Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основ понятия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
147.69 Кб
Скачать

1.4. Виробничий і технологічний процеси. Структура технологічного процесу.

Виробничий процес(ГОСТ 3.1109-73) - сукупність усіх дій людей і знарядь приладобудівного виробництва, необхідних на цьому підприємстві для виготовлення приладів, що випускаються, і пристроїв. Виробничий процес включає не лише основні процеси, безпосередньо пов'язані з виготовленням приладів і пристроїв, що підлягають постачанню, але усі допоміжні процеси: виготовлення різального і контрольно-вимірювального інструменту, виготовлення і ремонт технологічного оснащення і спеціального устаткування та ін.

Технологічний процес - частина виробничого процесу, що містить цілеспрямовані дії зі зміни і(чи) визначення стану предмета праці(ГОСТ 3.1109-82).

Структура технологічного процесу.

З метою забезпечення найбільш раціонального процесу механічної обробки заготівлі складається план обробки з вказівкою порядку обробки і способу обробки поверхонь. У зв'язку з цим увесь процес механічної обробки розчленовується на складові частини: технологічні операції, установы, позиції, переходи, проходи, прийоми.

Технологічна операція - закінчена частина технологічного процесу, що виконується на одному робочому місці(токарно-револьверна операція, шліфувальна операція, операція напилення шару мікросхеми та ін.). Технологічна операція складається з елементів: установка технологічного переходу, допоміжного переходу, робочого ходу, допоміжного ходу і позиції.

Робоче місце - це зона, оснащена необхідними технологічними засобами, в якій здійснюється трудова діяльність виконавця або групи виконавців(ГОСТ 19605-11).

Установ - частина технологічної операції, що виконується при незмінному закріпленні оброблюваних заготівель або збираної складальної одиниці.

Технологічний перехід - закінчена частина технологічної операції, що виконується одними і тими ж засобами технологічного оснащення при постійних технологічних режимах і установці.

Допоміжний перехід - закінчена частина технологічної операції, що складається з дії людини і(чи) устаткування, які не супроводжуються зміною властивостей предметів праці, але потрібні для виконання технологічного переходу. Прикладами допоміжних переходів є установка заготівлі, зміна інструменту і так далі

Робочий хід - закінчена частина технологічного переходу, що складається з одноразового переміщення інструменту відносно заготівлі, супроводжувана зміною форми, розмірів, чистоти поверхні або властивостей заготівлі.

Допоміжний хід - закінчена частина технологічного переходу, що складається з одноразового переміщення інструменту відносно заготівлі, необхідного для виконання робітника ходу.

Позиція - фіксоване положення, займане незмінно закріпленою оброблюваною заготівлею або збираною складальною одиницею спільно з пристосуванням відносно інструменту або нерухомої частини устаткування для виконання певної частини операції.

Прийом - закінчена сукупність дій людини, вживаних при виконанні переходу або його частини і об'єднаних одним цільовим призначенням.

1.5. Типи виробництва

Тип виробництва - класифікаційна категорія виробництва, що виділяється за ознаками широти номенклатури, регулярності, стабільності і об'єму виробів, що випускаються. Розрізняють типи виробництва :

  • одиничне;

  • серійне;

  • масове.

Однією з основних характеристик типу виробництва є коефіцієнт закріплення операцій.

Коефіцієнт закріплення операцій - відношення числа усіх різних технологічних операцій, що виконуються або підлягають виконанню впродовж місяця, до числа робочих місць.

Одиничне виробництво - виробництво, що характеризується широкою номенклатурою виробів, що виготовляються, і малим обсягом випуску виробів.

Серійне виробництво - виробництво, що характеризується обмеженою номенклатурою виробів, що виготовляються або ремонтованих партіями і порівняно великим обсягом випуску, що періодично повторюються. Залежно від кількості виробів в партії або серії і значення коефіцієнта закріплення операцій розрізняють дрібносерійне, середньосерійне і великосерійне виробництво. Коефіцієнт закріплення операцій відповідно до ГОСТ 3.1108-74 приймають рівним:

-для дрібносерійного виробництва - понад 20 до 40 включно;

- для середньосерійного виробництва - понад 10 до 20 включно;

- для великосерійного виробництва - понад 1 до 10 включно.

Масове виробництво - виробництво, що характеризується вузькою номенклатурою і великим обсягом випуску виробів, що безперервно виготовляються або ремонтованих впродовж тривалого часу. Коефіцієнт закріплення операцій відповідно до ГОСТ 3.1108-74 для масового виробництва приймають рівним 1.

Вид виробництва - класифікаційна категорія виробництва, що виділяється за ознакою вживаного методу виготовлення деталі. Прикладами видів виробництва є ливарне, зварювальне і так далі

1.6. Види технологічних процесів.

Одиничний технологічний процес застосовується для виготовлення виробів одного найменування, типоразмера і виконання незалежного від типу виробництва.

Типовий технологічний процес застосовується:

а) як інформаційна основа при розробці робочого технологічного процесу;

б) як робочий технологічний процес за наявності усієї необхідної інформації для виготовлення деталі, база для розробки стандарту на типові технологічні процеси.

Кожен вид технологічних процесів характеризується наступними ознаками:

а) основним призначенням процесу :

-робітник

-перспективний;

б) мірою деталізації змісту процесу :

-маршрутний

-операційний

-маршрутно-операційний.

Робочий технологічний процес застосовується для виготовлення конкретного виробу відповідно до вимог робочої технічної документації.

Перспективний технологічний процес розробляється як інформаційна основа для розробки робочих технологічних процесів при технічному і організаційним переозброєнні виробництва. Розрахований на застосування досконаліших способів обробки, продуктивніших і економічно ефективніших засобів технологічного оснащення і зміни принципів організації виробництва.

ГОСТ 3.1109-73 встановлює наступні найменування технологічних процесів.

Проектний технологічний процес - технологічний процес, що виконується за попереднім проектом технологічної документації.

Робочий технологічний процес - технологічний процес, що виконується по робочій технологічній і(чи) конструкторській документації.

Одиничний технологічний процес - технологічний процес, що відноситься до виробів одного найменування, типоразмера і виконання, незалежно від типу виробництва.

Типовий технологічний процес - технологічний процес, що характеризується єдністю змісту і послідовності більшості технологічних операцій і переходів для групи виробів із загальними конструктивними ознаками.

Стандартний технологічний процес - технологічний процес, встановлений стандартом.

Тимчасовий технологічний процес - технологічний процес, вживаний на підприємстві в течії обмеженого періоду часу через відсутність належного устаткування або у зв'язку з аварією до заміни на сучасніший.

Перспективний технологічний процес - технологічний процес, що відповідає сучасним досягненням науки і техніки, методи і засоби здійснення якого, повністю або частково належить освоїти на підприємстві.

Маршрутний технологічний процес - технологічний процес, що виконується по документації, в якій зміст операцій викладається без вказівки переходів і режимів обробки.

Операційний технологічний процес - технологічний процес, що виконується по документації, в якій зміст операцій викладається з вказівкою переходів і режимів обробки.

Машинно-операційний технологічний процес - технологічний процес, що виконується по документації, в якій зміст окремих операцій викладається без вказівок переходів і режимів обробки.

1.7. Основні методи організації технологічних процесів.

ГОСТ 14.312-74 встановлює дві форми організації технологічних процесів :

- групова;

- потокова.

Групова форма організації технологічних процесів характеризується однорідністю конструктивно-технологічних ознак виробів, єдністю засобів технологічного оснащення однієї або декількох технологічних операцій і спеціалізації робочих місць.

Потокова форма організації технологічних процесів характеризується:

-спеціалізацією кожного робочого місця на певній операції;

-погодженим і ритмічним виконанням усіх операцій технологічного процесу на основі постійності такту випуску;

-розміщенням робочих місць в послідовності, що строго відповідає технологічному процесу.

Чинники, що визначають форму організації технологічного процесу, і характеристики, що відповідають їй, слід вибирати в наступному порядку:

-визначають види виробів;

-групують вироби по спільності конструкторсько-технологічних ознак;

-встановлюють тип виробництва виробів і їх складових частин;

-враховують програму випуску кожного виробу і календарні терміни їх випуску;

-визначають тривалість виробничих процесів і наладок технологічного устаткування;

-визначають потрібну кількість устаткування і коефіцієнти його завантаження;

-визначають показник відносної трудомісткості.

Основою при груповій формі організації технологічних процесів є групування виробів за конструктивно-технологічними ознаками.

Групи виробів для обробки в певному структурному підрозділі(цеху, ділянці і так далі) встановлюються з урахуванням трудомісткості обробки і обсягу випуску.

За результатами аналізу класифікаційних груп виробів і показників відносної трудомісткості слід встановлювати профіль спеціалізації кожного структурного підрозділу(цеху, ділянки і так далі), відбирати і закріплювати вироби за підрозділами.

Потокову форму організації технологічних процесів залежно від номенклатури одночасно оброблюваних виробів підрозділяють на:

-однономенклатурну потокову лінію;

-багатономенклатурну потокову лінію.

Однономенклатурна потокова лінія характеризується обробкою виробу одного найменування по закріпленому технологічному процесу впродовж тривалого періоду часу.

Однономенклатурну потокову лінію залежно від кількості одночасно оброблюваних об'єктів одного найменування підрозділяють на:

-однопоточну

-багатопотокову.

Однопоточна лінія характеризується обробкою на кожній операції одного об'єкту одного найменування.

Багатопотокова лінія характеризується одночасною обробкою на кожній операції двох і більше об'єктів одного найменування, причому виконання операцій дублюється для кожного об'єкту.

Багатономенклатурна потокова лінія характеризується послідовною обробкою груп виробів двох і більше найменувань по типовому технологічному процесу.

Залежно від характеру руху виробів по операціях розрізняють потокові лінії:

-переривчасті;

-безперервні.