Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorne_zanyattya_8.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
145.41 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №8

Тема: Розвиток особистості дорослої людини та методи її дослідження.

Мета: актуалізувати знання студентів щодо особливостей розвитку у дорослому віці та методів їх дослідження, сформувати уміння визначати рівень само актуалізації дорослої людини за допомогою „Самоактуалізаційного тесту – САТ” (Альошина Л.Я., Гофман М.В. та ін.)

Основні поняття: віковий годинник, біологічний вік, соціальний вік, психологічний вік, дорослість, зрілість, кризи дорослості.

Обладнання: опитувальник САТ, реєстраційний бланк.

Питання для теоретичної підготовки:

  1. Особливості розвитку особистості в дорослому віці.

  2. Система психологічних показників особистісної зрілості та умови її досягнення.

  3. Методи дослідження інтелекту (за Г.Айзенком).

  4. Особливості поведінки, здатність пристосовуватися та методи її дослідження.

  5. Методи дослідження характерологічних особливостей дорослої людини.

Хід роботи

  1. Вступне слово викладача та актуалізація опорних знань по темі. Викладач повідомляє мету, завдання лабораторного заняття. В режимі фронтального опитування перевіряються опорні знання студентів з теми розвиток особистості дорослої людини та методи її дослідження. При опитування слід спиратися на теоретичні питання викладені вище. Після цього наголошується про важливість самоактуалізації особистості в дорослому віці.

  2. Лабораторна частина. Робота по опрацюванню методики САТ студентами проходить в індивідуальному режимі (індивідуальна діагностика). Кожному студенті пропонується бланк реєстраційного листа до методики САТ та опитувальник, що складається зі 115 питань. Викладач пояснює призначення методики (обстеження дорослих психічно здорових людей з 17 років для дослідження феномену само актуалізації особистості), діагностичні категорії тесту (шкали тесту – основні та додаткові), надає інструкцію по роботі з тестом.

Інструкція: „Вашій увазі пропонується тест-опитувальник, кожний пункт якого містить два висловлювання, позначені літерами а) та б). Уважно прочитайте кожну пару та помітьте на реєстраційному бланку напроти номеру відповідного питання те з них, що в більшій мірі відповідає Вашим поглядам (поставте галочку в квадраті під відповідною літерою). Час не обмежується, але працювати слід в швидкому темпі” (Текст опитувальника див. Додаток 1). Приблизний час тестування 30-35 хв.

Після того, як студенти закінчать заповнення реєстраційних бланків, викладач знайомить їх з процедурою обробки тесту САТ: для підрахування „сирих” балів, отриманих досліджуваним, слід використовувати спеціальні ключі до методики (див. Додаток 2). Кожна відповідь, що співпадає з ключем оцінюється в 1 бал. Після цього підраховується сума балів, отриманих досліджуваним по кожній шкалі. Ці значення наносяться на профільний бланк, після чого будується тестовий профіль досліджуваного.

Інтерпретація результатів та висновки: інтерпретація результатів проводиться у відповідності з описом шкал САТ (див. Додаток 3). При цьому враховується той момент, що шкали поєднані в блоки (блок цінностей, блок почуттів, блок само сприйняття, блок концепції людини, блок міжособистісної чутливості, блок відношення до пізнання). У висновках слід проаналізувати профіль само актуалізації особистості, використовуючи окремі дані по шкалах, потім проаналізувати блоки, що утворюють додаткові шкали і співвіднести відповідні пари шкал сумісно.

  1. Підсумки заняття. Викладач наголошує на складності діагностики феномену самоактуалізації особистості та необхідності оволодіння не лише психодіагностичним інструментарієм, а й відповідними теоретичними знаннями (концепції А.Маслоу, К.Роджерса, В.Перлза т ін.), що сприяє адекватній інтерпретації отриманих даних. Також підкреслюється необхідність співвіднесення результатів САТ з іншими даними отриманими за допомогою інших методів (бесіда, спостереження, та ін.), а також обговорення даних тестування з досліджуваним.

  2. Структура звіту студента

    1. Тема.

    2. Мета.

    3. Обладнання.

    4. Хід заняття

  • заповнений реєстраційний бланк;

  • профіль САТ;

    1. Висновки

  1. Критерії оцінювання

В якості критеріїв оцінювання можна розглядати наступні моменти:

  • Правильність заповнення реєстраційного бланку (повністю заповнений бланк, частково заповнений бланк, не заповнений бланк);

  • Якість побудови профілю за методикою САТ (шкальні бали вирахувані правильно та чітко занесені до профілю, спостерігаються часткові помилки, бали пораховані правильно але профіль не побудований зовсім, відсутній профіль особистості);

  • Якість висновків (висновок повний, логічний - проаналізовані основні та додаткові шкали, а також блоки, відсутні граматичні та синтаксичні помилки; висновок майже повний (відсутній аналіз блоків, або деяких шкал) та наявні всі інші моменти; висновок частковий, проаналізовані хоча б основні та додаткові шкали, спостерігаються граматичні помилки; висновок має незавершеність, не логічний, формальний, велика кількість помилок).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]