Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство 10 клас (профільний).docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

§ 20. Політична система суспільства

  1. Політичні відносини.

Кожна людина у своєму житті вступає в різноманітні відносини.

Наведіть приклади відносин, у яких доводилося брати участь вам, вашим родичам, знайомим і друзям.

Будь-які відносини, які виникають між людьми в процесі їх­ньої життєдіяльності (тобто в людському суспільстві), називають суспільними. Вони забезпечують участь особи в житті суспільства.

Однак серед численних і дуже різноманітних суспільних відно­син можна визначити ті, які відносяться до державної влади. Полі­тичні відносини — це відносини, які складаються в процесі заво- лодіння, організації та здійснення державної влади.

Політичними є відносини, які виникають під час виборів, діяль­ності політичних партій. Так само політичними є відносини, що іс­нують у процесі управління державою між громадянами, юридич­ними особами й державними органами. Треба зазначити, що на відміну від інших суспільних відносин, чимало з яких не повною мірою регулюються нормами права, політичні відносини повною мірою підлягають правовому регулюванню.

  1. Поняття «політична система суспільства».

Політична система суспільства — досить складне явище су­спільного життя. Існують два підходи до визначення цього понят­тя. У вузькому сенсі політична система суспільства — сукупність державних і недержавних інститутів, організацій, органів, окре­мих громадян, які беруть участь у політичному житті суспільства, здійснюють владу, управління суспільством, регулюють взаємо­відносини між громадянами, соціальними та іншими групами. Інколи трапляється більш широке розуміння політичної системи. До її складу в цьому випадку включають не лише різних осіб, які беруть участь у політичному житті, а й усі явища політичного жит­тя суспільства. Зокрема, додатково до складу політичної системи в цьому випадку відносять політичні відносини, політичну свідо­мість учасників політичного життя, а також політичні норми — за­гальні правила поведінки в процесі політичного життя.

Як і будь-яке явище, політична система має певні, притаманні саме їй функції. Вона визначає мету й шляхи розвитку людського суспіль­ства, розробку програм його діяльності. Політична система суспільства має забезпечити розподіл наявних матеріальних і духовних цінностей, їх ефективне використання для досягнення поставленої мети. Важли­вою функцією політичної системи суспільства є узгодження інтересів усіх учасників політичного життя. При цьому політична система також забезпечує формування політичної свідомості й політичної культури.

Політичні системи, які існують у світі, найчастіше поділяють на чотири основні типи.

Для кожної з них характерні особливості.

Для англо-американської політичної системи характерними є чіткий і достатньо жорсткий розподіл функцій, влади та впливів між різними елементами політичної системи. Головними її цін­ностями визнаються свобода особистості, індивідуалізм, безпека, власність (зокрема, приватна).

Континентально-європейська система характерна різнома­ніттям конкретних політичних систем, наявністю в межах цієї сис­теми як старих, гак і нових культур. їй притаманна багатопартій­ність, наявність значної кількості політичних партій і громадських організацій із різноманітними програмами. Загальновизнаними в цій політичній системі є ліберальні цінності, які об’єднують су­спільство.

Доіндустріальна (або частково індустріальна) політична система притаманна здебільшого для країн, що розвиваються, так званих країн «третього світу».

Пригадайте, які держави належать до країн «третього світу», країн, що розвиваються.

Цей тип політичної системи поєднує традиційні цінності, релі­гійні цінності, іноді цінності, які запозичені в більш розвинених держав і суспільств. Велике значення мають традиційні клани, племена, стани, інші суспільні групи. Влада концентрується в руках невеликої кількості людей, участь більшості населення в політичному житті досить обмежена. Характерною є значна роль насильства, яке використовується для вирішення багатьох су­спільних проблем.

Ознакою тоталітарної політичної системи є надзвичайно ви­сокий рівень концентрації влади, застосування засобів насильства. Система передбачає значну ідеологізацію суспільного життя, за­провадження контролю з боку держави за всіма сферами суспіль­ного життя. За панування тоталітарної політичної системи основ­ними цінностями визнаються певні класові, національні або релігійні інтереси.

У процесі розвитку політична система будь-якої держави змі­нюється, розвивається, не виключена поступова зміна однієї полі­тичної системи іншою.