Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФЕМУ (2) оконч.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
39.93 Кб
Скачать

Полтавський національний педагогічний університет

імені В. Г. Короленка

Звітна документація

з педагогічної практики

ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ ЕЛЕМЕНТАРНИХ МАТЕМАТИЧНИХ УЯВЛЕНЬ

студентки ІІІ курсу

психолого-педагогічного факультету

групи ДВ-36

Богдан Олени Сергіївни

Розпочато: 02.04.2015

Закінчено: 17.04.2015

Полтава 2015

Тема 1. Організація навчання математики в дошкільних закладах Аналіз заняття

  1. Загальні відомості про заняття.

Заняття проведено 8.04.2015 року.

Вихователь: Михайленко Оксана Василівна

ДНЗ № 6 «Чебурашка», друга молодша група № 12

Тема заняття: «Казковий світ геометричних фігур»

Мета. Розвивати активний словник дітей. Узагальнювати знання дітей про геометричні фігури та кольори. Формувати величинні уявлення у дітей. Навчати знаходити схожі предмети за формою в оточуючому середовищі. Розвивати увагу дітей.

Унаочнення до заняття: картинки із зображенням зайчика та повітряних кульок різного кольору та розміру, обручі, роздатковий матеріал (геометричні фігури різні за кольором), корзинка, клубочки ниток.

Тип заняття: комплексне заняття у другій молодшій групі.

  1. Структура заняття і методика його проведення.

Заняття складалося з організаційної, основної та підсумкової частини. Структура відповідає типу заняття.

Тривалість: 15 хвилин. Організаційна частина: 3 хвилин. Основна частина: 10 хвилин. Підсумкова – 2 хвилин.

Структура. На початку заняття вихователь використав зацікавлюючий момент – книжечку з сюрпризом. Разом з дітьми відкрили книжечку і дістали звідти мішечок, в якому були геометричні фігури різного кольору.

В основній частині вихователь пропонує дітям збудувати будинок для Зайчика. Після того, як діти його збудували, вихователь говорить, щоб вони розмістили Зайчика біля, над, за будинком.

Поява Лисички, яка принесла дітям кульки різні за кольором та розміру.

Гра «Що для чого і чому?». Вихователь розкладає обручі (зелений, синій, жовтий, червоний) і діти повинні покласти в обруч кульку того ж кольору, що й обруч. Після цього, вихователь залишила два обручі, великий і маленький, і діти мали покласти кульку відповідно до розміру обруча.

Поява Вовчика-спортсмена.

Проведення фізкультхвилинки.

Поява Котика. Запитання до дітей, про те, чим грається Котик. Вихователь дістала корзинку з клубочками ниток і роздала кожній дитині по одному, при цьому запитуючи скільки в кожного клубочків та скільки їх разом.

Вихователь звернула увагу дітей на те, що серед клубочків є куля. Запитала, які подібні предмети до кулі знаходяться в кімнаті.

У підсумковій частині проводилася узагальнююча бесіда за змістом заняття.

  1. Аналіз змісту навчального матеріалу.

Зміст проведеного заняття відповідає вимогам програми та віковим особливостям дітей, адже діти вже знали ті явища, про які говорилося у занятті та вони були їм знайомими і зрозумілими, діти з цікавістю виконували всі завдання вихователя. Отже, зміст навчального матеріалу відповідав рівню підготовки дітей.

Всі факти, що озвучувалися на занятті були точними, повними та правильними. Завдання, поставлені вихователем перед дітьми, були спрямовані на засвоєння та узагальнення знань про геометричні фігури та величинні уявлення, пізнавальний розвиток дітей, тобто всі завдання охоплюють різні розділи програми. Дидактичний матеріал мав виховуючий характер.

  1. Майстерність вихователя.

Під час заняття було видно, що вихователь добре знає дітей, до кожного звертається на ім’я, кожного, в разі потреби, заспокоює окремим способом, а також проявляє індивідуальний підхід до кожної дитини. У Оксани Василівни добре налагоджений контакт з групою дітей, малюки її слухаються, виконують всі вимоги і не порушують дисципліну на занятті. Час, відведений на заняття, використовувався раціонально. Мова вихователя чітка, чиста, виразна, літературна, він добре володіє голосом та мімікою.

  1. Висновки.

Мета заняття була досягнута в повному обсязі, діти добре орієнтуються у всіх поняттях, що були озвучені вихователем, знають їх характеристики та призначення. Позитивними сторонами заняття з математики, яке я переглянула, було застосування відповідного наочного та дидактичного матеріалу, те, що діти відповідали на запитання вихователя чітко, проявляли ініціативність. Загалом заняття було побудовано правильно, відповідно до вимог програми та вікових особливостей дітей і рівня їхніх знань.