Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч_метод_компл_мет_магістри2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
880.13 Кб
Скачать

Модуль і Завдання для самостійної роботи №1 (змістовий модуль 1.1)

На основі опрацювання рекомендованої до модуля 1.1 літератури (див. К.Баханов «Специфіка методики навчання історії у вищій школі», Н.Яковенко, «Вступ до історії», І.Грекова «Кафедра» і т.д.) напишіть есе «Методична складова професійної підготовки викладача вищої школи: сутність та шляхи формування», обравши епіграфом до вашого твору відомий вислів В.Й.Ключевського: «Учитель історії розповідає учням, що відбувалося; професор розмірковує зі студентами, що це минуле означає».

Завдання для самостійної роботи №2

(змістовий модуль 1.2)

Керуючись сучасними параметрами оцінки академічних вузівських підручників з історії України (див. статтю Н.Яковенко «Академічний підручник: канон і новація»), напишіть рецензію на один з них. Наприклад, Бойко О.Д. Історія України. – К., 2003; Гудзь В.В. Історія України. – К., 2003; Світлична В.В. Історія України. – К., 2006 та інші.

Завдання для самостійної роботи №3

(змістовий модуль 1.3)

Проаналізуйте плани семінарських занять з історії України та (чи) всесвітньої історії для студентів історичного факультету, аби зробити аргументовані висновки стосовно того, чи знаходять в них відображення різні структурні компоненти історичних знань: факти, хронологія, історичні поняття, теоретичний матеріал.

МОДУЛЬ ІІ

Завдання для самостійної роботи №4

(змістовий модуль 2.1.)

На основі опрацювання рекомендованої літератури складіть пам’ятку «Поради лектору-початківцю: як прочитати сучасну лекцію студентам-історикам.» Намагайтеся охопити всі складові майстерності історика-лектора.

Завдання для самостійної роботи №5

(змістовий модуль 2.2.)

На основі опрацювання рекомендованої літератури, досвіду участі в семінарських заняттях на студентській лаві запропонувати форму «Картки оцінки семінарського заняття з історії у ВНЗ», включивши до її змісту не менше 5-7 критеріїв, котрі б віддзеркалювали змістову, методичну складову заняття, його професійну спрямованість, рівень майстерності викладача. Кращі варіанти «Карток оцінки» будуть передані на кафедри історичного факультету ПНПУ для впровадження у навчальний процес.

Завдання для самостійної роботи № 6 (змістовий модуль 2.3.)

Одним з найпопулярніших у сучасному освітньому просторі прийомів перевірки знань є тестовий контроль. Складіть 5-7 тестових завдань для самоперевірки з тем, опрацьованих вами в курсі «Методика навчання історії у ВНЗ» (див. змістові модулі 1.1., 1.2., 1.3., 2.1., 2.2., 2.3.). Кращі з варіантів будуть використані у модульних контрольних роботах та на семестровому екзамені з курсу. До складених тестових завдань різного типу і рівня складності додайте ключі.

Завдання для самостійної роботи № 7

(змістовий модуль 2.4.)

Спираючись на аналіз популярних інтерактивних технологій, оберіть одну з них і опишіть методику її застосування на семінарських заняттях з історії України чи всесвітньої історії на ІІІ курсі.

Завдання для самостійної роботи № 8

(змістовий модуль 2.5.)

Вивчивши етапи роботи над кваліфікаційними дослідженнями з історії (курсовими, бакалаврськими, дипломними), складіть типовий графік роботи студента, погодивши його зі своїми науковими керівниками.

Т ЕМАТИКА МАГІСТЕРСЬКИХ

РОБІТ З КУРСУ

  1. Концептуальні засади історичної освіти у вищій школі.

  2. Сучасні ціннісні орієнтири вузівської історії як предмету викладання.

  3. Методика викладання історії у ВНЗ в умовах Болонської системи.

  4. Лекційно-семінарська система викладання історії в умовах кредитно-модульної системи навчання.

  5. Інтерактивні технології у викладанні історії студентам.

  6. Викладач історії ВНЗ як керівник науково-дослідної роботи студентів.

  7. Сутність та форми контролю знань студентів з історії.

  8. Екзамени у вищій школі: мета, зміст, форми проведення.

  9. Діагностика навчання історії у ВНЗ.

  10. Методичні складові професіограми викладача історії вищої школи.

П АКЕТ КОНТРОЛЬНИХ ЗАВДАНЬ ДЛЯ РЕКТОРСЬКИХ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

ПРОГРАМИ Й ВКАЗІВКИ ДО ПРОХОДЖЕННЯ МАГІСТРАНТАМИ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ