Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політекономія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
91 Кб
Скачать

Статистичні дані:

ВВП

Згідно з оновленим прогнозом Світового банку, падіння ВВП цього року в Україні становитиме 15%, інфляція буде на рівні 13,4%. В 2010 р. очікується повільне відновлення економічного зростання до 1%, в 2011-2012 р. - до 3%. Про це повідомив на прес-конференції старший економіст Світового банку Руслан Піонтківський.

За його словами, глобальне економічне середовище погіршилося. Очікується, що глобальний ВВП поточного року скоротиться на 2,9%, при падінні обсягів торгівлі на 9,7%. У регіоні Східної Європи і Центральної Азії ВВП знизиться на 4,7%.

В Україні у першому кварталі реальний ВВП впав на 20,3%, обсяги інвестицій - на 48,7%, приватне споживання - на 11,6%. Реальний експорт впав на 15,9%, імпорт скоротився на 36,6%. Протягом шести місяців скорочення виробництва становило близько 31%. Водночас, фактичне рефінансування зовнішнього боргу банків та корпорацій є кращим, ніж очікувалося. Сальдо платіжного балансу у травні досягло позитивного значення.

У червні зростання споживчих цін сповільнилося до 15% (22,3% у грудні). В останні місяці скоротився відтік депозитів з банків, спостерігається навіть невелика тенденція до зростання.

Як зазначив провідний економіст СБ Пабло Сааведра, погіршилася ситуація у сфері державних фінансів України. Доходи бюджету скоротилися, а витрати не переглядалися. Проблеми НАК “Нафтогаз України” додатково обтяжують бюджет. Дефіцит бюджету нині знаходиться на рівні близько 6%, державний борг становить понад 30% ВВП (з урахуванням гарантованого боргу).

За словами П.Сааведри, нагальною потребою є реформа витрат, виважене управління державними фінансами. Першочерговими є пенсійна реформа, тарифна в енергетичному секторі. На сьогодні Україна не може дозволити собі збільшення рівня мінімальної заробітної плати, оскільки це збільшить дефіцит бюджету ще на 3-4%.

П. Сааведра зазначив, що січень-травень були найгіршими для промислового виробництва. Червень показує певне сповільнення падіння, очевидно, “дна” вже досягнуто. У III і IV кварталах минулого року відбувалося зниження виробництва, отже база для порівняння показників поточного року є нижчою. Бюджет 2010 року має бути виваженим. Слід усунути регуляторні перешкоди для входження в бізнес і виходу з нього, знизити регуляторні операційні витрати для спроможності підвищення продуктивності в економіці.

ПДВ – найбільш значний за обсягом з усіх податків, які нараховуються в Державний бюджет. Так, він становить 39,7% від загальних доходів держбюджету за 2008 рік (35,7% в 2007 році) – це найбільше за обсягом джерело доходів держави.

В Україні податок на додану вартість був введений в дію 1 січня 1992 року Законом «Про податок на добавлену вартість» від 20.12.1991. Закон діяв лише до червня 1993 року – і був замінений декретом КМУ «Про податок на добавлену вартість» від 26 грудня 1992 року. Нині діє наступник цього декрету – Закон України «Про податок на додану вартість» від 3 квітня 1997 року. Він набув чинності 1 липня 1997 року.

Платниками податку є як фізичні, так і юридичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність в Україні. Обов’язковою для оподаткування є діяльність на суму, яка перевищує 300 тис гривень за 12 попередніх календарних місяців. [2, стаття 2] В випадку, якщо обсяг діяльності не перевищує вищевказану суму, але суб’єкт вже є зареєстрованим платником ПДВ, він може обрати касовий метод сплати ПДВ – сплачувати цей податок вже після отримання виручки за товар, проданий на умовах подальшої оплати (а не після поставки, як в загальному випадку). [3, стор. 180] Об’єктом оподаткування є продаж товарів (робіт, послуг) на митній території України (здійснюване як резидентами, так і нерезидентами), завезення товарів і послуг (в тому числі в вигляді оренди чи лізингу) та вивезення товарів та послуг за межі митної території України. Не є платниками ПДВ філії, оскільки відповідно до Цивільного Кодексу України вони не є ні юридичними особами, ні суб'єктами підприємницької діяльності.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) — один з найважливіших показників розвитку економіки, який характеризує кінцевий результат виробничої діяльності економічних одиниць-резидентів у сфері матеріального і нематеріального виробництва. Вимірюється вартістю товарів та послуг, виготовлених цими одиницями для кінцевого використання. ВВП — сума валової доданої вартості (ВДВ) галузей плюс чисті податки на продукти (ПДВ) та імпорт (ЧПІ) не зараховані до неї: ВВП = ∑ ВДВ + ПДВ + ЧПІ.

ВВП визначають, як суму первинних доходів, розподілених економічними одиницями-резидентами між виробниками товарів та послуг: оплата праці найманих працівників, чисті податки на виробництво та імпорт, валовий прибуток та валові змішані доходи. Використання ВВП — кінцеве споживання товарів та послуг, валове накопичення основного капіталу, зміцнення запасів матеріальних оборотних коштів, чисте надбання цінностей і сальдо експорту та імпорту товарів і послуг.