Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЖурналEXCEL_2007 на 2012р.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Розширений фільтр

Для фільтрації списків програма Microsoft Excel, крім команди Автофильтр, надає користувачу команду Расширенный фильтр для завдання складних умов відбору.

Команда Расширенный фильтр має низку додаткових можливостей в порівнянні з командою Автофильтр.

  1. Вона дозволяє задати умови, з’єднані логічним оператором ИЛИ, для декількох стовпців. Наприклад, можна вибрати із списку найменування всіх товарів, що мають собівартість менше 100 грн. або таких, що дають прибуток більше 400 грн. на місяць.

  2. Вона дає змогу задати три або більше умов для конкретного стовпця з використанням хоча б одного логічного оператору ИЛИ. Наприклад, можна вивести на екран список товарів, найменування яких починаються з букви «М», «П» або «Р».

  3. Вона дозволяє задати обчислювані умови. Наприклад, можна вивести на екран тільки ті товари, які дають прибуток на 25 відсотків вище середнього.

Крім того, команда Расширенный фильтр може використовуватися для вибирання рядків із списку, вставки копій цих рядків в іншу частину робочого листа.

Команда Расширенный фильтр вимагає задання умов відбору рядків в окремому діапазоні робочого листа. Діапазон умов рекомендується задавати у вільних рядках над списком.

Для застосування розширеного фільтра для створеного засобами Excel списку необхідно:

  • Вставити декілька порожніх рядків у верхній частині робочого листа над списком, щоб вивільнити місце для діапазону умов.

  • Задати діапазон умов відбору рядків. Діапазон умов повинен містити принаймні два рядки. У верхньому рядку вводиться один або декілька заголовків стовпців, у другому і в наступних рядках — умови відбору. Між значенням умов і списком повинен бути принаймні один порожній рядок. За винятком обчислюваних умов заголовки в діапазоні умов повинні точно співпадати з заголовками стовпців у списку. В діапазоні умов можна ввести будь-яку кількість умов. Excel інтерпретує їх у відповідності з наступним правилом: умови на одному рядку вважаються з’єднаними логічним оператором И; умови на двох рядках вважаються з’єднаними логічним оператором ИЛИ.

  • Для того щоб знайти дані, що відповідають одній умові в одному стовпцю, або іншій умові в іншому стовпцю, слід ввести умови відбору в різні рядки діапазону умов відбору.

  • При наявності для одного стовпця двох і більше умов відбору треба ввести їх безпосередньо одна під одною в суміжні рядки.

  • Для того щоб знайти дані, що відповідають одному з декількох наборів умов, кожний з яких містить умови більше ніж для одного стовпця, необхідно ввести ці умови відбору в окремі рядки.

  • Для того щоб показати рядки, в яких на елементи одного стовпця одночасно накладається декілька умов, необхідно включити в діапазон умов декілька стовпців з однаковими заголовками.

Після введення діапазону умов відбору слід виконати команду Расширенный фильтр в підменю Фильтр з меню Данные для Excel 2003. Для Excel 2007 – це стрічка Данные – група Сортировка и фильтр – кнопка Дополнительно…

  • У вікні Расширенный фильтр введіть у поле Исходный диапазон діапазон комірок таблиці, до якого буде застосовано розширений фільтр, а у поле Диапазон условий — діапазон комірок робочого листа, де задаються умови відбору рядків, що включають заголовки стовпців.

  • Перемикач Обработка слід встановити в положення Фильтровать список на месте і натиснути кнопку Оk.

  • В результаті виконання команди Расширенный фильтр приховуються всі рядки, що не задовольняють введеним умовам. Номери відібраних рядків виводяться синім кольором.

Умовою відбору може бути обчислюване значення, що є результатом виконання певної формули. Наведемо три правила, яких слід притримуватися при використанні умов, що обчислюються:

    • заголовок над обчислюваною умовою повинен відрізнятися від будь-якого заголовку стовпця в списку. Заголовок умови може бути порожнім або містити довільний текст;

    • посилання на комірки, що знаходяться за межами списку, повинні бути абсолютними;

    • посилання на комірки списку повинні бути відносними

Вікно діалогу команди Расширенный фильтр дозволяє також встановити режим копіювання відібраних рядків в іншу частину листа замість виведення відфільтрованого списку. Щоб скопіювати рядки треба перемикач Обработка встановити в положення Скопировать результат в другое место, а в полі Поместить результат в диапазон вказати адресу діапазону, куди слід скопіювати інформацію.

Прапорець Только уникальные записи у вікні команди Расширенный фильтр додає додатковий фільтр до заданих умов відбору. Він приховує рядки, що повторюються.

Вигляд вікна Расширенный фильтр.