Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тетрадь ЛР по ИКТ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
688.13 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 15

Тема заняття

Створення бази даних за зразком. Створення таблиць в режимі Конструктора. Встановлення зв’язків між таблицями.

Мета заняття

Навчитись створювати та редагувати таблиці БД в режимі Конструктора, а також встановлювати зв’язки між таблицями.

Матеріально-технічне обладнання та посібники для роботи

Комп’ютер IBM PC, OC Windows, Microsoft Access.

Руденко В. Д., Марчук О. М., Паланжоглу М. О. Практичний курс інформатики / За ред. Мадзігона В. М. - К.: Фенікс, 2000. - 304с.: іл.

Глушаков С.В., Сурядный А.С. Microsoft Office 2000: Учебный курс – Харьков: Фолио, 2001.

Л1 стр. 480-501 Л2 стр. 377-379

Правила безпеки

Дивись техніка безпеки в комп’ютерному класі (додаток 1)

Зміст та послідовність виконання роботи

1. Вхідний контроль

Завантажте програму Assist2, що знаходиться на диску D: в папці Test.

Виконайте тест з ім’ям ім’ям Subd1, ввівши власне прізвище та ім’я в головному вікні програми. Покажіть результати викладачу

2 Методичні вказівки до виконання роботи:

  1. Для створення нової бази даних у вікні Microsoft Access увімкнути перемикач Новая база данныхОк. Вибрати потрібну папку, в полі ім’я ввести назву бази → Создать.

  2. Таблиці — основа будь-якої реляційної бази даних. Дані таблиць можна зберігати, доповнювати, вилучати переглядати, редагувати, сортувати або фільтрувати за досить складними критеріями. Будь-яка таблиця бази даних має унікальне ім'я і складається з рядків та стовпців. її структура визначається характером функцій, які має виконувати база. На цій основі задають поля таблиці та призначають їхні властивості.

  3. Конструктор надає користувачеві широкі можливості задання параметрів таблиці, що створюється. При його активізації відкривається вікно «Конструктор Таблица: таблица», яке містить дві панелі.

  4. Верхня панель забезпечує присвоєння імені кожному полю таблиці і визначення типу даних у кожному полі, нижня — встановлення властивостей кожного поля:

  • Имя поля може включати до 64 символів, воно повинно бути коротким і мати інформативний характер Тип кожного поля визначається типом даних, які в ньому розміщуються.

  • Тип данных (текстовий, поля MEMO, числовий, дата/час і т д) вибирається зі списку «Тип данных», що розкривається.

  • Описание — це пояснення до кожного поля таблиці, які формуються в разі необхідності.

  1. Властивості полів відображаються в нижній панелі вікна «Конструктор». Елементи цієї панелі дають можливість користувачеві задавати розмір і формат поля, маску введення даних у полі, умови на значення і ряд інших і властивостей. Вміст вкладки «Общие» міняється залежно від типу поля.

  2. Для створення таблиці в режимі Конструктора вибрати Таблицы → Создать → Конструктор →ОК .

  3. Для зміни типу даних поля потрібно перейти в стовпець Тип данных напроти назви поля і зі списку вибрати необхідний тип. Після чого необхідно встановити формат поля, перейшовши на вкладку Общие і вибравши зі списку в однойменному полі потрібний формат.

  4. Створення структури таблиці, як правило, завершується визначенням первинного ключа. Такий ключ однозначно ідентифікує кожний запис таблиці. Первинний ключ вводиться за командою Ключевое поле контекстного меню вибраного поля або за допомогою однойменної кнопки на панелі інструментів.

  5. Після формування структури таблиці її необхідно зберегти за командою Файл—Сохранить. В діалоговому вікні «Сохранение обьекта...», що відкрилося, задається місце розміщення таблиці у пам'яті (поточній або іншій базі даних), а у вікні «новое имя» вказується її ім'я, наприклад «Сотрудники».

  6. Для виклику інструмента Мастер подстановок потрібно перейти в стовпець Тип данных напроти назви поля і зі списку вибрати однойменну команду. Після чого необхідно встановити тип підстановки: значення з іншої таблиці або запиту чи введення фіксованих значень. У першому випадку треба вказати таблицю(запит), а потім поля підстановки. Також можна отримати допомогу з даного питання після створення підстановки, встановивши відповідний прапорець перед натисканням кнопки Готово.

  7. Для зв’язування таблиць за допомогою інструменту Схема данных використовують наступну послідовність дій:

  • вибрати таблицю, в якій знаходиться ключ(головну таблицю);

  • вибрати ключове поле і перетягнути його піктограму на однойменне поле іншої таблиці або поле що має такий же тип даних;

  • у вікні Изменение связей встановити якщо необхідно параметри зв’язку: цілісність, каскадне поновлення та каскадне вилучення записів; також можна налагодити параметри об’єднання або встановити новий зв’язок;

  • натиснути Ок;

  • по закінченні роботи зі схемою зберегти її і закрити вікно.