Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Пол_культура.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
428.54 Кб
Скачать

Тема 8. Історичні особливості та проблеми української політичної культури.

Історія і культурні традиції, політична та економічна ситуація, розвиненість або відсутність структур громадянського суспільства, геополітичне положення країни, слабкість механізмів самоврядування і самоорганізації – чинники, які визначають особливості політичної культури в Україні.

Політико-культурний генотип та його вплив на взаємодію особа – держава. Найбільш характерні риси української політичної культури: конфронтаційність, патерналізм, патріотизм тощо. Вплив радянської політичної культури.

Неоднозначність та складність проблем формування політичної культури в сучасному суспільстві: повільний темп суспільних реформ, зростання соціально-економічної, політичної напруженості, відсутність чітко визначених політичних цінностей, номенклатуризованість політичної еліти тощо. Ідеологічний вакуум як суспільний феномен в пострадянських країнах.

Тема 9. Культурні та цивілізаційні особливості розвитку Сходу.

Культура і модернізація Сходу. Цивілізації і культури Сходу. Загальна характеристика східних цивілізацій і їх політико-культурних домінант. Східні цивілізації, як солідаристські і давні "космічні". Східні культури про пріоритет колективу і колективного. Критичне ставлення східних культур до індивідуалістичної орієнтації, що приводить до хворобливого розриву солідаристсько-общинних відносин. Поширеність на Сході ряду трансцендентних життєвих орієнтацій. Неприйняття індивідуалізму і "речового матеріалізму" та низки інших (матеріальних) властивостей західної культури. Специфічна символіка і розумові конструкції, що склалися в рамках культури кожної зі східних цивілізацій. Трансформація і модернізація Східних культур відповідно до вимог сучасності. Слабкість і своєрідність громадянського суспільства на Сході, його традиціоналістські риси.

Характер східного політичного процесу. Поняття політичної культури Сходу. Авторитарно-традиціоністська (монархічно-деспотична) домінанта політичної культури Сходу. Система політичних цінностей на Сході. Стійкі традиції авторитарного правління у суспільствах Сходу. Слабка долученість індивіда до політики на Сході. Істотний елемент політики на Сході – спільність (кланова, етнічна, сімейна). Особлива значимість тисячолітніх традицій у розвитку політичної культури східних суспільств. Роль східних релігій у формуванні особливого відношення до політики, націленої на відтворення традиційних відносин, зростаюча роль фундаменталізму в культурі та політиці. Роль масових ненасильницьких рухів в політико-культурної традиції Сходу.

Традиціоналізм і модернізм в політиці східних держав. Поняття "азіатського способу виробництва" і його значення для характеристики Сходу. Пріоритет держави над громадянським суспільством, що формується у країнах Сходу. Значний майновий "розрив" між елітами та масами. Нерозвиненість "середнього класу" східних суспільств. Формальний характер ряду "нових" (західних) політичних інститутів у країнах Сходу. Пріоритетна роль національно-етнічного чинника і свідомості в умовах поліетнічних держав Сходу. Регіональні політичні культури на Сході. Політична культура і політичне лідерство а східних суспільствах. Електоральна політична культура східних суспільств. Політична культура і політична участь на Сході. Політична культура і зовнішня політика країн Сходу.

Дихотомії «Схід – Захід». Порівняльний аналіз Західної та Східної політичної культури, політико-культурних цінностей Заходу, України та Сходу. Особливості управлінської культури (досвід Японії). Етичні принципи управління: порівняльний досвід США і Японії