Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікро - модуль 1 (шпора).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать
  1. Рівновага споживача

Рівновага споживача-це досягнення мах сукупної корисності,вона досягається за умови дотримання принципу рівної корисності.

Рівновага споживача відповідає такій комбінації товарів, яка максимілізує корисність при даних бюджетних обмеженнях. Рухаючись вздовж бюджетної лінії в процесі споживання споживач може знайти точку, яка б відповідала максимальному задоволенню його потреб, тобто відповідала найбільшій корисності. Така точка буде розташована на найвищій кривій байдужості, яка може бути ним досягнута в межах даного бюджету.

Така рівновага передбачає, що як тільки споживач отримує даний набір товарів, у нього зникає стимул замінювати цей набір на інший.

Загальна умова рівноваги споживача означає, що споживач розподіляє свій дохід на всі товари таким чином, щоб урівняти граничну корисність, що припадає на одну грошову одиницю (грн., $), яка витрачається на кожний товар.

Коли споживач розподіляє свій бюджет у відповідності із 2-м законом Госсена,тоді його структура покупок стає оптимальною(оптимум споживача).Такий стан назив. Рівновагою споживача так як будь-яка зміна у структурі покупок знижує рівень його задоволення.

  1. Охарактеризуйте графічне вирішення проблеми споживчого вибору. На основі своєї мети — задоволення потреб з урахуванням усіх обмежень можливостей задоволення свого попиту споживач здійснює свій вибір — вибір споживача, тобто приймає рішення, який товар купити або яку послугу оплатити. Споживчий вибір формує попит і величину попиту на товари та послуги. На його основі формуються різноманітні види попиту: негативний, відсутній, прихований, спадний, нерегулярний, повноцінний, надмірний, ірраціональний. Негативний попит виникає, коли ринок відкидає, не приймає окремі товари або послуги. У разі відсутнього попиту споживачі байдужі до певних товарів або послуг. За прихованого попиту попит є, але відсутні товари або послуги, які б задовольнили його. Спадний попит спостерігається, коли знижується попит у результаті насичення ринку, старіння товарів, зміни моди. Нерегулярний попит — це нестійкий, хиткий попит, пов'язаний із сезоном, днями, годинами (попит на лижі влітку і взимку, на місця в ресторані вдень і ввечері тощо). Повноцінний попит формується, коли величина попиту і його стійкість задовольняють виробника, фірму, продавця. У разі надмірного попиту величина попиту вища, ніж його можуть задовольнити виробники, виробництво товарів або надання послуг менше за величину попиту на них. Ірраціональний попит — це попит на шкідливі товари і послуги (тютюн, спиртні напої, наркотики тощо). Споживач завжди максимізує свою корисність, щоб отримати максимальне задоволення від суми придбаних благ, свій вибір споживач робить серед множини товарів, але для спрощення зясування механізму вибору будемо вважати, що вибір відбівається поміж двох товарів Х та У, або можна говорити, що споживач робить вибір між товаром Х і іншими благами У. Це припущення дає змогу надати достатню наочність механізму вибору споживача. (графік). Із графіку можна зробити висновок, що для споживача точка А більш приваблива ніж точка В і менш приваблива, ніж точка С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]