Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_ГПУ_ЮФ_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 6. Правовий статус господарських товариств.

Поняття і види господарських товариств. Загальні засади правового статусу господарських товариств: правові засади створення, функціонування, припинення діяльності.

Особливості правового становища акціонерних товариств та їх види — відкриті акціонерні товариства і закриті акціонерні товариства. Порядок створення акціонерних товариств. Органи акціонерного товариства. Права та обов'язки акціонерів. Правове становище товариства з обмеженою відповідальністю. Правове становище товариства з додатковою відповідальністю. Правове становище повного товариства. Правове становище командитного товариства та його учасників (повних учасників і вкладників).

Тема 7. Правове становище об’єднань підприємств.

Загальні основи правового статусу господарських організацій, що здійснюють управління господарською діяльністю, в т. ч. і координацію такої діяльності: господарські об'єднання: поняття, види (добровільні та державні), організаційно-правові форми (асоціації, корпорації, консорціуми, концерни); промислово-фінансові групи: поняття, порядок створення, особливості правового становища; господарські міністерства і відомства: поняття, ознаки, функції, компетенція.

Тема 8. Загальні засади майнових відносин у сфері господарювання.

Відносини власності у сфері економіки і право власності. Право власності в об'єктивному розумінні і право власності в суб'єктивному розумінні. Види (форми) права власності залежно від суб'єктів цього права (право державної власності, право комунальної власності, право колективної власності, право приватної власності). Економічні перетворення відносин власності в процесі сучасної економічної реформи.

Право повного господарського відання і право оперативного | управління як похідні права від права власності на засоби виробництва.

Право державної власності в економіці України та правові форми його реалізації. Право комунальної власності в економіці України та правові форми його реалізації. Право колективної власності в економіці України та механізм його реалізації. Право приватної власності в економіці України та механізм його реалізації.

Правові титули майна підприємства. Порядок формування і склад майна підприємства. Основні фонди. Обігові кошти. Нематеріальні активи. Спеціальні фонди і резерви.

Тема 9. Правові засади приватизації.

Поняття приватизації державного майна. Цілі та принципи приватизації. Правове забезпечення приватизації державного майна. Державна програма приватизації: призначення, зміст, порядок і форма затвердження. Об'єкти приватизації та поділ їх на групи. Об'єкти, що не підлягають приватизації. Категорії державних підприємств, що приватизуються шляхом акціонування із залишенням у державній власності контрольного або блокуючого пакета акцій. Суб'єкти приватизації (державні органи приватизації, покупці, посередники), їх правове становище. Роль у процесі приватизації фінансових посередників — довірчих товариств, інститутів спільного інвестування (інвестиційних фондів, інвестиційних компаній). Етапи приватизації державного майна (майна державних підприємств). Комісія з приватизації державного підприємства: роль, порядок створення, склад, функції. План приватизації (основний та альтернативний): порядок розробки, зміст, порядок і наслідки затвердження (незатвердження). Способи приватизації (конкурентні і неконкурентні) та порядок їх застосування. Угоди приватизації: поняття, види, зміст, форма, порядок укладання та виконання, відповідальність за порушення договірних зобов'язань. Відповідальність за порушення встановленого законом порядку приватизації.