Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тетрадь ЛР по ИКТ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
688.13 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 13

Тема заняття

Робота з статистичними функціями. Сортування та фільтрація даних.

Мета заняття

Навчитись працювати з статистичними функціями. Проводити сортування та фільтрацію даних.

Матеріально-технічне обладнання та посібники для роботи

Комп’ютер IBM PC, OC Windows, Електронні таблици Microsoft Excel.

Руденко В. Д., Марчук О. М., Паланжоглу М. О. Практичний курс інформатики / За ред. Мадзігона В. М. - К.: Фенікс, 2000. - 304с.: іл.

Глушаков С.В., Сурядный А.С. Microsoft Office 2000: Учебный курс – Харьков: Фолио, 2001.

ЛІ стр. 371-380 Л2 стр. 316-321

Правила безпеки

Дивись техніка безпеки в комп’ютерному класі (додаток 1)

Зміст та послідовність виконання роботи

1. Вхідний контроль

Завантажте програму Assist2, що знаходиться на диску D: в папці Test.

Виконайте тест з ім’ям ім’ям Excel3, ввівши власне прізвище та ім’я в головному вікні програми. Покажіть результати викладачу

2. Методичні вказівки до виконання роботи:

  1. Для запуску програми опрацювання електронних таблиць Microsoft Excel можна вибрати один із способів:

  2. в головному меню Програми вибрати Microsoft Excel;

  3. в панелі Быстрый Запуск, що знаходиться на панелі завдань клацнути один раз по значку X;

  4. вибрати будь-який документ Microsoft Excel (зі значком X) і відкрити його подвійним клацанням мишки. При цьому в вікні програми опрацювання електронних таблиць одразу ж з’явиться вікно вибраного документа.

  5. Електронна таблиця складається з клітинок, що утворюють рядки і стовпці. Стовпці таблиці позначені буквами лат. алфавіту (A, B, C, …, Z, AA, AB, …AZ, BA, …), а рядки цифрами (1, 2, ...). Кожна клітинка має адресу, наприклад, А1 – адреса лівої верхньої клітинки. Стовпців може бути до 256, а рядків до 65536.

  6. Заповнені клітинки утворюють робочу таблицю. Робоча таблиця міститься на робочій сторінці (аркуші). Кожна сторінка має назву, наприклад Лист1, яка відображена на вкладці(бірці) внизу робочої області вікна таблиці. Декілька робочих сторінок утворюють робочу книжку. Книжка зберігається у файлі з розширенням xls.

  7. Щоб увести в клітинку дане, її виділяють, набирають дані на клавіатурі і натискають на клавішу Enter або Tab.

  8. Для редагування інформації в клітинці користуються одним із способів:

  9. двічі клацають мишею по клітинці;

  10. натискають на клавішу F2.

  11. Для роботи з вбудованими функціями використовують кнопку (Вставка функции fx). При цьому активізу­ється Майстер функцій, за допомогою якого значно по­легшується створення функцій. В результаті на екрані дисплея з'являється вікно. У лівій частині вікна розташуються категорії, в яких функції згруповано за певною ознакою (наприклад, ма­тематичні, статистичні тощо), а у правій — функції, що вміщені у вибраній ліворуч категорії. Категорія Полный алфавитный перечень включає перелік усіх функцій.

  12. Функції Макс і Мин належать до статистичних. Формат Макс(діапазон клітинок по яких потрібно знайти максимальне значення). Формат Мин(діапазон клітинок по яких потрібно знайти мінімальне значення).

  13. Для знаходження прізвища з максимальною(мінімальною зарплатою) застосовується функція ИНДЕКС(діапазон прізвищ; ПОИСКПОЗ (адрес клітинки з максимальною(мінімальною) зарплатою;діапазон клітинок по одержано;0); 0).

  14. Для сортування даних потрібно виділити діапазон клітинок, які потрібно відсортувати і задати команду Данные → Сортировка → Сортировать по заголовку стовпця або його адресу → возрастанию(убыванию).

  15. Для відбору даних по умові використовується команда Данные → Фильтр → Автофильтр. В кожному стовпці з’явиться кнопка списку. Відкрити список в потрібному стовпці і вибрати Условие. В вікні Пользовательский автофильтр зліва вибрати умову, а справа уточнення умови.