Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЖурналEXCEL_2007 на 2012р.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Завдання 2 теоретичні відомості порядок виконання роботи

  1. Запис формули з індивідуального завдання

За допомогою редактора формул Microsoft Equation 3.0. запишіть на Листі Excel своє індивідуальне завдання.

  1. Обчислення та побудування графіків двох функцій

Обчислити значення двох функцій Y =f(X) та Z=f(X) для всіх значень Х на проміжку з кроком h. Значення кроку h вибрати самостійно таким, щоб графіки функцій відображали поведінку функцій на всьому інтервалі табулювання ( h=0,1 або 0,2).

Побудування графіків функцій Y =f(X) та Z=f(X)

На одній діаграмі необхідно побудувати графіки для двох заданих функцій y=f(x), z=f(x)

Етапи побудування графіків для двох заданих функцій подібні створенню графіку для однієї функції, що було докладно розглянуто у Завданні 1 лабораторної роботи.

  1. Знаходження та уточнення спільних коренів рівнянь засобами програми Excel

Примітка: Якщо корінь Х є спільним для двох функцій, то значення функцій Y =f(X) та Z=f(X) у цій точці будуть однакові, а їх різниця буде дорівнювати нулю. Відповідно, графіки функцій перетинаються у точці, яка є їх спільним коренем.

Після створення таблиці та побудування графіків заданих функцій знайдіть по таблиці або на діаграмі перше приблизне значення спільного кореня. Уточніть його значення за допомогою пункту Подбор параметра меню Сервис для Excel 2003.

Для Excel 2007 уточнення значення спільного кореня двох функцій здійснюється за допомогою стрічки Данные, групи Работа с данными, кнопки ‘Анализ что-если - команда Подбор параметра.

Уточнення спільних коренів

Допустимо, у стовпці А знаходиться аргумент Х, у стовпці B – значення функції Y=f(x), у стовпці С – значення функції Z=f(x).

  • У чарунку АN під таблицю уведіть перше значення наближення до кореня

  • Скопіюйте в чарунку ВN формулу обчислення функції Y=f(x), використовуючи незалежну змінну як посилання на чарунку АN

  • Скопіюйте в чарунку СN формулу обчислення функції Z=f(x), використовуючи незалежну змінну як посилання на чарунку АN

  • У чарунці DN знайдіть різницю цих функцій

  • Виконайте команду Сервис - Подбор параметра (для Excel 2003) або Данные - Работа с данными - Анализ что-если - Подбор параметра (для Excel 2007)

  • У вікні діалогу Подбор параметра у полі Установить в ячейке зазначити DN , в полі Значение - 0, в полі Изменяя значение ячейки зазначте АN

Приклад вікна діалогу:

  • Клацніть кнопку ОК та подивіться на наслідки підбору, які відображені в діалоговому вікні Результат подбора параметра. Знову клацніть ОК для збереження отриманих значень чарунок

Зробіть аналогічні розрахунки для знаходження інших спільних коренів (якщо вони є).

  1. Запис макросу

Запишіть макрос побудови графіків двох функцій y=f(x), z=f(x) на заданому проміжку

У Excel 2003 макрос записується за допомогою меню Сервис – Макрос - Начать запись. У вікні діалогу Запись макроса у полі Имя макроса задайте ім’я макросу та сполучення клавіш для швидкого виклику макросу, натисніть OK.

Вигляд вікна Запись макроса.

Пам’ятайте, з цього моменту усі ваші дії записуються у модуль на мові VB. Побудуйте графіки двох заданих функцій. Після побудови графіків натисніть кнопку Остановить запись на відповідній панелі, або виконайте команду меню Сервис – Макрос - Остановить запись

У Excel 2007 макрос записується за допомогою кнопки Запись макроса, групи Код, стрічки Разработчик. У другий спосіб: стрічка Вид, кнопка Макросы, команда Запись макроса.

Примітка: Для виведення стрічки Разработчик на екран потрібно вибрати пункт (поставити прапорець) Показывать вкладку ‘Разработчик на ленте у вікні Параметры Excel.

Привласнення макросу кнопці.

Привласніть записаний макрос кнопці, що настроюється (настраиваемой кнопке) та розмістіть її на панелі інструментів стандартная або форматирование

У Excel 2003 Для цього необхідно виконати команду Сервис – Настройка….

У діалоговому вікні Настройка клацнути вкладку Команды та у полі Категории знайти Макросы, взяти настраиваемую кнопку, що з’явилася у полі праворуч, і перетягнути її на панель інструментів, потім клацнути на кнопці правою кнопкою миші і з контекстного меню вибрати пункт Назначить макрос, далі у вікні діалогу увести ім’я макросу. Також можна змінити вигляд кнопки для макросу, якщо перед зазначенням макросу з контекстного меню вибрати пункт выбрать значок для кнопки. Після виконаних дій натиснути кнопку Закрыть у діалоговому вікні Настройка.

Для Excel 2007 на робочому листі розмістити елемент управління Кнопка за допомогою кнопки списку Вставить, групи Элементы управления стрічки Разработчик. У вікні Назначить макрос объекту вибрати створений макрос та привласнити його зазначеній кнопці. Закрити вікно натисненням ОК. Змінити назву кнопки на Графіки.

Тепер при кожному натисненні створеної кнопки записаний макрос буде виконуватися.