Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_ГПУ_ЮФ_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 4. Правові засади захисту економічної конкуренції.

Поняття і призначення правового регулювання конкуренції та монополістичної діяльності. Система законодавства про захист економічної конкуренції. Поняття і види конкуренції (добросовісна і недобросовісна конкуренція) та монополії (природні монополії; монополії, що утворилися в результаті чинності економічного закону концентрації виробництва; монополії, до створення яких призвели прояви недобросовісної конкуренції підприємців). Позитивні і негативні риси конкуренції та монополізму.

Антимонопольні органи та їх компетенція.

Види порушень законодавства про захист економічної конкуренції: недобросовісна конкуренція та антиконкурентні дії (монополістичні правопорушення). Види недобросовісної конкуренції (неправомірне використання ділової репутації; створення перешкод господарюючим суб'єктам (підприємцям) у процесі конкуренції та досягнення неправомірних переваг у конкуренції; неправомірні дії щодо комерційної таємниці конкурента/іншого суб'єкта господарювання (підприємця) та їх прояви. Види антиконкурентних дій (монополістичних зловживань): антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання (групові монополістичні зловживання); зловживання монопольним становищем на ринку (індивідуальні монополістичні зловживання); антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю; обмежувальна та дискримінаційна діяльність суб'єктів господарювання, об'єднань; концентрація без отримання відповідного дозволу Антимонопольного комітету у разі обов'язковості такої згоди; неподання суб'єктами господарювання у встановлені строки інформації, подання неповної чи недостовірної інформації антимонопольним органам; створення перешкод працівникам антимонопольних органів щодо виконання ними своїх повноважень (проведенні перевірок, вилученні чи накладенні арешту на майно, предмети, документи, інші носії інформації); невиконання суб'єктами господарювання погоджених з антимонопольними органами установчих документів (у випадках економічної концентрації) або вимог та зобов'язань, якими було обумовлене рішення про надання дозволу на узгоджені дії (концентрацію).

Організаційно-правові методи боротьби з порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції.

Майнова відповідальність за порушення законодавства про захист економічної конкуренції (відшкодування збитків, безоплатне вилучення товарів, господарсько-адміністративні штрафи).

Порядок притягнення до відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Модуль 2. Суб’єкти господарських правовідносин та майнова основа господарювання. Тема 5. Суб’єкти господарювання.

Поняття, ознаки та види суб'єктів господарського права. Співвідношення понять суб’єкт господарювання та учасник відносин у сфері господарювання. Основні групи учасників відносин у сфері господарювання.

Індивідуальні підприємці як суб'єкти господарського права. Господарські організації: поняття, ознаки та види. Загальні засади створення господарських організацій. Правосуб’єктність господарської організації: компетенція та правоздатність. Господарські організації унітарного та корпоративного типів.

Поняття і характерні риси підприємства. Види підприємств. Загальні основи правового статусу підприємств (створення, компетенція власників майна підприємства, припинення діяльності). Особливості правового статусу окремих видів підприємств: державних, казенних, приватних.

Поняття виробничого кооперативу як суб'єкта господарського права. Характерні риси виробничих кооперативів. Загальні основи правового статусу виробничих кооперативів (порядок створення, органи управління справами кооперативу, правове становище членів кооперативу, принципи розподілу прибутку, відповідальність членів кооперативу).