Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
219.65 Кб
Скачать

3.Асортимент декоративно-листяних рослин тропічних та субтропічних рослин.

Рослини для вирощування в теплиці представляють собою настільки різноманітну масу, що для неї важко вибрати визначаючий термін. Одні рослини вирощують виключно в теплицях, другі цвітуть в теплиці, хоча основні етапи розвитку проходять у відкритому грунті, інші навпаки – вирощують в теплиці, щоб вони рясно зацвіли у відкритому грунті.

В певний час свого розвитку – для проростання насіння, вкорінення живців – рослини потребують підвищеної температури і вологості повітря. З цією метою організують невеличкі теплички, або ж стелажі з підігрівом.

Міні тепличка з підігрівом.

Умовно рослини можна розділити на тепличні (субтропічні та тропічні рослини), які все своє життя проводять в умовах закритого грунту. При цьому рослини субтропічного клімату на літній період можна розміщувати просто неба.

Невелика група рослин, яка потребує укриття в теплиці під час раннього цвітіння – це цибулинні рослини, які під час зими проходять стратифікацію в ящиках під снігом, або в холодильних камерах.

На кінець теплолюбові сорти хризантеми восени, з приходом заморозків, заносять в теплицю, щоб продовжити період вегетації та забезпечити цвітіння.

До окремої групи відносять рослини, що зростають просто неба, але на зиму потребують укриття – пеларгонія, фуксія, цинерарія, альтернатера, колеус, ірезіне та ін.

Традиційні в середній смузі однорічники часто висівають в теплицях, для отримання квітучої розсади. З цією ж метою використовують теплиці при вирощування канн, жоржин, килимових рослин.

Наступним регламентуючим елементом в діяльності господарства є вибір асортименту тропічних та субтропічних рослин за декоративними якостями. Перевагу віддають рослинам, які користуються постійним попитом на ринку реалізації, перш за все це папороті, аспарагуси, каладіуми, циперуси, дифенбахії, аглаонема, фікуси, пальми.

Великим попитом користуються різні види бегонії, пеперомія, пілея, спатіфілюм, кротони, філодендрони.

Із перерахованих видів, з врахуванням сортів та форм можна добрати оптимальний асортимент, який забезпечить стабільну роботу господарства.

Лекція 3.Технологічні аспекти розмноження різних культур у закритому грунті.

План лекції:

  1. Технологічні аспекти розмноження троянд

  2. Технологічні аспекти розмноження лізіантуса (еустоми).

  3. Технологічні аспекти розмноження хризантеми.

  4. Технологічні аспекти вирощування розсади однорічників та килимових.

    1. Технологічні аспекти розмноження троянд.

В умовах теплиць ( закритого грунту) троянди можна вирощувати двома способами: вигонкою та власне вирощуванням на протязі року. В першому випадку значно зменшуються енерговитрати , але і врожай з одиниці площі не перевершує 50 шт.

При вирощуванні троянд в закритому грунті протягом року з 1 кв.м. можна зібрати до 400 шт квіток, але й витрати збільшуються.

Технологія вирощування зрізу троянд залежить від того, який спосіб ми обираємо. При вигонці троянд зріз отримують з березня по липень, після чого використовуючи дефоліанти кущі відправляють у вимушений спокій до грудня. При цьому рослини утримують в холодних теплицях і лише в грудні температуру поступово підвищують.

Для отримання зрізу протягом року по-перше підбирають саджанці, підщепами у яких є вічнозелені види, тобто у яких відсутній період спокою. Саме це забезпечує високу продуктивність. По-друге теплиці обладнують не лише опалювальними системами, а й потужними кондиціонерами, які забезпечують підтримування досить низьких температур в період бутонізації та цвітіня троянд. По-третє обов’язковою умовою є використання автоматизованої системи освітлення та поливу. Достатнє освітлення забезпечує високий відсоток високоякісної продукції. Через автоматичну систему поливу вносяться позакореневі та кореневі підживлення, які є обов’язковими при вирощуванні зрізу троянд. Якість продукції залежить від правильно обраного асортименту та правильної формовки куща.

Різні за біолого-екологічними особливостями розвитку троянди мають різну довжину цвітоносу, розмір та махровість квіток, їх форму. Перевагу слід віддавати чайно-гібридним трояндам, з високою ступінню махровості квіток, сильними прямостоячими стеблами, яскраво-вираженою окраскою квіток.

Троянди в теплиці висаджують в грядки по 9-11штук на один квадратний метр. Ширина грядки до 1м. Ширина міжрядь – 1-1,2м. Грядки обмежують стовбцями, між якими протягують дріт, щоб кущі не вивалювались на прохідні доріжки.

Обрізку ведуть високу, зберігаючи велику кількість зеленої маси для інтенсивного фотосинтезу. Інтенсивне підживлення рослин стимулює появу нових, молодих пагонів, на верхівці яких формується бутон.

В сучасних комплексах всі технологічні процеси автоматизовані. Троянди вимагають, щоб в теплиці вирощували їх в монокультурі.