Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЖурналEXCEL_2007 на 2012р.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

5. Побудова діаграми

Побудувати діаграму “Надійшло, Продано і Залишки” з відповідним заголовком, причому на одній діаграмі об'єднати два типи діаграм: для полів “Надійшло” і “Продано” використати гистограмму, а для поля “Залишки” – графік.

6. Запис макросу

6.1. Запишіть макрос побудови діаграми “Прибуток від продажу” за кожним найменуванням тканини згідно шостого пункту завдання

У Excel 2003 для автоматичного запису макросу побудови діаграми виконайте наступне:

  • Виберіть у меню Сервис – Макрос – Начать запись...

  • У діалоговому вікні Запись макроса задати ім’я макросу та зазначити комбінацію клавіш для швидкого виклику макросу, клацнути ОК.

На екрані з’явиться панель Остановить запись з відповідною кнопкою. З цього моменту всі ваші дії автоматично записуються у модуль на мові VBA.

Увага! При автоматичному записі макросу будьте уважні, щоб не робити помилок, тому що ваші хибні дії теж будуть записані у модуль макросу.

  • Клацніть кнопку Мастер диаграмм на панелі інструментів стандартна або виберіть у меню Вставка - Диаграмма

  • Побудуйте діаграму (тип – круговая) прибутку від продажу за кожним найменуванням тканини за допомогою діалогових вікон Мастера диаграмм

  • Після побудови діаграми зупиніть запис, натиснувши кнопку Остановить запись відповідної панелі, або виберіть у меню Сервис – Макрос - Остановить запись

Для виконання записаного макросу треба вибрати у меню Сервис – Макрос – Макросы. У вікні діалогу Макрос у поле Имя макроса увести ім’я макросу та натиснути кнопку Выполнить (або натиснути зазначену комбінацію клавіш).

У Excel 2007 макрос записується за допомогою кнопки Запись макроса, групи Код, стрічки Разработчик. У другий спосіб запис можна здійснити за допомогою стрічки Вид, кнопка Макросы, команда Запись макроса.

Примітка: Для виведення стрічки Разработчик на екран потрібно вибрати пункт (поставити прапорець) Показывать вкладку ‘Разработчик на ленте у вікні Параметры Excel.

    1. Привласнення макросу кнопці

Привласніть записаний макрос кнопці (у Excel 2003 - настраиваемой кнопке) та розмістіть її на панелі інструментів стандартная або форматирование

У Excel 2003 для цього необхідно виконати команду Сервис – Настройка...

У діалоговому вікні Настройка клацнути вкладку Команды та у полі Категории знайти Макросы, взяти настраиваемую кнопку, що з’явилася у полі праворуч, і перетягнути її на панель інструментів, потім клацнути на кнопці правою кнопкою миші і з контекстного меню вибрати пункт Назначить макрос, далі у вікні діалогу у поле Имя макроса увести ім’я макросу. Також можна змінити вигляд кнопки для макросу, якщо перед зазначенням макросу з контекстного меню вибрати пункт выбрать значок для кнопки. Після виконаних дій натиснути кнопку Закрыть у діалоговому вікні Настройка.

Для Excel 2007 на робочому листі розмістити елемент управління Кнопка за допомогою кнопки списку Вставить, групи Элементы управления стрічки Разработчик. У вікні Назначить макрос объекту вибрати створений макрос та привласнити його зазначеній кнопці. Закрити вікно натисненням ОК. Змінити назву кнопки на Кругова діаграма.

Тепер при кожному натисненні створеної кнопки записаний макрос буде виконуватися.

Збережіть робочу книгу на диску.