Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство 10 клас (профільний).docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

§ 29. Правосвідомість

  1. Поняття та види правосвідомості.

Людина — свідома істота. У своєму житті вона сприймає навко­лишній світ, оцінює його, виробляє власні погляди на все,тцо її ото­чує, з чим вона має справу. Не є винятком і право, правовідносини, правові норми. Сукупність ідей, теорій, відчуттів, емоцій, погля­дів тощо, у яких відображається ставлення людини, соціальної групи, суспільства в цілому до існуючого або бажаного права, форм і методів правового регулювання, називають правосві­домістю.

Правосвідомість є лише однією з форм суспільної свідомості, вона існує разом із політичною, моральною, релігійною свідомістю та взаємодіє з ними. Правосвідомість відтворює життя суспільства й формується ним. Саме тому вона обумовлена рівнем соціально- економічного розвитку, особливостями історичного розвитку, рів­нем культури суспільства. Правосвідомість включає різноманітні елементи — ідеї, теорії, почуття, емоції, погляди та інші компонен­ти. Носіями правосвідомості є різні суб’єкти права й різні соціаль­ні групи. Вона суттєво впливає на дії суб’єктів права в певних си­туаціях, орієнтує їх у різноманітних правових ситуаціях, допомагає їм робити вибір, обирати варіанти поведінки.

Визначають декілька видів правосвідомості. Передусім можна розрізнити види правосвідомості залежно від її носія. Адже певну правову свідомість має кожна людина — це буде індивідуальна правосвідомість. Свої погляди на право має й кожна соціальна гру­па — розуміння й ставлення до права учнів молодшої школи та старшокласників буде відрізнятися, так само неоднаковим буде ставлення до права професійних юристів і представників інших професій. Іноді суттєво відрізняється правосвідомість представни­ків різних регіонів держави, різних національних або релігійних груп тощо. Такий вид правосвідомості називають груповим. Однак при всій різниці правової свідомості представників різних соціаль­них груп у будь-якій державі поступово формується правосвідо­мість, яка характерна для більшості населення держави. Правосві­домість, яка притаманна більшості населення певної держави, на­зивають масовою (суспільною) свідомістю.

Крім цього, правосвідомість поділяють на звичайну (повсяк­денну), професійну (спеціалізовану) та наукову (теоретичну). Зви­чайна правосвідомість характерна для більшості населення. Вона формується під впливом повсякденного життя людей, які не пов’язані професійно з правом, не мають спеціальної юридичної освіти. Для осіб, які мають більш високий рівень професійної під­готовки в галузі права, достатній професійний досвід у цій галузі, передусім юристів-практиків, характерним є професійний рівень правосвідомості. Вони володіють достатнім рівнем знань про пра­во, а також досвід застосування цих знань у повсякденному житті. Існує ще один рівень правосвідомості — науковий (або теоретич­ний), який притаманний для спеціалістів-науковців у галузі права, які ведуть наукові дослідження, професійно вивчають право. їхні дослідження стають основою для подальшого розвитку права, а іноді впливають і на формування інших рівнів правосвідомості.

$