Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЖурналEXCEL_2007 на 2012р.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать
  1. Встановіть зв’язок між таблицями за допомогою функції пошуку впр (поиск по вертикали).

  • Створіть нову таблицю ПОСТАЧАЛЬНИКИ, що складається з 3-х стовпців: “Артикул”, “Місто”, “Фірма” та 10 записів. Розташуйте цю таблицю на тому ж листі, що і вихідна таблиця (під нею).

  • Занесіть у таблицю довільну інформацію про постачальників тканин. У декілька артикулів, що відповідають найменуванням тканин, може бути один постачальник (див. приклад таблиці)

  • Відсортуйте стовпець “Артикул” за зростанням.

  • У кінець вихідної таблиці добавте 2 стовпці: “Артикул”, “Фірма”.

  • Довільно заповніть стовпець “Артикул” вихідної таблиці номерами артикулів із таблиці ПОСТАЧАЛЬНИКИ

Приклад таблиці:

ПОСТАЧАЛЬНИКИ

Артикул

Місто

Фірма

134

Полтава

"Полтавські візерунки"

136

Львів

"Троянда"

217

Чернігів

Концерн "Чексіл"

245

Київ

"Кияночка"

432

Полтава

"Полтавські візерунки"

450

Чернігів

Концерн "Чексіл"

548

Львів

"Троянда"

660

Київ

"Кияночка"

664

Київ

"Кияночка"

753

Чернігів

Концерн "Чексіл"

Функція пошуку ВПР використовується для того, щоб знайти на листі певне значення і повернути якесь інше відповідне значення, що шукається.

Задача перебуває у тому, щоб повернути з таблиці ПОСТАЧАЛЬНИКИ значення поля “Фірма” по значенню поля “Артикул”

  • Зробіть активною першу чарунку поля “Фірма” вихідної таблиці

  • Натисніть кнопку Вставка функции на панелі інструментів Стандартна (Excel 2003) або стрічка Формулы – кнопка Вставить функцию (Excel 2007). У вікні Мастер функций зі списку Выберите функцію виберіть ВПР

  • У вікні функції у полі Искомое_ значение уведіть посилання на першу чарунку поля “Артикул” вихідної таблиці. У полі табл_массив – уведіть посилання на діапазон даних усіх стовпців таблиці ПОСТАЧАЛЬНИКИ (використати абсолютні посилання, щоб зафіксувати табличний масив). У поле номер_ индекса_ столбца уведіть номер стовпця “Фірма” у таблиці ПОСТАЧАЛЬНИКИ. У вашому випадку це буде число 3.

  • Натисніть ОК. У першій чарунці поля “Фірма” вихідної таблиці з’явиться назва фірми постачальника, що відповідає номеру артикула поля “Артикул”

  • За допомогою маркера автозаполнения заповніть назвами відповідних фірм усі чарунки поля “Фірма” вихідної таблиці

  • Заховайте інформацію поля “Артикул” вихідної таблиці за допомогою меню Формат – Столбец – Скрыть (Excel 2003) або стрічка Главная - група Ячейки - кнопка зі списком Формат, команда Скрыть или отобразить – Скрыть столбцы (Excel 2007).

  1. Створення зведеної таблиці та діаграми

У зведених таблицях можна підсумувати та проаналізувати потрібну інформацію з великих списків. При створенні зведеної таблиці за допомогою майстра можна задати потрібні поля, організацію таблиці (її макет), тип обчислень, що виконуються. Після побудови таблиці можна змінити її розташування для перегляду даних під іншим кутом зору.

Створіть зведену таблицю на основі таблиці, що вийшла після використання функції пошуку ВПР, щоб проаналізувати, які фірми дають найбільший прибуток за сумісним підсумком.

У Excel 2003 зведена таблиця будується за допомогою Мастера сводных таблиц, що крок за кроком будує таблицю та відображує там дані, які ви вибираєте. Для створення зведеної таблиці виконайте наступне:

  • Виділіть у вихідному списку будь-яку чарунку

  • У меню Данные виберіть Сводная таблица

  • У першому діалоговому вікні Мастер сводных таблиц и диаграмм – шаг 1 из 3 вкажіть джерело даних, на основі яких будуватиметься зведена таблиця та її вид

  • У другому вікні відображається діапазон чарунок списку. Exsel автоматично виділяє увесь список, у якому знаходилася активна чарунка перед запуском Мастера сводных таблиц. При необхідності діапазон можна скорегувати.

  • Клацніть кнопку Делее

  • У третьому діалоговому вікні Мастер сводных таблиц и диаграмм – шаг 3 из 3 вкажіть місце, де розмістити таблицю

  • Клацніть кнопку Макет...З’явиться вікно з макетом зведеної таблиці, де праворуч знаходяться кнопки з назвами полів вашого списка. Ці поля можна перетягати мишкою в одну з чотирьох областей зведеної таблиці

  • Помістіть поле “Фірма” в область Строка, поле “Найменування тканини” – в область Столбец, поле “Прибуток від продажу” – в область Данные. По замовчанню для обчислення поля, що занесене в область Данные використовується функція СУММ. Клацніть ОК.

  • У третьому діалоговому вікні клацніть Готово, щоб завершити роботу з майстром зведених таблиць. На екрані з’явиться зведена таблиця заразом із панеллю інструментів Сводные таблицы.

На панелі інструментів Сводные таблицы клацніть кнопку Мастер диаграмм. Майстер діаграм побудує діаграму сумарного прибутку з продажу тканин, що поставляє кожна фірма (вибраний тип діаграми – Гистограмма - Гистограмма с накоплением).

У Excel 2007 для створення зведеної таблиці використовується стрічка Вставка – група Таблицы, кнопка Сводная таблица. З’являються дві нових стрічки Параметры і Конструктор, об’єднані у групу Работа со сводными таблицами. При створенні зведеної таблиці праворуч з’являється вікно Список полей сводной таблицы, де пропонується вибрати поля для зведеної таблиці та, при необхідності, перетягти назви вибраних полів у відповідні області. Таким чином, на листі з’являється побудована зведена таблиця.

Для побудови зведеної діаграми потрібно на стрічці Параметры у групі Сервіс натиснути кнопку Сводная диаграмма. У вікні, що відкрилося, Вставка диаграммы вибрати тип діаграми – Гистограмма - Гистограмма с накоплением.

Сводная таблица побудована таким чином, що ви можете легко вибирати і змінювати будь-які її елементи у відповідності з вашими вимогами. При цьому автоматично змінюється і характер діаграми.