Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1328527060.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.7 Mб
Скачать

3.5. Практична робота № 5 «гармонізація 3-х кольорів»

Зміст – виконання практичної роботи на основі виданих трьох кольорів спектру в основі рівностороннього трикутника у вигляді геометричної композиції розміром 15 х 15см і колірним аналізом. Формат аркушу – А4.

Матеріали – папір, гуаш (заданий хроматичний тон, біла, чорна), рейсфедер, пласкі пензлі, ганчірка (паперові серветки), графітні олівці, металева лінійка, ємність для води.

Мета – набути вміння практичного виконання гармонізації трьох кольорів спектру, з урахуванням кількісного співвідношення кольору.

Виконання – вправа виконується за допомогою спектрального кола. Спектральне коло складається з 12-ти кольорів спектра, отже ми маємо чотири триколірні гармонії:

1 – жовтий, червоний, синій;

2 – жовтогарячий, фіолетовий, зелений;

3 – теплий жовтий, пурпуровий, синьо-зелений;

4 – теплий червоний, синьо-фіолетовий, теплий зелений.

На основі заданих хроматичних колірних тонів і ахроматичних тонів зробити суміші, з яких обрати 7 – 9 для подальшого виконання завдання. На окремому чорновому аркуші виконується ескіз робочої композиції та підписів. Позначаються місця розташування всіх елементів. На робочому аркуші кожен сегмент композиції зафарбовується обраним колірним тоном, за допомогою рейсфедера та пензля. Виконання якісного покриття наведено в 3-му розділі виконання практичних робіт. Колірний аналіз складається з трьох частин, в кожній частині розглядається хроматичний тон, суміш з ахроматичними тонами та кількісне співвідношення. Ця вправа показує, що маючи лише 3 кольори, можна створити різну за кольоровим впливом композицію.

Приклади виконання практичної роботи № 5 «Гармонізація 3-х кольорів» наведено на рис. 3.5.1, 3.5.2, 3.5.3.

Рис. 3.5.1 – гармонізація 3-х кольорів

Рис. 3.5.2 – гармонізація 3-х кольорів

Рис. 3.5.3 – гармонізація 3-х кольорів

4. Словник термінів

Ахроматичні кольори – відтінки сірого (в діапазоні білий – чорний) (грец., α заперечення, протиставлення + χρωμα колір, тобто безбарвних) кольорів. Найяскравішим ахроматичним кольором є білий, найтемнішим чорний.

Викраска – викрашена поверхня одним обраним тоном для демонстрації якісних характеристик і властивостей колірного тону.

Гуаш художня (франц. gouache, від італ. guazzo – водяна фарба, болото), тонко подрібнені пігменти на водно-клейовій основі з домішками білил. Відрізняється непрозорим, щільним, матовим шаром, який має здатність висвітлюватися.

Колір (барва) – суб’єктивна характеристика світла, яка відображає здатність людського зору розрізняти частоту електромагнітних коливань у області видимого світла. Розрізняють ахроматичні та хроматичні кольори.

Колірна гармонія – погодженість кольорів між собою в результаті знайденої пропорційності.

Колірний тон – схожість кольору з одним із кольорів спектру.

Насиченість – ступінь відмінностей даного кольору від сірого, з зменшенням насиченості колір наближається до сірого тону.

Світлота – ступінь відмінностей кольору від білого, з збільшенням світлоти кольорового тону, він наближається до білого тону.

Спектральне коло – особливий вид ритму, ряд за кольоровим тоном, замкнутий у вигляді кола, який складається з будь-якої кількості відтінків різних кольорів, розташованих точно послідовно в порядку спектра.

Хроматичні кольори – кольори сонячного спектру.

Шкала світлот – ахроматичний рівноступеневий ряд від білого до чорного з різною кількістю сірих відтінків, зорове розрізнення яких залежить насамперед від умов освітлення та світлоти тла.

Яскравість – ступінь відмінності кольору від чорного, при зменшенні яскравості кольоровий тон наближається до чорного тону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]