Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЖурналEXCEL_2007 на 2012р.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Як відформатувати дані у таблиці бази даних?

  2. Які існують формати даних для комірок робочого листа?

  3. Що таке умовне форматування? В яких випадках зручно його використовувати?

  4. Як уводити формули та користуватися функціями у таблиці?

  5. В яких випадках використовується функція ЕСЛИ()? Як із нею працювати?

  6. Які функції ви використовували у роботі? Як із ними працювати?

  7. Які існують види адресації (посилань на комірки)? Наведіть приклади з роботи.

Листок для виконання завдання лабораторна робота № 3

ТЕМА: РОБОТА З ЕЛЕКТРОННОЮ ТАБЛИЦЕЮ ЯК ІЗ БАЗОЮ ДАНИХ

МЕТА РОБОТИ: НАВЧИТИСЯ РОБИТИ СОРТУВАННЯ ТА ФІЛЬТРАЦІЮ ЗАПИСІВ У БАЗІ ДАНИХ, СТВОРЮВАТИ ЗВЕДЕНУ ТАБЛИЦЮ ТА ДІАГРАМУ, ВСТАНОВЛЮВАТИ ЗВ’ЯЗОК МІЖ ТАБЛИЦЯМИ.

ЗАВДАННЯ:

  1. Зробити сортування записів у базі за двома ключами (окремо): а) за убуванням поля “Залишки”; б) за зростанням поля “Прибуток від продажу

  2. Відфільтрувати дані за двома ключами: а) тканини, Відпускна ціна яких знаходиться в проміжку від 45 до 100 гривень; б) тканини, які потрібно замовити (поле “Замовити”)

  3. Створити нову таблицю ПОСТАЧАЛЬНИКИ та встановити зв’язок між вихідною таблицею та створеною за допомогою функції пошуку ВПР

  4. Створити зведену таблицю на основі таблиці після застосування функції ВПР та зведену діаграму

  5. Побудувати діаграму “Надійшло, Продано і Залишки

  6. Здійснити запис макросу побудови діаграми “Прибуток від продажу” за кожним найменуванням тканини (поля “Найменування тканини” та “Прибуток від продажу”) та назначити цей макрос кнопці.

Теоретичні відомості порядок виконання роботи

1. Виконайте сортування записів у базі даних згідно першого пункту завдання

Сортування даних у списках

Сортування - це упорядкування даних відповідно до зазначених критеріїв. Відсортувати список можна за допомогою кнопок на панелі інструментів Стандартна, а також за допомогою команди Данные - Сортировка (Excel 2003). Для Excel 2007 – це стрічка Данные – група Сортировка и фильтр – кнопка Сортировка або стрічка Главная - група Редактирование - кнопка зі списком Сортировка и фильтр. Записи списку можна відсортувати або в зростаючому, або в убутному порядку. Записи в списку сортуються за даними стовпця, у якому знаходиться активна комірка.

Для проведення простого сортування по одному стовпці в списку потрібно:

  • Виділити будь-яку комірку у стовпці, по якому варто провести сортування

  • Вибрати кнопку Сортировка по возрастанию чи Сортировка по убыванию на панелі інструментів Стандартна (Excel 2003). Для Excel 2007 на стрічці Данные у групі Сортировка и фильтр – вибрати кнопку Сортировка от А до Я чи Сортировка от Я до А або на стрічці Главная у групі Редактирование клацнути кнопку Сортировка и фильтр та зі списку вибрати відповідні команди.

  • Excel автоматично виділить весь список і здійснить сортування записів. Рядки будуть упорядковані на основі даних того стовпця, за яким відбувається сортування.

Щоб записи відсортувати по декількох стовпцях, виконаєте наступні вимоги:

  1. Для Excel 2003

  • Виберіть будь-яку комірку у списку

  • Виберіть Данные-Сортировка. З'явиться діалогове вікно Сортировка диапазона.

  • Із списку Сортировать по виберіть заголовок стовпця, за яким буде виконуватися перший етап сортування. Виберіть перемикач по возрастанию чи по убыванию

  • Якщо ви хочете продовжити сортування даних за значеннями з іншого стовпця, виберіть його заголовок у списку, що розкривається Затем по. Установіть опцію по возрастанию чи по убыванию

  • Якщо двох етапів сортування недостатньо, виберіть наступний стовпець у списку, що розкривається В последнюю очередь по. Установіть порядок сортування.

  1. Для Excel 2007

  • Виберіть будь-яку комірку у списку

  • Виберіть на стрічці Данные у групі Сортировка и фильтр кнопку Сортировка або на стрічці Главная у групі Редактирование клацнути кнопку Сортировка и фильтр та зі списку вибрати команду Настраиваемая сортировка. З'явиться діалогове вікно Сортировка.

  • Із списку Сортировать по виберіть заголовок стовпця, за яким буде виконуватися перший етап сортування та виберіть порядок сортування по возрастанию чи по убыванию

  • Якщо ви хочете продовжити сортування даних за значеннями з іншого стовпця, натисніть кнопку Добавить уровень та також виберіть порядок сортування.

  • Якщо двох етапів сортування недостатньо, знову натисніть кнопку Добавить уровень та установіть порядок сортування.

2. Виконайте фільтрацію даних у таблиці згідно другого пункту завдання.