Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
219.65 Кб
Скачать
    1. Технологічні аспекти розмноження лізіантуса (еустоми).

Лізіантус Рассела або еустома Расела (Lisianthus russelliana L/, Eustoma russelliana L.) Родина Горичавкові - Gentinaceae .Родом із південної Америки із сухих прерій. Саме тому її ще називають дзвониками прерій.

Основний спосіб розмноження – насіннєвий. Насіння можна висівати протягом року. При посіві в січні-лютому цвітіння наступає в серпні і продовжується до жовтня місяця.

Перший етап – вирощування розсади: висів насіння, пікіровка на 45-й день (рН 6.5), після розвитку 5-6 пари листків рослини висаджують на постійне місце в теплиці, в грядки в підготовлений передчасно грунт не пізніше 2 місяців після пікіровки.. Лізіантус формує глибоку, розгалужену кореневу систему, тому в дорослому стані погано переносить пересадку.

Схема посадки 12х15х20, або 15х15см тобто 40-50штук на 1 кв.м.

Після вкорінення рослини прищипують над 2-ю парою листків. Можлива повторна прищіпка. Перші квіти розвиваються через 6-7 місяців після посіву.

Рослини потребують підв’язування, тому над грядками натягують сітку з ячейками 10х10см, 12х12см в 2 яруси.

Температурний режим: вночі не нижче 12-15°С, вдень не вище 25°С. Вологість повітря до 70%. Обов’язковим є провітрювання приміщення, обережний полив та аерація грунту.

Зрізають після розпуску 1 квітки. Кондиція зрізу наступна: екстра – довжини квітконосу 30см; 1 сорт – 20, 2 сорт – 15см.

    1. Технологічні аспекти розмноження хризантеми.

Хризантема (Chrysanthemum L. ) , родина Складноцвіті. Рід нараховує близько 100 видів серед яких одно та багаторічні трави, напі здеревянїлї кущі.

Хризантема корейська (Ch. Coreanum L.) – гібрид, декоративних форм хризантеми сибірської (Ch.sibiricum L.) . Сама пізньо квітуча рослина, яку висаджують на балконах та на квітниках. Розмножується живцями та поділом куща.

Хризантема індійська (Ch.indicum L.) Теплолюбива культура з довготривалим вегетаційним періодом. У відкритому грунті в наших кліматичних умовах не встигає зацвісти, тому рослини переносять в холодні, але не промезраюті теплиці. Розмножують живцями, які після вкорінення та формування 3-5 листків висаджують у відкритий грунт. Обов’язковим є систематичне пасинкування для отримання одиночної, великої тквітки.

Хризантема кіловата (Ch.carinatum L.) іноді її називають хризантемою триколірною, частіше всього поєднує білі та різні відтінки жовтого кольору. Розмножують її висівом насіння в ящики – в кінці квітня та живцями. Зацвітає на початку серпня.

4.Технологічні аспекти вирощування розсади однорічників та килимових.

Однорічні квіткові рослини – це ті, що проходять всі стадії розвитку (від насіння до насіння) протягом одного вегетаційного сезону. В умовах середньої кліматичної смуги, в якості однорічних культивують рослини тропічного клімату, які часто використовують як килимові культури.

Є два способи вирощування однорічників: розсадний та безрозсадний. Розсаду можна виростити в теплицях та парниках. Для отримання квітучих рослин в горщиках насіння висівають в терміни, які забезпечать отримання квітучих рослин в квітні-травні місяці. Терміни висіву залежать від біологічних особливостей розвитку рослини, так сальвія зацвітає через 8-9 тижнів від дня посіву в грунт, а тагетис через 6-7 тижнів.

Ранніх посівів ( на початку лютого) вимагають бегонія, цинерарія, сальвія, петунія, агератум, бальзамін, пеларгонія. В березні висівають тагетіс, вербену, антиринум, алісум, кларкію. В квітні, можна в парники слід висіяти калістефус, тагетис, сальвію, агератум - ці рослини зацвітуть значно пізніше попередніх, але їх використовують для закладки пізніх квітників після відцвітання дворічників. Використання парників значно здешевить собівартість садивного матеріалу.

При вирощуванні килимових часто використовують вегетативний спосіб розмноження. Тому слід передбачити місце в теплиці для підрощування маточників. В такий спосіб вирощують іпезіне, альтернатеру, гнафаліум, сеткреазію, фітонію та ін.

Слід передбачити і те, що для отримання квітучої розсади рослини вимагають декількох перевалок в контейнери більшого розміру та відповідного розміщення на стелажах. На перших етапах вирощування можна використовувати палети.

Лекція 4. Розрахунок виробничих площ під вирощування культур.

План лекції:

  1. Розрахунок виробничих площ під вирощування квіткової розсади.

  2. Розрахунок виробничих площ для вирощування тропічних та субтропічних в контейнерній культурі.

  3. Розрахунок виробничих площ під вирощування культур на зріз.