Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тетрадь ЛР по ИКТ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
688.13 Кб
Скачать

1. Вхідний контроль

Завантажте програму Assist2, що знаходиться на диску D: в папці Test.

Виконайте тест з ім’ям ім’ям Excel2, ввівши власне прізвище та ім’я в головному вікні програми. Покажіть результати викладачу

2 Методичні вказівки до виконання роботи:

  1. Для запуску програми опрацювання електронних таблиць Microsoft Excel можна вибрати один із способів:

    • в головному меню Програми вибрати Microsoft Excel;

    • в панелі Быстрый Запуск, що знаходиться на панелі завдань клацнути один раз по значку X;

    • вибрати будь-який документ Microsoft Excel (зі значком X) і відкрити його подвійним клацанням мишки. При цьому в вікні програми опрацювання електронних таблиць одразу ж з’явиться вікно вибраного документа.

  2. Електронна таблиця складається з клітинок, що утворюють рядки і стовпці. Стовпці таблиці позначені буквами лат. алфавіту (A, B, C, …, Z, AA, AB, …AZ, BA, …), а рядки цифрами (1, 2, ...). Кожна клітинка має адресу, наприклад, А1 – адреса лівої верхньої клітинки. Стовпців може бути до 256, а рядків до 65536.

  3. Заповнені клітинки утворюють робочу таблицю. Робоча таблиця міститься на робочій сторінці (аркуші). Кожна сторінка має назву, наприклад Лист1, яка відображена на вкладці(бірці) внизу робочої області вікна таблиці. Декілька робочих сторінок утворюють робочу книжку. Книжка зберігається у файлі з розширенням xls.

  4. Для реалізації функції автозаповнення варто установити курсор миші на маркері заповнення в правому нижньому куті клітинки (при цьому курсор здобуває вид тонкого хрестика) і, утримуючи кнопку миші натиснутої, перемістити курсор у крайню клітинку діапазону клітинок, які потрібно заповнити.

  5. Щоб скопіювати кілька клітинок потрібно їх відмітити і, скориставшись функцією автозаповнення здійснити цю операцію.

  6. Операція Drag&Drop використовується для переносу однієї клітинки чи діапазону відмічених клітинок. Наприклад, щоб перенести кілька клітинок униз, слід відмітити їх, помістити покажчик курсору на нижній горизонтальній лінії (до появи стрілки) і зрушити відзначені клітинки в потрібне місце. Для копіювання потрібно утримувати натиснутою клавішу Ctrl.

  7. Якщо довжина введеного тексту перевищує поточне значення ширини клітинки, то потрібно змінити це значення за допомогою опції Ширина команди Столбец меню Формат (чи за допомогою "миші" у заголовку стовпця).

  8. Щоб обчислити суму клітинок потрібно:

    • активізувати клітинку, куди буде заноситися сума;

    • клацнути по кнопці Автосума ();

    • виділити діапазон клітинок, для вмісту яких потрібно обчислити суму.

  9. Щоб увести в клітинку дане, її виділяють, набирають дані на клавіатурі і натискають на клавішу Enter або Tab.

  10. Для редагування інформації в клітинці користуються одним із способів:

    • двічі клацають мишею по клітинці;

    • натискають на клавішу F2.

  11. Для введення формул треба в клітинці натиснути клавішу “=”, а потім ввести необхідну формулу і натиснути на клавішу Enter.

  12. При створенні формул використовуються такі зна­ки математичних дій, що виконуються відповідно до вка­заних пріоритетів:

    • (^) — піднесення до степеня;

    • (*) — множення, (/) — ділення;

    • (+) — додавання, (-) — віднімання.

  13. Для встановлення (налаштування) автоформату таблиці потрібно виділити необхідний осередок клітинок і дати команду ФорматАвтоформат, вибрати потрібний взірець формату і натиснути Ок.