Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1328527060.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.7 Mб
Скачать

3.3. Практична робота № 3 «характеристика та властивості кольору»

Зміст – виконання практичної роботи на основі виданого кольору спектру та ахроматичних кольорів, у вигляді геометричної композиції розміром 15х15 см і колірним аналізом. Формат аркушу – А4.

Матеріали – папір, гуаш (заданий хроматичний тон, біла, чорна), рейсфедер, пласкі пензлі, ганчірка (паперові серветки), графітні олівці, металева лінійка, ємність для води.

Мета – на практиці дослідити характеристики та властивості кольору. Кожний колір має наступні кількісно-вимірювані фізичні характеристики, які призводять до зміни якості кольорового тону.

Яскравість – ступінь відмінності кольору від чорного. При зменшенні яскравості кольоровий тон наближається до чорного тону.

Насиченість – ступінь відмінностей даного кольору від сірого. Зі зменшенням насиченості колір наближається до сірого тону.

Світлота – ступінь відмінностей кольору від білого. Зі збільшенням світлоти кольорового тону, він наближається до білого тону.

Виконання – на основі одного заданого кольору та ахроматичних тонів, зробити три розтяжки кольору: перша – від заданого кольору до чорного, друга – до сірого, третя – до білого. Для подальшої роботи вибирають 7 – 9 колірних тони. На окремому чорновому аркуші виконується ескіз робочої композиції та підписів. Позначаються місця розташування всіх елементів. На робочому аркуші кожен сегмент композиції зафарбовується обраним колірним тоном, за допомогою рейсфедера та пензля. Виконання якісного покриття наведено в 3-му розділі виконання практичних робіт. Колірний аналіз складається з двох рядів, в першому подається 3 елементи котрі фарбуються заданим хроматичним тоном і ахроматичним тоном. Другий ряд складається з суми сумішей хроматичного тону з ахроматичним. Якщо перший елемент показує суміш хроматичного тону з білим, то знизу представляються всі суміші з ним, далі з сірим і чорним.

Приклади виконання практичної роботи № 3 «Характеристики та властивості кольору» наведено на рис. 3.3.1 та на рис. 3.3.2.

Рис. 3.3.1 – характеристики та властивості кольору

Рис. 3.3.2 – характеристики та властивості кольору

3.4. Практична робота № 4 «гармонізація 2-х кольорів»

Зміст – виконання практичної роботи на основі виданих двох кольорів спектру та їх суміші, робота складається з трьох геометричних композицій, кожна окремо має розміри 8,5 х 8,5 см і хроматичної шкали від одного колірного тону до іншого. Формат аркушу – А4.

Матеріали – папір, картон, гуаш (два заданих хроматичних тони), рейсфедер, пласкі пензлі, ганчірка (паперові серветки), графітні олівці, металева лінійка, різак, клей ПВА, ємність для води.

Мета – набути вміння практичного виконання гармонізації двох кольорів спектру.

Виконання – вправа виконується за допомогою спектрального кола. Будь-які два кольори, розташовані по діагоналі один навпроти одного, вважаються доповнювальними. Так, синій колір доповнює жовтогарячий, червоний – зелений, жовтий – фіолетовий, тощо.

Коли два додаткових кольори змішуються, вони один одного нейтралізують і створюють гаму сірих тонів, більш виразну та інформативну, ніж сірий, отриманий від змішування чорного та білого кольорів.

Робота складається з трьох композицій, у першій домінує один вибраний колір, у другій – інший, у третій – рівновага двох кольорів.

Приклади виконання практичної роботи № 4 «Гармонізація 2-х кольорів» наведено на рис. 3.4.1 та на рис. 3.4.2.

Рис. 3.4.1 – гармонізація 2-х кольорів

Рис. 3.4.2 – гармонізація 2-х кольорів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]