Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
68.93 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. На які заходи дозволяється використовувати кошти фонду охорони праці?

  2. Чим багатоцільове фінансування відрізняється від одноцільового?

  3. На яких показниках можна прослідкувати економію підприємства від поліпшення безпеки праці?

Література

    1. Закон України "Про охорону праці". - С. 19

    2. Агєсв ЄЯ. Основи охорони праці. - Львів: "Новий світ - 2000", 2010.-С. 15,37-38.

    3. Бедрій ЯЛ. Охорона праці. - К.: ЦУЛ, 2002. - С. 29 - 30, 37, 38.

    4. Гандзюк М.П. Основи охорони праці. - К.: "Каравела", 2003.-С. 25,26,49, 50.

    5. Грибан В.Г. Охорона праці. - К.: "Центр учбової літератури", 2011. - С. 31, 32, 60, 61.

    6. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці. - Львів: Афіша, 2002. -С. 35.

Тема 3. Державне управління охороною праці, державний нагляд і громадський контроль за охороною праці

При вивчені теми необхідно звернути увагу на організацію громадського контролю, на повноваження профе­сійних спілок у питаннях охорони праці та з'ясувати права та обов'язки уповноважених із питань охорони праці відповідно до Закону України "Про охорону праці".

План

Громадський контроль за дотриманням чинного законодавства України про охорону праці. Права та обов 'язки уповноважених із питань охорони праці.

13

Питання. Громадський контроль за дотриманням чинного законодавства України про охорону праці. Права та обов'язки уповноважених із питань охорони праці

Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці здійснюють професійні спілки, їх об'єднання в особі своїх виборних органів і представників.

Головною метою і завданням представників профспілок є захист прав та законних інтересів працівників у сфері охорони праці, надання їм практичної допомоги у вирішенні цих питань.

Відповідно до Закону України "Про охорону праці" представники профспілок беруть участь у вирішенні таких основних питань:

  • за додержання законодавства про охорону праці;

  • за створенням безпечних і нешкідливих умов праці;

  • за належні виробничі та соціально-побутові умови;

  • за забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

У разі загрози життю або здоров'ю працівників, професійні спілки мають право вимагати від роботодавця негайного припинення робіт на робочих місцях, виробничих дільницях та інших структурних підрозділах або на підприємствах чи виробництвах фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, в цілому на період, необхідний для усунення загрози життю або здоров'ю працівників.

Професійні спілки також мають право на проведення незалежної експертизи умов праці, а також об'єктів виробничого призначення, що проектуються, будуються чи експлуатуються, на відповідність їх нормативно-правовим актам про охорону праці, брати участь у розслідуванні причин нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві та надавати свої висновки про них, вносити роботодавцям, державним органам управління і нагляду подання з питань охорони праці та одержувати від них аргументовану відповідь.

У разі відсутності професійної спілки на підприємстві громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці здійснює, уповноважена найманими працівниками особа.

Для здійснення громадського контролю за дотриманням законодавства про охорону праці на підприємствах обираються уповноважені трудового колективу з питань охорони праці.

Діяльність уповноважених здійснюється на підставі Типового положення та Положення про роботу уповноважених з питань охорони праці, яке розробляється й затверджується на загальних зборах трудового колективу.

Уповноважені з питань охорони праці обираються простою більшістю голосів на загальних зборах колективу. Уповноваженим може бути працівник, який згідно з посадовими обов'язками відповідає за організацію безпечних та нешкідливих умов праці (майстер, начальник дільниці).

Уповноважені з питань охорони праці мають право безперешкодно перевіряти на підприємстві виконання вимог щодо охорони праці та вносити, обов'язкові для розгляду роботодавцем, пропозиції про усунення виявлених порушень нормативно-правових актів з безпеки та гігієни праці.

Крім того, вони беруть участь у комісіях з розслідувань нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві, якщо потерпілий не є членом профспілки.

Для виконання цих обов'язків роботодавець за свій рахунок організовує навчання й звільняє уповноважених з питань охорони праці від роботи на передбачений колективним договором строк із збереженням за ними середнього заробітку. Звільнення або притягнення їх до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності здійснюється лише за згодою найманих працівників у порядку, визначеному колективним договором.

Чисельність уповноважених визначається рішенням загальних зборів трудового колективу в кожному виробничому підрозділі.

Уповноважені можуть бути одночасно і представниками професійної спілки, з питань охорони праці, їх обов'язки можуть бути покладені на громадських інспекторів з охорони праці профспілки.

У ситуаціях, коли на виробництві створюється загроза життю або здоров'ю працюючих, уповноважений має право вимагати від майстра припинення роботи на таких робочих місцях. -

Якщо уповноважені з питань охорони праці вважають, що профілактичні заходи, вжиті роботодавцем, є недостатніми, вони можуть звернутися за допомогою до органу державного нагляду за охороною праці.

Крім вказаного, уповноважені беруть участь у підтвердженні факту наявності на виробництві ситуації, небезпечної для життя чи здоров'я працівника, якщо він відмовився виконувати доручену йому роботу з причини виникнення загрозиіюго життю та здоров'ю.

Уповноваженим особам з питань охорони праці надається право вносити пропозиції про притягнення до відповідальності працівників, які порушують нормативні акти про охорону праці.

Запитання для самоперевірки

  1. Хто має право здійснювати громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці?

  2. У чому полягають завдання представників профспілок у сфері охорони праці?

  3. Які питання повинні вирішувати представники профспілок відповідно до Закону України "Про охорону праці"?

  4. Хто має право здійснювати громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці, якщо на підприємстві відсутня професійна спілка?

  5. На підставі якого документа здійснюється діяльність уповноважених трудового колективу з питань охорони праці?