Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий материал 1-1.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Чого необхідно уникати медичній сестрі, проводячи бесіду з пацієнтом

  • Сперечатись, примушувати або чинити тиск на пацієнта

  • Давати фальшиві або нездійсненні обіцянки

  • Спекулювати на проблемах пацієнта

  • Приєднуватись до нападок, які пацієнт робить на родичів, сусідів, друзів

  • Брати участь у обговоренні або критиці іншого медичного працівника

  • Спонукати до дискусій або суперечок на політичну, національну або релігійну тематику

  • Ображати почуття та принижувати гідність підопічного

  • Втручатись без дозволу в особисті та фінансові справи

Особливості невербального спілкування Як досягти ефективності невербального спілкування

Люди часто передають інформацію і почуття за допомогою виразу обличчя і жестів. Іноді цей засіб спілкування називають мовою жестів.

Щоб спілкування відбувалося ефективно, необхідно добре розуміти два компоненти немовного спілкування: передачу й одержання інформації. Коли особа дивиться на людей, вона звертає увагу на вираз обличчя і на жестикуляцію. Інформація, яку вона одержує при цьому, допомагає вам зрозуміти мовне повідомлення.

Освіта і національна культура людини можуть також впливати на немовні вираження. Наприклад, у деяких народів прийнято виражати повагу до співрозмовника, дивлячись йому прямо в очі під час розмови, а в інших культурах це вважали б образою. Якщо ви одержуєте повідомлення за допомогою немовних каналів, запитайте у відправника, чи правильно ви зрозуміли його повідомлення.

З іншого боку, необхідно уважно ставитися до інформації, яку ви посилаєте. Іноді вам доведеться приховувати свої почуття. Наприклад, якщо ви доглядаєте за пацієнтом, який страждає від трофічних виразок, які виглядають непривабливо і погано пахнуть, ви повинні зберігати спокійний вираз обличчя, щоб пацієнт не боявся свого вигляду і не почував себе пригніченим.

Стежте за своєю мімікою і жестами, щоб передати одержувачу правильне повідомлення. Наприклад, якщо ви відчуваєте з якогось приводу задоволення, зробіть так, щоб вираз вашого обличчя (можливо, посмішка) і положення тіла (відкрите), а також слова відобразили вашу радість.

Той самий немовний чинник може виражати декілька різноманітних повідомлень, які одержувачу варто перевірити

Аспекти немовного спілкування

1. Зовнішній вигляд

Якщо ви виглядаєте акуратно, тобто у вас чистий, без плям, випрасуваний й охайний одяг, взуття начищене, волосся чисте й акуратно зачесане, а нігті підстрижені, то ви передаєте повідомлення про те, що ви дбаєте про себе і що вам не байдужа думка оточуючих.

2. Вираз обличчя

Його можна розцінювати по-різному. Наприклад, посмішка може бути знаком вітання або схвалення. Насуплені брови можуть означати роздратування або невдоволення. Погляд може виражати розуміння або ніяковість.

3. Дотик

Турботливий дотик рукою до плеча, дружнє поплескування по спині або обійми найчастіше дозволяють вашому співрозмовнику відчути його значимість або підкреслюють ваше слово. Іноді, у силу пережитих вами почуттів, не варто передавати повідомлення за допомогою дотику. Ви почуваєте злість, напругу або нетерпіння і вам хочеться схопити, вдарити або стрепенути людину, але ви в жодному разі не повинні цього робити.