Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1328527060.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.7 Mб
Скачать

3.2. Практична робота № 2 «спектральне коло»

Спектральне коло – це особливий вид ритму, послідовний ряд за кольоровим тоном, замкнений у вигляді кола, який складається з заданої кількості відтінків різних кольорів, розташованих послідовно в порядку спектра.

Зміст – виконання поступової рівноступеневої шкали хроматичних спектральних кольорів та їх відповідність в ахроматичній шкалі, кількість елементів − 12 (спектральне коло), 12 (ахроматичне коло). Формат аркушу – А4.

Матеріали – папір, картон, гуаш (жовта, червона, синя, біла, чорна), широкі пласкі пензлі, ганчірка (паперові серветки), графітні олівці, металева лінійка, різак, клей ПВА, ємність для води.

Мета – навчитися змішувати кольори спектру з трьох основних колірних тони, та їх ахроматичну відповідність. Спектральне коло служить для побудови багатьох кольорових сполучень, допомагає вивченню кольорових явищ, визначенню величини кольорових контрастів, нюансних та контрастних гармоній двох, трьох і більше кольоросполучень.

Виконання – робота полягає у виконанні викрасок 12 хроматичних та ахроматичних елементів, їх послідовному наклеюванні на аркуш паперу в порядку спектру у формі кола.

Перші три кольори: жовтий, червоний, синій – основні кольори. Людина з нормальним зором може визначити червоний колір, що не має ні синюватого, ні жовтуватого відтінку; жовтий, що не має ні синюватого, ні червонуватого тону; синій, який не має ні зеленуватого, ні червонуватого відтінку. При цьому, вивчаючи кожен колір, варто розглядати його на нейтральному сірому тлі.

Основні кольори повинні бути визначені з максимально можливою точністю. Три основних кольори першого порядку розміщаються в рівносторонньому трикутнику так, щоб жовтий був біля вершини, червоний праворуч унизу і синій – унизу ліворуч,

жовтий – 100%;

червоний – 100%;

синій – 100%.

Другі три кольори: жовтогарячий, фіолетовий, зелений – процес змішування основних кольорів – на основі вписаного в коло трикутника вибудовується рівносторонній шестикутник. У рівносторонні трикутники, що утворилися, поміщаємо три змішаних кольори, кожний з яких складається з двох основних кольорів, і одержуємо, таким чином, кольори другого порядку; всі кольори другого порядку мають бути змішані дуже ретельно. Вони не повинні наближатися до жодного зі своїх компонентів. Жовтогарячий колір не повинен бути ні занадто червоним, ні занадто жовтим, а фіолетовий – ні занадто червоним і ні занадто синім,

жовтогарячий – (жовтий (50%) – червоний (50%)),

фіолетовий – (червоний (50%) – синій (50%)),

зелений – (синій (50%) – жовтий (50%)).

Треті три кольори: теплий жовтий, пурпурний, синьо-зелений –кольори третього порядку, кожний із котрих створюється завдяки змішуванню кольорів першого та другого порядку, одержуємо,

теплий жовтий – (жовтий (75%) – червоний (25%)),

пурпурний – (червоний (75%) – синій (25%)),

синьо-зелений – (синій (75%) – жовтий (25%)).

Четверті три кольори: теплий червоний, синьо-фіолетовий, теплий зелений – кольори четвертого порядку, кожний з яких створюється завдяки змішуванню кольорів першого, другого, та третього порядку, одержуємо,

теплий червоний – (червоний (75%) – жовтий (25%)),

синьо-фіолетовий – (синій (75%) – червоний (25%)),

теплий зелений – (жовтий (75%) – синій (25%)).

Таким чином утворюється правильне спектральне коло з дванадцяти кольорів, у котрому кожен колір має своє закономірне місце, а їх послідовність має той же порядок, як у веселці чи в природному спектрі.

Коли викраски хроматичних кольорів будуть готові, їх вирізають за допомогою шаблона, застосовуючи різак та лінійку. Далі виконуються викраски ахроматичних кольорів. Для кожного кольорового тону підбирається ахроматичний тон, вирізаються всі елементи за допомогою шаблону.

На аркуші розташовуються хроматичні елементи, які створять спектральне коло, починаючи з верхнього (жовтого) елементу, і ахроматичні аналоги хроматичних елементів, які утворять внутрішнє коло. Всі елементи наклеюються на аркуш за допомогою клею ПВА.

Приклад виконання практичної роботи № 2 «Спектральне коло» наведено на рис. 3.2.1.

Рис. 3.2.1 – спектральне коло

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]