Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
граніт маломіцний (Криворучко).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
950.27 Кб
Скачать

11. Кар’єрний Водовідлив

Орієнтовний річний приток води до кар’єру:

Кі – коефіцієнт інфільтрації, 0,2

h – кількість атмосферних опадів за рік, м , 600мм

S –площина кар’єру,м2

Розрахуємо необхідну подачу насосу:

де, Qв – максимальний годинний притік води, м3/год.;

t – час роботи насосу за одне відкачування, год.;

n – кількість відкачок за добу.

За вихідними даними та розрахунковою подачею обираємо насос типу 3К – 86 з такими технічними характеристиками:

Продуктивність, м3/год 45

Напір, м 55

Висота всмоктування, м 6

Потужність двигуна, кВт 20

Місткість водозбірника:

де, Qв - максимальний годинний притік води, м3/год.;

n - кількість відкачок за добу.

12. Рекультивація пошкоджених земель

За наближеними підрахунками загальна площа земель, порушених в країні при здобичі твердої мінеральної сировини, перевищує 2 млн га. Приблизно половину цієї площі складають землі, порушені при торфорозробках. При видобутку вугілля і сланців порушено близько 190 тис. га, руд чорних і кольорових металів - більше 350 тис. га, будівельних гірських порід і гірсько-хімічної сировини - більше 290 тис. га. При здобичі 1 млн т вугілля порушується від 3 до 43 га земель, залізняку - від 14 до 500 га, марганцевої руди - від 76 до 600 га, вапняку - від 60 до 120 га, фосфоритів - від 22 до 77 га. Основна частка порушуваних земель (до 90%) доводиться на гірські вироблення, зовнішні порідні відвали. Як правило, при розробці горизонтальних і пологих родовищ з внутрішнім відвалоутворенням основну частку порушуваної площі (55-70%) складають землі, займані гірськими виробленнями, а при розробці крутих і похилих родовищ - землі, зайняті зовнішніми відвалами. Порушувані землі, зайняті іншими об'єктами (транспортні і енергетичні комунікації, базисний склад ВВ і ін.), звичайно не перевищують 10-15% загальної площі порушуваних земель.

Основну частку порушуваних земель при відкритому видобутку корисних копалин складають землі, займані зовнішніми порідними відвалами, хвосто- і шламосховищами і гірськими виробленнями. В перспективі відбудеться подальша концентрація гірського виробництва, зросте глибина кар'єрів. Значно збільшиться об'єм зовнішніх відвалів, хвосто- і шламосховища. На вітчизняних кар'єрах в основному застосовується технологія розробки з вивезенням вскриші на зовнішні відвали, що пояснюється умовами залягання родовищ, що розробляються. В найближчій перспективі в розробку залучатимуться родовища із зменшеним змістом корисних компонентів. Коефіцієнт вскриші ростиме, збільшуватимуться і об'єми порожніх порід і площі під відвали, хвосто- і шламосховища. Відкриті гірські роботи в значній мірі робитимуть негативний вплив на природне середовище, зажадають значні земельні відведення. У зв'язку з цим виникає необхідність дослідження і упровадження технологічних і організаційних рішень, сприяючих зниженню негативного впливу відкритих розробок на використовування земельних ресурсів.

Відповідно до "Основ земельного законодавства" підприємства, які розробляють родовища корисних копалин відкритим способом, зобов'язані за свій рахунок приводити порушені землі в стан, придатний для використовування в сільському, лісовому або рибному господарстві. Приведення земельних ділянок в придатний стан повинне здійснюватися в ході гірських робіт, а при неможливості цього –не пізніше, ніж протягом року після завершення робіт. Чим швидше і якісно відновлені землі, вилучені з сільського або лісового господарства, тим менший збиток понесе держава від їх відчуження під гірські розробки.

До плану рекультиваційних робіт входить виймання і складування родючого шару ґрунту з розміщення його в тимчасовому відвалі з метою подальшого використання .

Для транспортування родючого шару обираємо скрепер Д-374.