Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Пол_культура.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
428.54 Кб
Скачать

Тема 10. Принципи конфуціанської культури і трансформації Китаю.

Цивілізаційна матриця політичної культури Китаю Характеристика конфуціансько-даосистської цивілізації і культури. Ареал "конфуціансько-даосистського світу" і його культури, їх людський (більше 1,5 млрд.) і країнний потенціал.

Вплив конфуціанства на культуру і політику Китаю. Основні принципи вчення Конфуція. Книга висловлювань Конфуція "Луньюй – Бесіди і судження" і сучасність. Принципи політичного і культурного управління суспільством відповідно до вчення Конфуція, легісти. Конфуціанські цінності. Поняття даосизму, його відмінні характеристики, цінності, сучасне значення. Поняття "Стратагеми". Стратагемність культурної традиції Китаю. Китайське суспільство, його культура, політика і традиції. Риси китайського менталітету.

Особливості політичної культури Китаю. Поняття конфуціансько-даосистської політичної культури. Цінності сучасної політичної культури китайського суспільства. Ідеї Сунь Ятсена та їх роль у розвитку політичної культури Китаю. Ідеї Мао Цзедуна та їх сучасне трактування. Ідеї Ден Сяопіна про "ринковому соціалізмі" і їх вплив на розвиток Китаю. Роль політичної культури Китаю в його модернізації. Характерні риси та особливості політичної та культурної модернізації китайського суспільства на сучасному етапі. Політика і культура "вільних економічних зон". Культура політичної діяльності і політичної участі в Китаї. Електоральна політична культура Китаю.

Конфуціансько-даосистська політична культура та її вплив на зовнішню політику Китаю та інших країн далекого Сходу. Значення конфуціанської політичної культури для розвитку країн Далекого Сходу.

Тема 11. Своєрідність культурного та цивілізаційного розвитку Індії.

Параметри індійського спільноти. Поняття індо-буддійської культури. Ареал розповсюдження індо-буддійської культури, її людський (більше 1 млрд.) і країнний (держави Південно-Східної Азії та віруючі в інших країнах) потенціал.

Духовні та цивілізаційні основи індійського суспільства. Цінності індо-буддійської культури. Значення "веданти" (сукупності "вед" та їх тлумачень) для духовного, релігійного, культурного та політичного життя індо-буддійських суспільств. Ведійські цінності і поняття: "артха" (санскрит) – мета, багатство – дотримання норм доброчесного життя; "дхарма" – те, що підтримує, чеснота – комплекс правових і моральних норм, що визначають чесноти людини; "карма" – діяння – вплив скоєних дій на характер теперішнього і наступного існування, в широкому сенсі – загальна сума здійснених всякою живою істотою вчинків та їх наслідків, що визначають характер його нового народження або перевтілення, «мокша» – звільнення, порятунок – вища життєва мета.

Особливості політичної культури Індії. Поняття індо-буддійської політичної культури, її основні характеристики та особливості. Індо-буддійська домінанта політичної культури Індії, Непалу, Шрі Ланки та інших держав Південно-Східної Азії. Індо-буддійська політична культура як авторитарно-традиційна, плюралістична (допускає "різнодумство" і безумовну багатопартійність), "підданицько-партисипаторна" за характером участі в політиці. Традиційно особливо важливе значення політичних керівників на Сході. Значимість інституту монархії в індо-буддійської традиції (Досвід Непалу). Релігійна терпимість в індо-буддійської традиції. Індо-буддійська й ісламська традиції в Індії та Бангладеш. Особливості політико-культурної традиції Бангладеш, що поєднує формальне домінування ісламу та традицій індуїзму.

Значення політико-культурних домінант держав Південно-Східної Азії в їх індустріальної та постіндустріальної модернізації. Збереження традиційних політико-культурних ціннісних орієнтацій, єдності нації скоординованими діями правлячої еліти (еліт), активним функціонуванням авторитарних або авторитарно-ліберальних режимів, які сприяють розвитку сучасних ринкових відносин в руслі національно-цивілізаційних пріоритетів Індії та інших держав Південно-Східної Азії. Значення національної ідеї, яка об'єднує переважну більшість індійського народу на базі поваги традиційних культурно-політичних цінностей і активного включення у світові ринково-інформаційні відносини. Уміння Індії та інших держав Сходу освоїти науково-технічні та інші досягнення західної техногенної цивілізації, в умовах збереження традиційних політико-культурних цінностей, та здійснення ефективного соціально-економічного розвитку.

Політико-культурні цінності і поняття "незахідного (східного) політичного процесу" (Л. Пай). Особливості електоральної культури в Індії (Бангладеш).

Зростання ролі фундаменталістських політико-релігійних індуїстських і буддійських релігійних течій, звернення до принципів, проголошених багато століть тому: в індуїзмі – до часу створення ранніх вед, в буддизмі – до періоду існування ранніх держав, правління царя Ашоки та ін Спроби розширення норм групового солідаризму до рамок єдності всіх членів релігійної (конфесійної) громади, згуртованої спільною участю не тільки в релігійних, а й у загальних політичних справах. Висування фундаменталізмом жорсткої моральної програми прав і обов'язків для всіх членів спільноти. Значення індо-буддійської політичної культури для розвитку країн Південно-Східної Азії.