Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorne_zanyattya_5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
758.78 Кб
Скачать

VI завдання «Порядок рахунку».

Всіх дітей, які справилися з п'ятим завданням просять: «Рахуй по порядку, скільки зможеш». Якщо дитина не розуміє завдання, то дослідник допомагає йому: «1, 2, 3...». Потім дитині пропонують почати самостійно спочатку. При припиненні рахунку дослідник говорить: «Правильно, а яке число далі?» Далі 22 рахувати не треба. Як оцінка виставляється число до якого дитина правильно долічила.

VII завдання «Класифікація предметів».

Використовуються картинки з IV завдання. Перед дитиною кладуть лист паперу із зображенням трьох корзин (мал. 7).

Інструкція: «Ось три корзини. Ця – (показують) корзина для фруктів, ця – (показують) для овочів, ця – (показують) для квітів.

Збери, будь ласка, сюди – всі фрукти, сюди – всі овочі, сюди – всі квіти (відповідні корзини також указуються)».

Оцінки:

За кожен правильно класифікований предмет нараховується один бал.

VIII завдання «Сприйняття кількості».

Складається з двох частин.

1) Матеріали із завдання VII лежать в останній позиції. Корзину з квітами закривають листом паперу і говорять: «Скажи тепер будь ласка, скільки тут всього предметів?» Якщо немає правильної відповіді, то дитині допомагають:

Перша допомога: предмети виймаються з корзин і розкладаються в ланцюжок, але між фруктами і овочами залишають відстань. Питають: «Скільки тут предметів?»

Друга допомога: прибирають розрив між овочами і фруктами, зрушивши їх і говорять: «Скільки тут предметів?» Якщо дитині важко, то просять його злічити.

2) Потім все те ж саме проробляється відносно всіх трьох корзин, тобто просять сказати скільки в них всіх разом узятих предметів при тій же системі допомоги.

Оцінки:

Правильні, самостійні відповіді оцінюються по 3 бали за кожну частину завдання, тобто максимально можливий показник 6 балів. За кожен вид допомоги обчислюється 1 бал, тобто – ніж більше допомоги, тим менше сума балів. За відсутності рішення або невірному результаті – 0 балів.

IX завдання «Розміщення фігур».

Матеріали: три картки з малюнками кола, трикутника, квадрата; дев'ять вирізаних геометричних фігур: кола, трикутники, квадрати (Додаток 2, мал. 5).

У дитини питають, указуючи на картки: «Що тут намальоване?» Допустимо, якщо замість «квадрат», вона скаже «прямокутник» або «чотирикутник». Якщо дитина не знає назв фігур, то їх слід назвати. За кожну правильну назву нараховується один бал.

Потім у дитини питають: «Як ти вважаєш, чому трикутник називається трикутником, чотирикутник називають чотирикутником, а круг – довкруги?»

Правильні відповіді:

У трикутника три кути, у чотирикутника чотири кути, а коло – кругле.

За кожне правильне пояснення – один бал.

3) Перед випробовуваним урозкид кладуть 9 вирізаних фігур і віддалік від них три картки з малюнками круга, трикутника і квадрата.

Інструкція (По черзі показують на три картки): «Ось тут у нас – трикутник, тут – квадрат, а тут – круг. Збери і поклади, будь ласка, з (показують на квадрат) всі чотирикутники, сюди (показують на трикутник) – всі трикутники, сюди (показують на круг) – всі круги».

За кожну правильно зібрану купку нараховується один бал.

X завдання «Порівняння картинок».

Матеріал: Чотири пари порівнюваних картинок.

По черзі викладаючи і після виконання прибираючи кожну пару картинок, у дитини питають: «Як ти думаєш, чому ця картинка (показати) виглядає інакше, ніж ця (показати)?» При утрудненнях дитини їй допомагають: «Що на цій картинці по-іншому? Що тут намальоване, а що тут?»

Оцінки:

2 бали – Правильне рішення без допомоги.

1 бал – Правильне рішення з допомогою.

0 балів – Рішення немає.

Оцінюється кожна пара окремо, отже, максимальна сума балів за 4 пари картинок – 8.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]