспорту і сполученням, то міжміські перевезення (окрім внутрішньо міських) характеризуються даними наведеннями в таблиці 2.1. В табл. 2.1 також показаний орієнтований обсяг перевезень легковими автомобілями (таксомотори, службовими та індивідуальними) в міжміському сполученні.

Розподіл пасажирських перевезень за видами транспорту Таблиця 2.1

Вид транспорту

Перевезено

Пасажирооборот

%

%

Залізничний

21,6

52,4

Автомобільний

76,8

28,0

А саме:

автобуси

64,3

23,8

легкові

12,5

4,2

Повітряний

0,6

18,2

Морський

0,2

0,4

Річковий

0,8

1,0

Всього

100,0

100,0

Співставлення матеріалів таблиць 1.2 та 2.1 показує, що внаслідок виключення із міжміських перевезень залізничним та водним транспортом внутрішньо міського пасажирообміну загальний обсяг пасажирських перевезень (за виключенням перевезень легковим транспортом, які в табл. 2.1 не відображені) скоротиться за кількістю перевезених пасажирів на 4,2%та по пасажирообороту на 2%. З внесенням корективів в обсяг міжміських перевезень трохи змінилась і роль окремих видів транспорту в забезпеченні цих перевезень: зросла питома вага автомобільного за відомої умови зниження питомої ваги інших видів транспорту.

Однак із врахуванням наведених уточнень фактичний обсяг перевезень в міжміському сполученні дещо відхиляється від наведеного в табл.. 2.1 даних.

В транспортній статистиці в основу підрахунку обсягу перевезень пасажирів покладені звіти за продані квитки, хоча поїздка може і не відбутися або пасажир не проїде по всьому маршруту, на який придбав квиток.

Не на всіх видах транспорту враховуються поїздки пасажирів по безоплатним квиткам. Різною є нижня та верхня вікова межа для обліку перевезень дітей. Перевезення пасажирів за абонементними квитками (приміські перевезення) обліковуються за допомогою умовних перевідних коефіцієнтів.

При підрахунку кількості поїздок на залізничному транспорті враховуються тільки платні поїздки. Поїздки залізницями за безоплатними квитками ( що видаються за нормами особистих потреб, у відрядження, службові тощо) в загальну кількість пасажирів не враховуються. Також не враховується перевезення людей в обладнаних вантажних вагонах за вантажними документами. Дітям від 5 до 10 років продаються дитячі квитки, що приймаються до обліку як повні. Одна дитина до 5 років перевозиться при пасажирі безоплатно, за проїзд решти дітей до 5 років придбавається квиток. Кожен проданий абонементний квиток перераховується в кількість поїздок із розрахунку 50 поїздок за місяць.

На морському і річковому транспорті враховуються всі перевезені пасажири, незалежно за яким квитком вони здійснюють поїздку. В приміському сполученні є місячні (а на річковому ще й навігаційні) квитки, які на річковому транспорті враховуються як 50 поїздок за місяць, а на морському – за кількістю посадочних талонів на кожну поїздку.

На автомобільному транспорті враховуються всі пасажири, фактично перевезені автобусами загального користування в приміському і міжміському сполученні. Документами для обліку є: разові проїзди і квитки, пільгові абонементні квитки тощо. Межа проїзду дітей безоплатно встановлена на приміських маршрутах в 7 років, на міжміських 5 років. На міжміських маршрутах – на дітей від 5 до 10 років придбаваються квитки за 50% тарифом. Також враховується кількість перевезених дітей, які використовують для поїздки шкільні автобуси. За особливою методикою обраховується кількість перевезених пасажирів та пасажирооборот в автобусах загального користування, що працюють за тарифами з почасовою оплатою.

На повітряному транспорті ваховуються всі поїздки як на транспортах літаках так і на літаках компаній всіх видів власності. Дитячим, як правило, вважається вік від 5 до 12 років.

При підрахунку пасажирообороту на залізниці приймається шлях слідування, що вказано у квитку. Для приміських поїздок на ділянках, де діє зонний тариф, в розрахунок приймаються умовні відстані. На морському транспорті відстань перевезення приймається за рекомендованим курсом руху суден між пунктами. Пасажирокілометри на автомобільному транспорті розраховуються виходячи із виручки за отримані квитки та середньої тарифної ставки за 1 пасажирокілометрів.

Таким чином, на різних видах транспорту забезпечується неоднакова повнота обліку перевезених пасажирів та пасажирокілометра.

Заслуговує на увагу наступні обґрунтовані пропозиції:

- враховувати на всіх видах транспорту перевезення безоплатних пасажирів;

- встановити єдину верхню та нижню межу дитячих квитків;

- уніфікувати коефіцієнти переводу не разових квитків в разові;

- розробити та впровадити належний контроль повноти збору виручки за перевезення.