Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основ понятия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
147.69 Кб
Скачать

1.3. Основні етапи проектування приладів.

По ГОСТ 2.103-68 встановлені стадії розробки конструкторської документації на усі види виробів промисловості.

1.Стадія "Технічне завдання"(ТЗ) - розробка на основі аналізу роботи, експлуатації, вивчення наявних зразків; використовується технічна і наукова література, а також результати розрахунку основних параметрів.

ТЗ встановлює основне призначення технічних і тактико-технічних характеристик, показники якості і тактико-економічні вимоги до виробу, виконання певних етапів розробки конструкторської документації і її основ, а також спеціальні вимоги до виробу.

2.Стадія "Технічна пропозиція" - розробка технічної пропозиції за результатами аналізу ТЗ, з привласненням документації літери "П".

Технічна пропозиція - сукупність конструкторських документів, які повинні містити технічне і техніко-економічне обгрунтування доцільності розробки документації виробу на основі аналізу ТЗ замовника і різних варіантів можливих рішень створюваних виробів, порівняльні оцінки з урахуванням конструктивних і експлуатаційних особливостей того, що розробляється і існуючих виробів, а також патентних матеріалів.

3.Стадія "Ескізний проект" - технічна пропозиція після узгодження і твердження є основою для розробки ескізного проекту з привласненням документації літери "Э".

Ескізний проект - сукупність конструкторських документів, які повинні містити принципові конструктивні рішення, що дають загальне уявлення про пристрій і принцип роботи виробу, а також дані, що визначають назву, основні параметри і габаритні розміри виробу, що розробляється.

Ескізний проект після узгодження і твердження служить підставою для розробки технічного проекту або робочої конструкторської документації.

4.Стадія "Технічний проект" - на підставі ескізної розробки відпрацьовується концепція для забезпечення найбільш компактної конструкції, раціонального(техніко-економічною) розбиття виробу на складальні одиниці і деталі, виявлення можливості використання нормалізованих і стандартних агрегатів, складальних одиниць деталей.

Технічний проект - сукупність конструкторських документів, які повинні містити остаточне технічне рішення, що дає повне уявлення про облаштування виробу, що розробляється, і початкові дані для розробки робочої документації.

Технічний проект після узгодження і твердження служить підставою для розробки конструкторської документації. Він складається з креслень загального вигляду виробу з привласненням літери "Т".

5.Розробка робочої документації - робочі креслення з технічними умовами, усі дані, що містять, для виготовлення і контролю виробу : складальні креслення, креслення деталей, специфікація деталей, матеріалу.

По ГОСТ 3.1102-74 встановлюються стадії розробки технічної документації і етапи виконання цих робіт на виробі.

Стадії технологічної підготовки проводять паралельно з етапами конструкторської підготовки.

Попередній проект призначений для перевірки технологічності конструкції виробу на стадіях ескізного і технічного проектів. Він містить переліки спеціальних і типових технологічних процесів, технічних завдань на розробку спеціального технологічного устаткування і оснащення.

Попередній проект служить підставою для розробки робочої технологічної документації : дослідного зразка, настановної серії, серійного або масового виробництва.

Таким чином, технологічна підготовка виробництва складається з проектування технологічного процесу, конструювання і виготовлення технологічного оснащення, розробки технології контролю і конструювання засобів для його здійснення, розробки технічних нормативів і специфікацій.