Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Пол_культура.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
428.54 Кб
Скачать

Тема 12. Політична культура арабських країн.

Цивілізаційні домінанти політичної культури арабського світу. Характерні риси арабської цивілізації і культури. Ареал арабського світу і арабської культури, їх людський (більше 1 млрд.) і країнний потенціал. Роль ісламу в арабській цивілізації і культури. Аналіз Корану як політико-культурного документа та його сучасні трактування. Релігійна традиція в ісламській культурі. Релігійний фундаменталізм і модернізм в культурі та політиці арабських країн.

Особливості політичної культури ісламського світу. Сутність та цінності арабської політичної культури. Арабська політична культура як культура і політика ісламу (його двох основних напрямків: сунізм і шиїзм), доповнена в різних арабських державах іншими релігіями (Ліван, Судан).

Специфіка арабського менталітету. Арабська політична культура в різних країнах як переважно авторитарна культура. Характеристика арабської політичної культури як підданицько-партисипаторної. Важлива роль некласових, традиційних субкультур і представляючих їх соціальних спільнот в арабській політико-культурної традиції. Поширення в міській арабській політичній культурі європейських політичних цінностей (прав і свобод, виборів). Особливості функціонування політичних інститутів у політико-культурному середовищі арабського світу. Проблеми прав і свобод людини в арабській політичній культурі. Особливості електоральної культури арабських країн. Низька ступінь політичної інформованості і грамотності населення. Особливості політичної участі в арабських країнах.

Зростаюче значення ісламського фундаменталізму і традиціоналізму в арабській політичній культурі. Арабська політична культура та її вплив на зовнішню політику арабських держав. Значення арабської політичної культури для розвитку арабського світу.

Тема 13. Цінності і сенс політичної культури африканського співтовариства.

Суспільство та культура в Африці. Характерні риси африканської цивілізації і культури. Ареал африканського світу і африканської культури, їх людський (близько 1 млрд.) і країнний (континентальний) потенціал. Різноманітність культур Африки. Характерні риси африканської культури:

1. Орієнтація на корпорацію, цінності традиційного колективу (сім'ї, громади, племені, клану), при збереженні особистості початку, певної автономії індивідуума в конкретному соціумі.

2. Особлива роль міфологічних світоглядних уявлень, сприйняття людини в тісному зв'язку з тваринним і рослинним світом, як головного носія життєвого початку у Всесвіті; антропологізм і антропокосмологізм африканської духовної традиції. Особлива роль релігії в загальній і політичній культурі Африки. Значення ісламу (Північ Африки) і християнства в суспільному розвитку Африки.

3. Гібридність, поєднання найсуперечливішим чином елементів різних культурних систем: західної та африканської. Сприйняття (визначення) африканця як маргінальної особистості, "культурного гібрида", особистості на стику культур.

4. Формування і розвиток специфічних культурно-екологічних систем, особливих соціетарного утворень, на базі об'єднання неоднорідних формаційних і цивілізаційних систем (приклад взаємодії родової громади і сучасного капіталістичного устрою), своєрідно впливають на загальну і політичну культуру, що створюють гібридні політичні субкультури.

5. Зростання ролі традицій. Демонстративне звернення до традиційності залежно від тих чи інших політичних цілей.

6. Особлива роль етнічного чинника, переваг і орієнтацій в африканській загальній та політичній культурі, в силу нескінченного розмаїття народів і племен, їх колоніального і постколоніального "переділу" і "розділень".

7. Формальне домінування західних політичних інститутів та норм на державному рівні і їх неадекватний «африканський» їх зміст.

8. Дискретність, прикордонний стан африканської свідомості (розуміння світу), викликані як наявністю різнорідних пластів культури (архаїчного, традиційного, сучасного), так і частим перебуванням у ситуаціях "культурного шоку", що стимулюють компенсаторні процеси збереження культурної ідентичності, як найважливіша соціокультурна особливість сучасних африканських суспільств..

Особливості африканської політичної культури. Характеристика африканських політичних культур на основі соціокультурного і цивілізаційного підходів (політична культура підданицько-партисипаторного типу, переважно авторитарна політична культура, традиційна особистість, традиційні й нові соціетарні спільності – первинні політико-культурні елементи, початковий етап формування громадянського суспільства, традиції вождізму , малограмотність населення і слабкий інтерес до політики в селах, де проживає більшість африканців; сильна поліетнічність населення, політична культура Африки, як переважно поліетнічна; активний інтерес до західної культури, часто некритично аналіз західного досвіду).

Особливості сучасної електоральної культури Африки. Вибори і політика. Політична культура і політичне лідерство в Африці. Значення африканської політичної культури для суспільного розвитку Африки.