Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_ГПУ_ЮФ_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

3. Зміст нормативного курсу вивчення навчальної дисципліни «Господарське право України» за темами і модулями.

Модуль 1.

Теоретичні засади здійснення господарської діяльності в Україні.

Тема 1. Предмет, методи господарського права України. Господарське законодавство.

Поняття господарського права як самостійної галузі права, що регулює відносини з приводу безпосереднього здійснення господарської діяльності або управління нею (такою діяльністю) із застосуванням різних методів правового регулювання.

Поняття господарського права як галузі правової науки. Поняття і цілі господарського права як навчальної дисципліни. Система господарського права як навчальної дисципліни.

Поняття господарських правовідносин. Ознаки господарських правовідносин. Класифікація господарських правовідносин. Учасники господарських відносин, їх права та обов’язки. Суб’єкти та об’єкти господарських правовідносин.

Методи правового регулювання господарських правовідносин. Метод автономних рішень. Метод владних приписів. Метод координації або узгодження. Метод рекомендації.

Поняття господарського законодавства як джерела (нормативної бази) господарського права. Особливі ознаки господарського законодавства. Поняття господарсько-правової норми. Особливості і види господарсько-правових норм. Систематизація господарського законодавства за критерієм юридичної сили і за предметом правового регулювання. Необхідність і напрямки вдосконалення господарського законодавства (за змістом, формою, системою). Роль судової практики у вдосконаленні господарського законодавства.

Тема 2. Господарська діяльність.

Історія становлення та розвитку правового регулювання господарської сфери суспільного життя.

Господарська діяльність: поняття і види (підприємницька або комерційна і непідприємницька/некомерційна). Класифікації господарської діяльності за різними критеріями.

Правове регулювання підприємницької діяльності, її ознаки. Правове регулювання некомерційної діяльності, її ознаки. Принципи здійснення підприємницької та некомерційної діяльності.

Тема 3. Організація та управління господарською діяльністю.

Поняття та значення організаційно-управлінських засад у сфері господарювання. Державний рівень організації господарської діяльності та управління нею. Об'єктивні підстави державного управління економікою. Форми (планування, управління, контроль, нормативне регулювання) і методи (адміністративні, економічні) державного управління економікою.

Реєстрація суб’єктів господарювання у державних органах та установах. Державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності. Отримання дозволів на початок здійснення господарської діяльності. Установчі документи юридичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності та суб’єкта некомерційного господарювання.

Поняття та мета ліцензування. Порядок отримання ліцензії. Органи ліцензування. Ліцензійні умови. Переоформлення ліцензії, видача дубліката, анулювання ліцензії.

Поняття патентування. Порядок отримання патенту. Види патентів. Види діяльності, що потребують патентування.

Правове регулювання оподаткування результатів господарської діяльності. Правове регулювання відносин суб’єктів господарювання щодо стандартизації та сертифікації.

Припинення суб’єктів господарювання. Поняття та підстави припинення суб’єктів господарювання, порядок та процедура припинення. Реорганізація суб’єктів господарювання. Ліквідація суб’єктів господарювання.