Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика мелітополь.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Цех відбілювання олії

Адсорбційна рафінація (відбілювання) – це максимальне видалення з рослинних олій пігментів, залишків фосфатидів, металічних похідних натрієвих мил жирних кислот, перекисних сполук. Очистку проводять активованими відбільними глинами. В основі адсорбційного методу видалення пігментів та інших небажаних домішок покладено явище адсорбції на твердих поверхнях. Ефект цього процесу залежить від адсорбційних властивостей відбільних глин, які застосовуються.

Вибір адсорбційних глин залежить в основному від трьох факторів – вартість, активність та витрати олії в процесі відбілювання. Для адсорбції використовують полярні адсорбенти, спеціальні активовані відбільні глини, які отримують з природних бентонітових глин алюмоксилатів, рідше використовують активоване вугілля.

Процес адсорбційної очистки складається із слідуючих основних стадій:

  1. Змішування олії з фільтруючим порошком;

  2. Намивка фільтруючого порошку сітки фільтру;

  3. Змішування олії з адсорбентом і адсорбція;

  4. Фільтрація

Отримана продукція направляється на подальшу гідрогенізацію.

По фізико-хімічним показникам олія рослинна відбілена має наступні показники

Найменування

Характеристика

1

Колірне число, мг йоду, не більше

6

2

Кислотне число, мг КОН/г, не більше

0,6

3

Масова частка не жирових сумішей, %, не більше

відсутнє

4

Масова частка фосфоровмісних речовин в перерахунку на стеароолеолецитин, %, не більше

-

5

Масова частка вологи і летких речовин, %, не більше

0,05

6

Мило (якісна проба)

відсутнє

7

Перекисне число, ½ ммоль/кг О2, не більше

2

Опис технологічного процесу:

Висушена олія із ємкості сухої рафінації через насос подається на теплообмінник, де нагрівається до температури 90-100˚ С за рахунок пари. Далі олія поступає у відбільний апарат. Потім подають пар на ємкість для перемішування олії з адсорбентом. Після цього слід подати пар на першу тарілку, попередньо зливши конденсат. Аналогічно подати пар на другу та третю тарілку.

Також в цю ємкість подається суміш перліта з відбільною глиною. Для цього в загрузочну ємкість для адсорбенту подають почергово невеликими порціями порошок фільтрувальний і відбільну глину так, щоб забезпечити співвідношення в суміші 1:4. Це рекомендується співвідношення в залежності від властивостей глини і порошка. Вентилятором ця суміш засмоктується в бункер для адсорбента.

Бункер оснащено пиловим фільтром з вібратором, який при загрузці адсорбенту періодично стряхує налиплий порошок. Цикл роботи вібратора по 16с через кожні 800с.

З відбільного апарата через насос проходить суспензія олія-глина на фільтр. Коли на виході із оглядового скла верхнього рівня з’явиться олія, потрібно відкрити кран, закрити і циркулює: віддільний апарат – фільтр – віддільний апарат, доки олія із відбільного апарата не зрівняється з олією, яка виходить з фільтра прозора. Перші порції олії будуть мутними, наступні – більш прозорими, що свідчить про те, що фільтрований порошок рівномірно розподіляється на сітках фільтра.

При появі в середньому оглядовому склі прозорої олії, треба переключити лінію на поліцейський фільтр. Відбілена олія поступає у ємність.

Тривалість відбілювання: для олії рослинної – 30-40 хв, для олеїна пальмового – 15-20 хв.

Це час контакту олії з відбілюючим порошком при заповненні відбільного апарата рослинною олією на 45-60% чи 35-40%. При більш тривалому контакті адсорбенту і олії, олія може окислитись і набути земляного смаку.

Суспензія олії і порошку подається на попередньо висушений фільтр при температурі олії 90-100˚С. при пропусканні суспензії через пористу перегородку фільтруючого матеріалу, олія проходить через тонкі пори, а тверді частини затримуються. Таким чином проходить фільтрація олії.

Суспензія поступає у фільтр знизу і піднімається вверх, заповнюючи його корпус.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]