Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тетрадь ЛР по ИКТ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
688.13 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 6

Тема заняття

Текстовий редактор Word: Створення та редагування таблиць

Мета заняття

Навчитись створювати таблиці, розбивати клітинки та об’єднувати їх, встановлювати потрібний формат.

Матеріально-технічне обладнання та посібники для роботи

Комп’ютер IBM PC, OC Windows, MS WORD.

Руденко В. Д., Марчук О. М., Паланжоглу М. О. Практичний курс інформатики / За ред. Мадзігона В. М. - К.: Фенікс, 2000. - 304с.: іл.

Глушаков С.В., Сурядный А.С. Microsoft Office 2000: Учебный курс – Харьков: Фолио, 2001.

ЛІ стр. 324-334 Л2 стр. 213-224

Правила безпеки

Дивись техніка безпеки в комп’ютерному класі (додаток 1)

Зміст та послідовність виконання роботи

1. Вхідний контроль

Завантажте програму Assist2, що знаходиться на диску D: в папці Test.

Виконайте тест з ім’ям ім’ям Word3, ввівши власне прізвище та ім’я в головному вікні програми. Покажіть результати викладачу

2 Методичні вказівки до виконання роботи:

  1. Для встановлення параметрів сторінки можна дати команду Файл→Параметры страницы… або двічі клацнути мишкою по одному із полів документа. Потім перейти на потрібну вкладку (Поля/Размер бумаги/Источник бумаги) і встановити параметри, натиснути Ок.

  2. Для встановлення параметрів абзацу використовують однойменну команду із меню Формат, а потім у вікні їх обирають і натискають Ок. Для шрифту виконують подібні дії тільки в меню Формат обирають команду Шрифт.

  3. Таблиця — це впорядкована в рядки та стовпці інформація. Для створення таблиць слід установити курсор у потрібне місце документа й активізувати команди Таблица, Добавить, Таблица. В результаті на екрані дисплея з'являється вікно Вставка таблицы, в якому задають кількість рядків та стовпців (за замовчуванням — 5 і 2). Зазначена за замовчуванням ширина стовпців Авто означає, що стовпці (незалежно від кількості) будуть розміщуватися на всю ширину сторінки. Якщо потрібно створити таблицю заданого виду, то активізують кнопку Автоформат і, вибравши відповідний вид таблиці із запропонованого переліку, активізують кнопку ОК.

  4. На екрані дисплея з'являється таблиця, яку заповнює користувач. Для переходу від однієї комірки до іншої необхідно використати клавіші керування курсором або клацнути мишею в комірці. Команди меню Таблица активізуються тільки тоді, коли курсор установлено у будь-якій комірці таблиці.

  5. Виділити стовпець таблиці можна так:

    1. покажчик миші встановити на верхній межі стовпця (форма покажчика має змінитися) і клацнути мишею;

    2. курсор установити всередині стовпця і задати команди Таблица, Выделить, Столбец.

  6. Виділити рядок таблиці можна так:

    1. покажчик миші встановити ліворуч від рядка поза таблицею і клацнути мишею;

    2. курсор установити всередині рядка та задати команди Таблица, Выделить, Строка.

  7. Вилучити рядок або стовпець із таблиці можна так:

  • курсор установити всередині таблиці, задати команди Таблица, Удалить, Ячейки. В діалоговому вікні, що з'явиться на екрані дисплея, вказати, що потрібно вилучити — весь рядок чи стовпець;

  • виділити стовпець (рядок) таблиці, після чого задати команди Таблица, Удалить, Столбцы (Строки).

  1. Змінити ширину стовпця таблиці можна так:

    1. підвести покажчик миші до будь-якої межі стовпця (покажчик перетвориться на подвійну вертикальну стрілку), натиснути на клавішу миші й, не

    2. відпускаючи її, «тягнути» межу стовпця до потрібного розміру;

    3. змінити положення маркера на горизонтальній лінійці, розташованій над робочим полем документа.

  2. Змінити висоту комірки таблиці можна так:

    1. підвести покажчик миші до нижньої межі рядка (покажчик перетвориться на подвійну горизонтальну стрілку), натиснути на клавішу миші й, не відпускаючи її, «тягнути» межу рядка до потрібного розміру;

    2. змінити положення маркера на вертикальній лінійці, розташованій ліворуч від робочого поля документа.

  3. Для вилучення значення комірки (рядка, стовпця) потрібно виділити їх і натиснути на клавішу Del.

  4. Команда Таблица, Свойства таблицы активізує вікно, в якому можна визначити параметри вирівнювання, наявність тексту навколо таблиці, застосування функції Границы и заливка для всієї таблиці, а також розміри окремих стовпців, рядків, комірок.

  5. Для об’єднання декількох клітинок в одну поступають наступним чином: спочатку ці клітинки виділяють, а потім в меню Таблица обирають команду Объединить ячейки. При розбитті однієї або кількох клітинок обирають таку послідовність дій: після виділення клітинок в меню Таблица обирають команду Разбить ячейки, потім у діалоговому вікні встановлюють потрібну кількість стовпців(рядків) і натискають Ок. Ці ж операції можна виконати за допомогою панелі інструментів Таблицы и границы.

  6. Для заливання клітинок кольором можна використовувати кнопку Цвет заливки, що знаходиться на панелі інструментів Таблицы и границы.