Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оет.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Традиційна економіка

Вона існує близько в 100 країнах. Основними специфічними рисами традиційної системи є:

  1. Панування приватної власності.

  2. Низький рівень економічного і соціального розвитку.

  3. Багатоукладність економіки.

  4. Залежний характер соціально-економічного розвитку.

  5. Виробництво, розподіл і обмін базуються на звичаях, традиціях, культових обрядах.

  6. Технічний прогрес різко обмежений.

  7. Неписьменність населення, перенаселеність, високий рівень безробіття, низька продуктивність праці.

  8. Темпи росту населення перевищують темпи росту промислового виробництва.

  9. Велика зовнішня фінансова заборгованість.

  10. Виключно висока роль держави і силових структур в економіці і політиці.

Країни традиційної системи є постачальниками сировини і матеріалів для світового господарства, служать ринком збуту готової продукції.

Змішані системи

Змішаною економічною системою ми можемо назвати таку систему, в якій перемішуються властивості всіх трьох вище перелічених систем в приблизно рівних пропорціях. Взагалі якщо подивитися на Україну, то ми побачимо, що у нас збирають податки - це з адміністративно-командної системи, більшість саджають картоплю просто тому, що так треба - це з традиційної системи, приватна власність - це з ринкової системи. Але звичайно (наприклад США) країна більше дотримується принципів, які належать до однієї економічної системи (ринкової), хоч елементи інших систем присутні. У такому випадку ми відносимо економічну систему до переважаючої (тобто в США ринкова економічна система).

Принципи "змішаної економіки" розробляли А.Вагнер, С.Чейз, Дж.М.Кейнс, Е.Хансен, П.Самуельсон та інші. Характерними рисами змішаних систем є:

  1. Приватна власність у її різноманітних формах.

  2. Переплітання, взаємопроникнення і взаємодоповнення колективного, приватного і державного господарств, а також взаємний перехід одного типу господарства в інший.

  3. Соціальна орієнтація економіки, підвищення на її основі життєвого рівня людей. Людина стає головною цінністю в такій системі. Досягти цього можна лише на основі зростання регулюючої ролі держави, а з іншого боку, повинні проявлятись умови ринкового саморегулювання. У такому випадку держава не повинна втручатися в діяльність господарських структур. Для змішаних систем характерне поєднання саморегулювання і державного регулювання економіки.

  4. Демократична форма управління спроможна забезпечити економічні, політичні та духовні гарантії для найбільш повної реалізації можливостей кожної людини.

Також іноді виділяють цифрову економіку - економічну систему постіндустріального суспільства, в якій основним продуктому виступає інформація.

Необхідно підкреслити те, що жодна з названих вище основних економічних систем не існує нині в чистому вигляді. Отже, Україна мусить скористатися кращими світовими надбаннями господарювання і, враховуючи власні особливості, побудувати економічну систему, засновану на різноманітності форм власності і видах господарювання.