Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorne_zanyattya_5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
758.78 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №5 (2 год.)

Тема: Психологічна готовність до школи і методи її дослідження.

Мета: актуалізувати знання студентів щодо проблеми готовності дітей до шкільного навчання, проаналізувати різноманітні компоненти готовності та методи їх діагностики, сформувати у студентів уміння визначати різні компоненти готовності дітей до шкільного навчання.

Основні поняття: сюжетно-рольова гра; продуктивні види діяльності; пізнавальні інтереси; сенсорні еталони; наочне-дійове та наочне-образне мислення; егоцентризм мислення; логічне мислення; самооцінка та рівень домагань; навчання.; пізнавальна активність; ієрархія мотивів; психологічна готовність до школи; мотиваційна готовність; розумова готовність; емоційно-вольова готовність; вольові зусилля.

Обладнання: А-1 зі зразком, простий олівець.

Питання для теоретичної підготовки

  1. Характеристика основних показників готовності дітей до шкільного навчання.

  2. Методи дослідження інтелектуальної готовності дітей до школи.

  3. Методи дослідження емоційно-вольової готовності дітей до школи.

  4. Методи дослідження соціально-психологічної готовності дітей до школи.

Хід роботи

  1. Вступне слово викладача (5 хв.). Визначається мета та завдання лабораторного заняття присвяченого готовності дітей до шкільного навчання. Викладач повідомляє, що момент вступу дитини до школи є підсумком її дошкільного дитинства, який докорінно змінює соціальну ситуацію розвитку, однак аби початок шкільного навчання став стартом нового етапу розвитку, дитина повинна бути готовою до нових форм діяльності та спілкування, співробітництва із дорослим та однолітками. Як свідчить практика, відсутність шкільної зрілості зазвичай призводить до негативних наслідків (зростання тривожності, заниження самооцінки, хронічної втомлюваності та ін.), а також стати причиною шкільних неврозів. В зв’язку з цим визначення психологічної готовності дитини до школи є одним із пріоритетних напрямків психодіагностики практичного психолога, особливо в умовах перебудови системи дошкільної та початкової освіти, з переходом до навчання дітей з 6 років.

  1. Актуалізація знань студентів (10 хв.)

Індивідуальне опитування студентів . Викладач проводить обговорення проблеми готовності дітей до шкільного навчання за такими питаннями:

  • Розкрийте поняття готовості дітей до шкільного навчання;

  • Поясніть основні компоненти готовності до шкільного навчання (морфогенетична зрілість – стан здоров’я, біологічна зрілість дитини; інтелектуальна готовність; емоційно-вольова готовність; соціально-психологічна готовність);

  • Розкрийте основні методи діагностики інтелектуальної готовності;

  • Поясніть методи дослідження емоційно-вольового компоненту готовності до шкільного навчання;

  • Розкрийте методи дослідження соціально-психологічної готовності дітей до шкільного навчання.

В кінці опитування викладач підкреслює методичне розмаїття підходів до вивчення готовності до шкільного навчання у віковій психології, а також знайомить студентів з поняттям програми комплексної діагностики готовності дитини до шкільного навчання (програма за ред.І.В.Дубровіної, програма за ред. Д.Б.Ельконіна, тест Керна-Йерасека та ін.).

  1. Лабораторна частина заняття (60 хв.)

а) Обговорення деяких програм діагностики готовності дитини до шкільного навчання

(15 хв.).

Мета: сформувати у студентів навички орієнтування у програмах дослідження готовності дитини до школи.

Обладнання: короткий зміст програм діагностики готовності до шкільного навчання (3 варіанти).

Викладач об’єднує студентів у 3 групи та роздає кожній групі короткий зміст певної програми діагностики готовності до шкільного навчання.

Інструкція: „Увазі кожної групи представлена певна програма розроблена з метою психодіагностики готовності дитини до шкільного навчання. Вам необхідно протягом 5 хвилин ознайомитися з коротким змістом програми і визначити (виходячи з мети кожної методики) який компонент готовності до шкільного навчання можна дослідити за допомогою тієї чи іншої методики. Завдання виконується письмово на окремому аркуші, напрацювання групи представляє один з бажаючих студентів.”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]