Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика мелітополь.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Охорона атмосферного повітря

Для забезпечення екологічної безпеки, створення сприятливого середовища життєдіяльності, запобігання шкідливого впливу атмосферного повітря на здоров’я людей та навколишнє природне середовище здійснюється регулювання викидів найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України шляхом встановлення гранично допустимих викидів в атмосферне повітря із стаціонарних джерел.

В рамках державного регулювання у сфері охорони атмосферного повітря державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Запоріжській області підприємству видається дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами на підставі матеріалів, що розробляються у відповідності до чинних нормативно-правових актів.

На підприємстві здійснюється контроль за дотриманням дозволених гранично допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел з періодичністю, встановленої відповідними дозвільними документами.

У відповідності до матеріалів ОВНС на олійно-екстракційному виробництві забруднення атмосферного повітря відбувається на таких основних операціях:

- Розвантаження та транспортування насіння (джерела 154-156); очищення насіння (джерело157); сушіння насіння (джерело143) – супроводжується виділенням пилу.

- Шеретування насіння (джерело 158.159); відвіювання лушпиння від ядра (джерело167); контроль лушпиння в лузгових колонках (джерело166); транспортування товару ( джерело 168) – супроводжується виділенням пилу.

- Подрібнення ядра на вальцях (джерело 161,162), волого теплова обробка пелюстки та пресування мезги (джерело 163,164,165); охолодження макухи ( джерело 160) – супроводжується виділенням пилу та акролеїну.

- Екстракція олії з матеріалу (джерело 130), тостування шроту, рекуперація парів розчинника, абсорбція (джерело 131), зберігання розчинника (джерело 72-76) – супроводжується виділенням пилу, гексану та мінерального масла.

- Транспортування шроту і лушпиння (джерело 149,150,152); грануляція шроту та лушпиння (джерела 149,150,152), завантаження на зберігання та відвантаження шроту і лушпиння (джерело 153) – супроводжується виділення пилу.

- Виморожування олії холодного пресування – супроводжується виділенням перліту.

На кожну пилогазоочисну установку (ГОУ) повинен бути розроблений паспорт установленої форми. Обслуговування, технічний нагляд, контроль ефективності роботи ГОУ проводити у відповідності до вимог (Правил технічної експлуатації установок очистки газу), затверджених наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища 06.02.2009р. № 52.

У відповідності до матеріалів ОВНС та інвентаризації стаціонарних джерел викидів існує 116 джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря підприємства при переробленні олійного насіння:

організованих викидів – 103 джерел,

неорганізованих – 13 джерел.

Граничнодопустимі викиди на рік забруднюючих речовин при переробленні насіння від олійноекстракційного виробництва становлять:

  1. Пил насіння соняшнику – 60,317т/рік.

  2. Пил насіння сої -0,0397т/рік,

  3. Пил шроту – 7,7719т/рік,

  4. Пил лушпиння соняшнику – 12,6534т/рік,

  5. Гексан – 144,1027 т/рік,

  6. Масло мінеральне – 0,6985т/рік

  7. Перліт – 0,0676т/рік.

Крім того, дані про викиди шкідливих речовин від лабораторії, котельні та допоміжні служби приведені в ОВНС та в звіті по інвентаризації стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Характеристика джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, приведена в ОВНС.

Граничнодопустимі концентрації, клас небезпеки, фонові концентрації забруднюючих речовин, що викидаються стаціонарними джерелами в атмосферне повітря, які викидаються джерелами забруднення оточуючого середовища, наведені в ОВНС.

Місця, найбільш небезпечні з точки зору вмісту пилу в повітрі робочої зони, обладнанні місцевими відсмоктувачами. Місця забору та викиду загальнообмінної вентиляції розміщенні у відповідності з правилами СНиП 2-04-05.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]