Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Пол_культура.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
428.54 Кб
Скачать

Тема 4. Методологія порівняльного аналізу політичних культур.

Принципи типології, класифікації та порівняльного аналізу політичних культур. Основні способи типологізації політичної культури. Пануюча і опозиційна політична культура. Загальна та регіональні політичні субкультури. Політична культура суспільства, класу, соціальної групи, лідера, рядового громадянина (залежно від належності до певної соціальної групи).

Традиційна, соціально-класова типологізація політичної культури. демократична, авторитарна й тоталітарна політична культура, їх ознаки і характеристики. Перехідні політичні культури.

Типологізація політичної культури за ступенем активності участі населення в політиці. «Парафіяльна» (традиційно-місцева), «підданська» й «громадянська» політичні культури (за типологією Г. Алмонда і С. Верби). Пасивна та активна політичні культури (за типологією голландських дослідників Ф.Хьюнкса і Ф.Хікспурса. Пасивні (парафіяльна, культура спостерігачів) й активні політичні культури (протестна, автономна, клієнтистська, цивільна партисіпантна) культури.

Континентальний підхід до типологізації політичної культури (Г.Алмонд і С.Верба):

1. Англо-американський тип політичної культури, що характеризується світським, прагматичним характером, розумінням політики, як процесу зіткнення інтересів, які завжди можна примирити, тяжіння електорату до політичного центру.

2. Континентально-європейський тип політичної культури, що характеризується поляризованим, багатопартійних спектром.

3. Авторитарно-патріархальний тип політичної культури, що характеризується архетипом "великої родини" на чолі з традиційно авторитарним лідером (авторитарні суспільства в ряді країн Азії, Африки, Латинської Америці, окремі держави Східної Європи).

4. Тоталітарна політична культура – повний контроль влади за політикою і культурою (тоталітарні суспільства).

Типологізація політичної культури за цивілізаційними засадами. Загальна культура – політична культура та їх цивілізаційні основи. Політична культура суспільств Заходу, України, Сходу. Політична культура окремих цивілізацій.

Комплексний підхід до вивчення політичної культури, як синтез традиційного, "активістського" і цивілізаційного підходів. Відмінні риси і характеристики комплексного аналізу політичної культури, її людський вимір.

Тема 5. Характерні риси політичної культури західного суспільства.

Цивілізаційні домінанти західноєвропейської політичної культури. Поняття Західної політичної культури, її історичні корені, традиції, характерні риси і домінанти. Ареал розповсюдження Західної політичної культури, людський (більше 1 млрд. людей) та країнний (держави Західної Європи, Північної Америки та ін). потенціал. Захід і Західноєвропейська цивілізація.

Особливості політичної культури Західної Європи. Феномен Західництва (А.Зинов’єв). Діловий аспект. Комунальний аспект суспільства. Людський фактор. Цінності та ідеали Заходу. Західноєвропейська культура. Держава, право і гроші в політичній культурі Заходу. М. Вебер про роль протестантської культури у формуванні західного суспільства. Західна орієнтація в часі. Побудова "ідеальної" моделі Західної політичної культури, її основні ознаки і риси.

Західна політична культура як переважно "партисипаторна" політична культура, що склалася в умовах традиційного демократичного устрою суспільства. Традиційно важлива роль індивіда в політиці Західного суспільства. Західна культура як культура індивідуалізму. М.Вебер і Е.Фромм про два типи соціально-політичної поведінки в Західному суспільстві: а) дію і поведінку націлені на успіх ("мета виправдовує засоби"); б) дію і поведінку, що мають високі моральні (етичні) цілі і домінанти ("Бути чи мати?»). Поняття політичної традиції Західного суспільства.

"Консенсус" між державою і громадянським суспільством – відмінна риса Західної політичної культури. Наявність в Західному суспільстві численного "середнього класу". Важлива роль "середнього класу" в політиці. Особливості масової участі в політиці, електоральна поведінка громадян Західних держав.

Роль Західних релігій у формування відкритого типу участі в політиці, орієнтованого на зміни, засвоєння нових елементів культури і політики. Масова свідомість, політичні орієнтації та стереотипи сучасного Західного суспільства. Діалектика модернізму і традицій у політичній культурі сучасного Західного суспільства. Постмодернізм у політиці. Важлива роль національних меншин у державах Заходу, особливо в країнах Заходу сучасної політики і культури в сфері національно-етнічних відносин. Тенденція до інтеграції Заходу. Захід і зовнішній світ.