Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Virobnicha_praktika_bakalavri.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
114.98 Кб
Скачать

1. Мета і завдання практики

Метою виробничої бакалаврської практики є формування у студентів професійних умінь і навичок щодо прийняття самостійних рішень під час професійної діяльності в реальних ринкових умовах; поглиблення та закріплення теоретичних знань; опанування студентами сучасних прийомів, методів та знарядь праці в галузі їх майбутньої професії; виховання у студентів потреби постійно поповнювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Завдання виробничої практики. Під час виробничої бакалаврської практики студент повинен опанувати систему умінь і набути навички щодо вирішення типових завдань відповідно до посад, які може обіймати випускник вищого навчального закладу – бакалавр з менеджменту, основним видом діяльності якого є управлінська діяльність в організаціях.

Результатами виробничої практики є набуття студентами евристичних компетенцій щодо роботи менеджера та управління структурними підрозділами підприємств на первинному рівні, операційними системами та процесами в організаціях.

2. Організація практики

Розподіл студентів за об’єктами практики і призначення керівників здійснює випускова кафедра, погоджує з деканатом, навчально–методичним відділом університету і оформлює наказом ректора. Після підписання цього наказу, зміни щодо організаційних питань практики студентів не допускаються.

Згідно з «Положенням про практику студентів вищих навчальних закладів» загальне і безпосереднє керівництво практикою покладено на керівників підрозділів та окремих висококваліфікованих фахівців організації, що є базою практики, шляхом видання відповідного наказу.

Проведення виробничої практики забезпечується такими документами:

– програма виробничої практики;

– щоденник практики;

– звіт про проходження виробничої практики.

В перший день виробничої практики в щоденнику виробничої практики ставиться відмітка про прибуття на місце проходження виробничої практики і ставиться гербова печатка установи. По закінченню виробничої практики в щоденнику ставиться відмітка про вибуття і гербова печатка установи. Конкретне місце проходження виробничої практики визначає керівник установи відповідним наказом, також цим наказом він призначає загального керівника виробничої практики.

3. Керівництво практикою

До керівництва практикою студентів залучаються досвідчені викладачі кафедри. Керівник практики видає студентові індивідуальне завдання та необхідні інструкції щодо практики, надаючи консультації в університеті, перевіряють і приймають звіти з практики.

Обов’язки керівника практики від університету:

  • забезпечує проведення усіх організаційних заходів перед від’їздом студентів на практику, в тому числі:

  • контролює отримання студентами необхідних документів (направлення, програми, щоденники), видає студентам індивідуальні завдання, інформує студентів про місце знаходження бази практики та порядок оформлення документів на підприємстві;

  • сприяє вирішенню побутових проблем студентів;

  • організаційно забезпечує проходження студентами практики у відповідності до програми;

  • забезпечує контроль за виконанням програми та календарного графіку проходження практики, виконання індивідуальних завдань;

  • здійснює контроль за забезпеченням заводом нормальних умов праці і побуту студентів, контролює проведення із студентами обов’язкових інструктажів з охорони праці і техніки безпеки;

  • залучає студентів до проведення профорієнтаційної роботи на підприємстві (в організації) та в місцевих школах;

  • контролює виконання студентами правил внутрішнього трудового розпорядку;

  • бере участь у роботі комісії по прийманню заліку з практики;

  • інформує завідувача кафедри про стан проходження студентами практики, подає пропозиції щодо її удосконалення.

Керівництво студентами–практикантами на підприємствах, в установах, організаціях здійснюють керівники, начальники відділів, провідні фахівці та інші кваліфіковані спеціалісти з вищою освітою даного підприємства або установи.

Обов’язки керівників практики від підприємства – об’єкта практики:

  • організує проходження практики студентів у відповідності до програми практики;

  • організує проведення інструктажу з правил техніки безпеки, разом із керівником практики від університету складає календарний графік проходження практики;

  • знайомить студентів з технологічною схемою заводу, технологічними процесами і обладнанням, організацією праці на робочих місцях, з управлінням технологічними процесами, веденням контролю і обліку виробництва, будовою і експлуатацією устаткування, економікою виробництва, охороною праці тощо;

  • сприяє (за можливості) користуванню студентами науково–технічною бібліотекою підприємства (організації) необхідною, проектною та іншою документацією;

  • здійснює контроль за виконанням студентами календарного графіка проходження практики, консультує їх з виробничих питань;

  • контролює ведення щоденників, підготовку звітів студентів, перевіряє і оцінює їх, складає виробничі характеристики на практикантів.

Основні обов’язки студентів–практикантів при проходженні практики:

  • своєчасно прибути на базу практики;

  • повністю виконувати календарний графік і завдання, передбачені програмою практики;

  • виконувати діючі на підприємствах правила внутрішнього трудового розпорядку;

  • вивчити і суворо додержуватись правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії;

  • нести відповідальність за виконану роботу та її результати нарівні з штатними робітниками;

  • вести щоденник відповідно до вимог;

  • підготувати звіт про практику і здати залік;

  • проводити профорієнтаційну роботу на підприємстві чи в організації, де він проходить практику, а також у середніх школах та інших освітніх закладах.

У разі порушення трудової дисципліни, правил внутрішнього розпорядку, техніки безпеки та інших норм перебування на підприємстві, студенти втрачають доступ до об’єкта практики про що повідомляється університет, деканат, кафедра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]